Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЛАСКОНКИ – КРЕХКОТО БЕЛТЪЧНО ИЗКУШЕНИЕ

05.12.2023
Ласконки в нова форма

Тези вкусни и ронливи лакомства се приготвят в много чешки и словашки домове, особено по време на Коледа и Великден.

Лáсконка (на чешки и словашки: laskonka; в мн. ч. laskonky) е вид десерт, който се приготвя се от разбити белтъци и захар, понякога се добавят смлени ядки или кокос. Пълни се с маслен крем, към който се добавя грѝлиаш/грилиаж (на чешки и словашки: griliáš/griliáž) – сладкарски продукт, приготвян на базата на внимателно смлени ядки, добавени към разтопена карамелизирата захар.

Корите за направа на ласконки се приготвят със смес от белтъци, захар и орехи и се пълнят с маслен крем, овкусен с ликьор и смлени орехи.

Използва се традиционен ликьор от Чешката република, наречен „тузeмак“ (тuzemák), много ароматен "фалшив" ром, който често се използва за приготвяне на десерти и кремове. Този ликьор може да бъде заменен с готови за употреба "бани с ром", с подобен вкус, които могат да бъдат закупени в много супермаркети. Тези сиропи имат само един недостатък, в сравнение с традиционните ликьори, те са много захарни, така че това трябва да се вземе предвид по време на приготвянето.

Освен с грилиаш крем, ласконките могат да бъдат напълнени и с карамел или кафе, а също и с шоколад.

За приготвянето на тези сладкиши е необходима специална овална форма “ШАБЛОН”. В Чехия и Словакия се намират лесно във всеки магазин за домашни потреби.

Ласконките са наричани "крехко белтъчно изкушение".

Първоначалното значение на думата „ласконка“ вероятно е било „боцкане със зъби, слюноотделяне“. Вероятно трябва да се започне от праславянското *skom(in)a от *skomati, означаваща „изстисквам“ от индоевропейското *(s)kem- tv. В чешкия език (може би вече в праславянския) е имало вторично сближаване с основата *lask-, (част от думата láska) възможно е да се разглежда като произхождаща от думата lahodit, означаваща „да бъде приятно, да радва“.

Чешката дума „ласка“ (láska), означаваща „любов“, произлиза от славянската дума „ласкати“ (laskati). Означава да лаская, но и да галя.

Чешката дума „ласконка“ (laskonka) е образувана в резултат на съкращаването на думата „ласкомин(к)а“ (laskomin(k)a) означава „апетит, желание“, „деликатес, изящество“, което се връща към общославянската дума „оскомина“ (oskomina), вероятно раннороманска заемка.

Ласконка

Ласконка е сладко лакомство с подходящо подбрано име, но не може да се каже кога и кой го е донесъл на бял свят и по рафтовете на чешките сладкарници. Най-вероятно обаче, е чешко лакомство, което, както много други десерти, има свой далечен братовчед – известния френски сладкиш, наречен макарон.

Макаронът започва своето триумфално пътешествие из френските кафенета през 20-те години на XX век, а приблизително по същото време ласконката става известна и в сладкарниците на Първата Чехословашка република (1918-1938). Въпреки че не изглеждат много подобни, те имат една и съща основа, и двата десерта са направени от разбити белтъци, които са слепени със сметана.

Възможно е произходът на ласконките да е централноевропейски, по-специално швейцарско-австрийски. Мерингата, приготвена на водна баня, е десерт, известен в Италия като "швейцарска меринга". Този сладкиш, заедно с италианския меринга и френския меринга съставляват голямото семейство меринги. Следователно ласконките са далечни роднини на френските амарети и макарони. Типичното приготвяне на водна баня не е единствената улика за възможния им швейцарски произход. Мерингите, добавени със сушени плодове (орехи, бадеми), имат точен термин в сладкарската терминология - "японски маси". Но името не бива да заблуждава, тази „маса“ също е от швейцарски произход. Смята се, че самото име "меренга" е вдъхновено от швейцарския град Майринген.

Ласконка в мини вариант.

Може би ласконките (също защото името им наподобява думата „любов“) са били именно сладкишите, които сладкарят Гаспарини приготвил от любов към принцеса Мария, дъщеря на полския крал Станислав I Лешчински и годеница на френския крал Луи XV. Легенда разказва, че сладкарят и принцесата, които са срещнали в град Майринген и че тази среща е родила сладкиши, направени от белтъчен сняг.

Ласконка в мини вариант. Печени ласконки с различни размери могат да бъдат закупени в пекарни и сладкарници. Чехия

Възможно е името им да е взето от испанското „лас конкас“ (las conchas), което означава "черупки". Вероятно има определена логика, защото десертът се състои от два овала или плоскости: може би това е чешката версия на испанския десерт, състоящ се от две черупки. Испанското las Conchas може да е достигнало до чешките земи чрез книга, може би в заглавието на рецепта за сладкарство, и без пряк контакт с живия език, погрешно да е било прочетено като "las KONKA", което би дало началото на ласконките.

Laskonky a kremrole (Ласконки и кремроле) е осмият студиен албум на чешката рок група Wohnout, издаден през 2014 г. Това е заглавието и на последната 15-а песен от албума.

Рецепта за ласконки

Необходими съставки:
белтъци 210 гр
от около 6 яйца
кристална захар 450 гр
от които 225 трябва да бъдат разделени в разпределение
пудра захар 125 гр
настърган кокос 270 гр

За крема:
мляко 500 мл пълномаслено
царевично брашно 75гр
или пудинг на прах с неутрален вкус, например кремообразен кристална захар 100 гр
яйчен жълтък 5 бр
масло 500 гр
на скара
кристална захар 400 гр
масло 1 с.л
лешници 200 гр

За украса:
шоколадови стърготини
или шоколадов мус

Начин на приготвяне: Разбийте белтъците с кристална захар в напълно чиста купа на робота, евентуално избърсана с лимон, след което разбийте захарната смес. Разбийте, докато сместа се охлади напълно, 10 до 15 минути.
Разбъркайте кокоса, смесен с пудрата захар, на сняг. Загрейте фурната до 200 ºC.
Поставете шаблона върху тава, застлана с хартия за печене или върху силиконова подложка и внимателно разпределете снежната маса с помощта на шпатула. Премахнете шаблона.
Изпечете ласконките по-енергично за около тридесет секунди. След това намалете температурата до 80 ºC и сушете още тридесет до четиридесет минути, за да стегнат.
Отстранете изсъхналите ласконки от хартията. Пригответе крема от фондан: смесете малко мляко с брашно или крем на прах.
Сварете останалото мляко със захарта, добавете разбърканата пудра, оставете да заври и разбъркайте жълтъците. Когато сместа се охлади малко, разбийте парченцата масло и след това натрошения грилиаш.
Разпределете ядките върху тава за печене и ги запечете във фурната на 180°C за осем до десет минути - внимавайте да не изгорят.
След като изстинат се омесват в ръце, овалят се в кърпа или върху цедка, докато корите се отлепят. Чисто изпечените ядки имат прекрасен вкус и са една от основните съставки на сладкарството.
Изсипете захарта в чайник или тенджера, добавете лъжица масло и оставете да се разтопи на слаб огън, без да разбърквате, докато започне да се образува карамел; отнема четири до пет минути.
Когато стане гъст, но все още малко течен, добавете към него почистените печени ядки и разбъркайте. Пече се още малко, докато сместа придобие отчетлив тъмнозлатист цвят, ядките се покрият равномерно с карамел и сместа се сгъсти още малко. На този етап вече можем да се говори за грилии. Освен от ядки се приготвя и от бадеми. Най-често се използва натрошен или смлян на кремове, пълнежи или като поръски.
Изсипете сместа от тенджерата върху силиконова подложка или фолио или тава, намазана с малко олио. Грилиашът бързо се втвърдява и става крехък.
След като изстине се омесва или смила на по-едра или по-ситна смес.
Разбъркайте в крема. Резултатът гарантирано ще бъде най-добрият крем за ласконка. Използвайте този крем, за да свързвате винаги две ласконки. Украсете с глазура или шоколад.


Как се прави захарния сироп:
В горещата смес се потапя т.нар. телено око и ако при издухване изхвърчат захарни балончета, сместа е перфектна. В тенджера се слагат 225 гр кристална захар и 125 мл вода и се вари на среден огън около десет минути; не се разбърква.
Може да се използват професионални инструменти и форми за сладкари. Може също да се очертаят контури върху хартия за печене и да разпределите масата в тях с лъжица или шприцовайте със сладкарски пош.
Захарният сироп увеличава сцеплението на кремовете и това тесто. Всъщност това е първият етап от варенето на захарта. Масленият карамел за грили е напълно безводен, за разлика от спрея. Маслото ще направи сместа по-гладка.
Достатъчни са обикновени декорации. Обикновено се използват само "пръски" от шоколадова глазура. Може да се натрошат стърготини или да се намаге глазурата върху фолио с мехурчета или основа с по-груба структура и да се начупи шоколада след като стегне. Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |