Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗВЕСТНО ПРОСТО ЧИСЛО?

21.11.2023

Има безкрайно много прости числа, но най-голямото, което познаваме, носи името M82589933 и съдържа повече от 24 милиона цифри.

Простите числа се изследват повече от 2000 години, поне от ерата на древногръцкия математик Евклид. Това са числа, които могат да бъдат разделени само на 1 и на себе си. Те са ключови градивни елементи в математиката и съгласно основна теорема на аритметиката, всяко число, по-голямо от 1, е или просто число, или кратно на просто число. От времето на Евклид е известно, че има безкрайно много прости числа.

Намирането на все по-големи и по-големи прости числа се превърна в мисия за много математици. В момента най-голямото известно просто число е 2^(82589933) - 1. За да изчислите това число, повдигнете 2 на степен 82589933 и след това извадете 1. Резултатът, известен също като M82589933, притежава колосалните 24862048 цифри.

M82589933 е просто число на Мерсен, вид число, кръстено на френския монах Марин Мерсен, който изследва тези числа преди повече от 350 години. За да се изчисли едно просто число на Мерсен, 2 се повдига на някаква степен и след това от резултата се изважда 1.

Съществува проект за търсене на числа на Мерсен - GIMPS. Той е разпределен изчислителен проект, в който групи от доброволци изпълняват софтуер във фонов режим на компютрите си, за да решават колективно проблеми - в този случай, намиране на прости числа на Мерсен. Основан през 1996 г., GIMPS е най-дълго действащият проект за разпределени изчисления, според уебсайта на проекта.

Този разпределен изчислителен подход за намиране на най-голямото известно просто число беше много успешен – групата GIMPS откри 17 прости числа на Мерсен. Повечето от тях са били най-големите известни прости числа към момента на откриването им.

Числото M82589933 беше открито на 7 декември 2018 г. от компютър, предоставен доброволно от Патрик Ларош, ИТ специалист, живеещ в Окала, Флорида, след 12 дни непрекъснато изчисление, според GIMPS. В момента GIMPS работи на повече от 2,6 милиона процесора, извършващи около 4 милиона милиарда изчисления в секунда.

За голямо цяло число, например с няколко хиляди цифри, става все бавно да се провери дали това число е просто или не. Дори с най-напредналите алгоритми и най-новите суперкомпютри, на които да ги изпълнявате, тестването дали едно число е просто или не може лесно да надхвърли продължителността на човешкия живот.

Въпреки това през годините математиците са разработили стратегии за откриване на прости числа на Мерсен и тези методи са много по-бързи от техниките, използвани за намиране на други видове прости числа. До 2018 г. GIMPS откриваше ново просто число на Мерсен всяка година. Оттогава не е намерено ново и никой не знае кога това ще се случи.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |