Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

БАСКЕТБОЛНАТА ТОПКА

20.10.2023
Баскетболна топка на път да падне през обръча на коша на улично игрище в гр. Дърам, Северна Каролина, САЩ.

Баскетболната топка е топка за игра на баскетбол. Трябва задължително да е сферична и да има определен нюанс на оранжево с традиционна рисунка от осем панела и черни шевове.

Баскетболните топки обикновено варират по размер от много малки рекламни артикули, които са само няколко инча (няколко сантиметра) в диаметър до изключително големи топки с диаметър почти 2 фута (60 см), използвани в тренировъчни упражнения. Например, баскетболна топка за младежи може да бъде с обиколка 27 инча (69 см), докато топката за мъже на Националната колегиална атлетическа асоциация (NCAA) би била максимум 30 инча (76 см), а топката за жени на NCAA би била максимум 29 инча (74 см). Стандартът за баскетболна топка в Националната баскетболна асоциация (NBA) е 29,5 инча (75 см) в обиколка, а за Националната баскетболна асоциация на жените (WNBA) максималната обиколка е 29 инча (74 см). Гимназиалните и младежките лиги обикновено използват топки с размери на NCAA, NBA или WNBA.

Баскетболните топки се предлагат в два вида: предназначени само за игра на закрито (indoor) и универсални, тоест подходящи за използване както на закрито, така и на открито (indoor/outdoor).

Освен игрището и кошовете, баскетболната топка е единственото оборудване, необходимо за игра на баскетбол. По време на играта топката трябва да отскача непрекъснато (дрибъл), да се хвърля във въздуха към други играчи (подаване) или да се хвърля към коша (шут). Следователно топката трябва да е много издръжлива и лесна за задържане. Баскетболната топка се използва и за изпълнение на трикове (понякога наричани свободен стил), най-често срещаните от които са въртене на топката на върха на показалеца, дриблиране в сложни модели, търкаляне на топката през рамо или извършване на висш пилотаж с топката докато се изпълнява забиване в коша, най-вече в контекста на състезание за забиване.

Историческа баскетболна топка

Почти всички баскетболни топки имат надуваем вътрешен гумен мехур, обикновено обвит в слоеве влакна и след това покрит с повърхност, направена от кожа (традиционна), гума или синтетичен композит. Както при повечето надуваеми топки, имат малък отвор, който позволява налягането да се увеличава или намалява.

Повърхността на топката почти винаги е разделена от "ребра", които са вдлъбнати под повърхността на топката в различни конфигурации и обикновено са в контрастен цвят. Оранжева повърхност с черни ребра и възможно лого е традиционната цветова схема на баскетболните топки, но те се продават в различни цветове. Най-известната от тези вариации, червена/бяла/синя баскетболна топка, е използвана за Американската баскетболна асоциация, Harlem Globetrotters и като "топка за пари" в състезанието за три точки на Уикенда на звездите на NBA.

Топките обикновено са предназначени за закрито (обикновено изработени от кожа или абсорбиращи композитни материали) или за използване на цялата повърхност (обикновено направени от гума или издръжливи композитни материали, известни също като топки за закрито/външно). Топките за закрито обикновено са по-скъпи от топките за цялата повърхност поради цената на материалите. Освен това чисто новите изцяло кожени топки за закрито трябва първо да бъдат "счупени", за да се постигне оптимално сцепление, преди да се използват в състезание. Абразивността на асфалта и мръсотията и влагата, присъстващи на открито, обикновено унищожават топка на закрито за много кратък период от време, поради което топката на закрито/на открито се препоръчва за играчи за развлечение. Външните топки обикновено се правят от гума, за да се справят с по-тежки условия и трябва да се пълнят с повече въздух, за да поддържат подходящо ниво на въздушно налягане при по-студено време.

Баскетболна топка Spalding

История

В началото на декември 1891 г. председателят на отдела по физическо възпитание в Училището за християнски работници (сега Springfield College) в Спрингфийлд, Масачузетс, инструктира учителя по физическо възпитание Джеймс Нейсмит да измисли нова игра, която да забавлява училищните спортисти през зимния сезон. Нейсмит събира своя клас от 18 млади мъже, назначени за капитани на два отбора от по девет играчи и поставят началото на първата по рода си баскетболна игра, играна с футболна топка и две кошници с праскови, закачени в двата края на гимнастическия салон.

Трицветна баскетболна топка, използвана от Американската баскетболна асоциация

Първите специално изработени баскетболни топки биват направени от панели от кожа, зашити заедно с гумен мехур вътре. Към кожата е добавена платнена подплата за поддръжка и равномерност. Формована версия на ранната баскетболна топка е изобретена през 1942 г. В продължение на много години кожата е предпочитаният материал за баскетболни покрития, но в края на 90-те години на миналия век са представени синтетичните композитни материали, които бързо получават признание в повечето лиги, въпреки че Топките за игра на NBA все още използват истинска кожа (извън кратък експеримент с микрофибърна композитна топка през 2006 г., която не е добре приета от играчите). От 1967 до 1976 г.

Американската баскетболна асоциация (ABA) използва отличителна червена, бяла и синя баскетболна топка. Използва се в състезанието за три точки на НБА.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |