Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ШИШ КУЧЕ

15.08.2023
Шиш куче върти колело, окачено близо до тавана

Най-добрата кухненска джаджа от XVII век била малко куче с къси крака.

В продължение на стотици години вече изчезналата порода кучета Canis Vertigus е било специално отглеждана само за завъртане на механизъм за печене на месо. Наричано още въртящо куче, шиш куче или кухненско куче, това животно е било високотехнологично приспособление за професионалния и домашен готвач от началото на XVII век до средата на XIX век.

Едуард Джеси включва кучето въртящо шиш в своята книга от XIX век „Анекдоти за кучета“ и го описва по следния начин: „Те бяха дълготелесни, кривокраки и грозни кучета, с нещастен вид, сякаш бяха уморени от задачата, която трябваше да вършат“.

Шиш кучетата се предлагали в различни цветове и големина. Те са били достатъчно малки, за да се поберат в дървено колело, свързано с въжета или вериги, което въртяло гигантската пуйка или парчета месо нанизани на шиш.

Изглежда странно да се използва животно в процеса на готвене, дори да се създаде порода, която да пасне на част от кухненското оборудване. Но откакто за първи път през XV век е документирано кучето, готвачите отчаяно се опитват да се облекчат от тази димна, потна и уморителна работа. Кучето е било използвано най-вече в големите и аристократични къщи, склонни да впечатляват гостите си с големи празненства и печени ястия от различни видове дивеч. Парчетата печени на открит огън месо са били смятани не само за най-вкусното ястие, но в Обединеното кралство са били отличителен белег за правилното готвене.

Както можете да си представите, въртящите кучета са имали трудности в живота. Според Стивън Корен в книгата му „The Pawprints of History“ кучетата „работеха по двойки, като едно куче разменяше мястото си със своя партньор на всеки два часа“.

Не е сигурно точно от какви породи кучета се е получило кучето-шиш, но се смята, че са замесени уелско корги и различни териери. Чарлз Дарвин посочва въртящите кучета като пример за генно инженерство. През XVII век те са внедрени в много домакинства, за да заместят хората в най-трудната кухненска задача.

Въртящо куче - илюстрация от The Illustrated Natural History, 1853 г.

Кучетата са внедрени не само в кухнята - те също са въртели преси за плодове, мелници за масло, водни помпи и зърнени мелници. А един обнадежден изобретател дори изготвил патент за шевна машина, задвижвана от кучета, която така и не успяла да стигне до производство.

В Съединените щати, където породата била по-рядка, те са работели главно в мелници за сайдер и хотели. Когато не са били използвани като жив двигател, косматите им малки тела са били носени със собствениците им в църквата и са използвани като нагреватели за крака.

Въпреки отношението към тях, въртящите кучета са били умни и старателни животни. В „The Illustrated Natural History“ Джон Джордж Ууд пише, че въртящите кучета „са били способни да преценят изтичането на времето и, ако не са били освободени от техния труд в подходящия час, сами изскачали от колелото без заповед и принуждавали другарите си да заемат тяхното място и да изпълнят своята част от ежедневния труд“.

Някои хора обичали своите въртящи кучета - Кралица Виктория държала три като домашни любимци, а не като кухненски инструменти.

Ниското, пухкаво готварско куче не е могло да избяга от задачата си в продължение на стотици години, но в началото на ХХ век групите на активистите за правата на животните и развитието на технологиите премахват необходимостта от измъчване на горкото куче. По този начин породата на кухненското куче напълно излязла от употреба и от програмите за развъждане.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |