Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПОЛСКИ МАК

05.08.2023
Поляна, пълна с полски макове

Аленият цвят на мака е символ на почитта към загиналите войници през Първата световна война. А тъй като по форма цветът му прилича на пола, в Чехия и Словакия това растение e наричано „момиченце“.

Полският мак (Papaver rhoeas) е едногодишно растение от семейство Макови (Papaveraceae). В България то е наричано също кадънка и тръмбул. През 2017 г. в Германия полският мак става Растение на годината.

Макът е разпространен в цяла Европа (с изключение на най-северната й част), Мала Азия, Северна Африка. Среща се и в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Макът е високо 20–100 см растение с просто или слабо разклонено стъбло, което в горната си част е и с твърди, разперени четинести власинки. Долните листа на мака са на дръжки, горните - приседнали и остро назъбени. Всички листа се редуват и са четинести като стъблото. Отделните цветове в краищата на стъблата са огънати, преди да се развият, а венчелистчетата са покрити с две четинисти чашелистчета, които окапват след прецъфтяването. В цвят растението има само четири изпъкнали венчелистчета, които са наситено червени, широки, припокриват се едно върху друго и често имат лилаво до черно петно ​​в основата. Тичинките са черно-лилави и за разлика от повечето сродни видове са нишковидни и не са удебелени под прашниците. Формата на плода също е характерна - 1–2 cм капсула, която е гола и широко яйцевидна, с твърда текстура, когато узрее. Сиво-сините семена са дребни (1 мм дълги), бъбрековидни, матови, с ясно изразена мрежеста повърхност и квадратни полета. Изпадат през отвор под изсъхналия пръстен от белези. 10 000-20 000 семена узряват на едно растение, със сравнително дълъг и нередовен период на покой, който може да се появи през цялата година, дори при ниски температури на почвата.

Размножава се само генеративно. Освен това расте добре от повърхността на почвата. Семената имат дълъг живот в почвата. В допълнение към естественото засяване върху местообитанието, може да се разпространи и чрез семена.

Венчевидните листа се събират чрез обиране от май до юли само при сухо време. Много са деликатни. Лилави са, когато са мокри. Листата се съхраняват насипно, тъй като са чувствителни към изпаряване. Сушат се на сянка или при изкуствена температура, която не трябва да надвишава 40°C.

Макът съдържа редица алкалоиди (0,11 до 0,12%), като основният алкалоид е реадин и алкалоидите алокриптопин, берберин, коптизин, изореадин, папаверин, протопин, ромерин, синактин и др. Освен това присъстват антоцианиновите пигменти цианин и мекоцианин, слузни вещества, танини, захари и меконова киселина.

По-скоро полският мак е плевел, който се е разпространил сред цветните полета и ливадите, които обикновено се обработват от хората. Следователно макът не се счита за защитено растение.

Полски мак.

Макът и неговите ефекти

Приписаните свойства на мака, в смисъл на предотвратяване, лекуване или облекчаване на определено човешко заболяване, не са одобрени здравни претенции съгласно валидните разпоредби на ЕС и тези ефекти не могат да се считат за одобрени медицински ефекти.

В народната медицина полският мак се използва и до днес. Основно във връзка с белодробни проблеми. Благодарение на слузестите вещества, които се съдържат в неговите венчелистчета, той има успокояващ ефект върху дихателната система, така че може да помогне при много здравословни проблеми, особено при лечение на възпаление на горните дихателни пътища. Облекчава кашлицата и дразненето при кашлица, подобрява и улеснява отхрачването.

Употребата на отвара от маково семе, която понякога се споменава в народната медицина, е съмнителна и не се препоръчва.

Маковото семе може да се яде сурово или варено. Семенцата имат приятен орехов вкус, така че са чудесни за консумация с хляб и масло. Може да се поръсят върху сладкиши или да се добавят към супи и салати. За разлика от останалата част от растението, маковото семе не е токсично и подобно на маковото семе не съдържа алкалоиди.

Противопоказания: предозирането може да доведе до повръщане, умора и болки в корема.

Макът вирее на слънчеви места, сред преживни животни, пасища, ливади, обикновено в полета със зърнени култури или засети макове. Нуждае се от слънце, за да расте и за предпочитане глинеста почва, която има алкално до леко кисело рН.

Преди сушене цветовете се разтъркват малко в ръцете, сушат се на тънки слоеве на проветриво място при температура 40°C, ако по време на сушене краищата на венчелистчетата почернеят, трябва да се изхвърлят.

Цвят на цветята: червен

Мирис: характерна миризма, леко горчива

Вкус: лигав

Плодове: макове с малки семена (макове, т.е. по-голяма капсула, която крие малки синьо-сиви маслени семена)

Сигнатура: Изпуска бяло мляко - латекс - което се втвърдява на каша и съдържа отровни вещества от групата на алкалоидите.

В миналото дори е бил използван като заместител на опиума.

Полски мак, изобразен на украинска пощенска марка, 2005 г.

Поверия, суеверия, легенди

Казват, че растението носи голямо богатство и може да увеличи плодовитостта.

Твърди се, че може да предизвика влюбване, ако семената му се добавят към храната.

Преди години са го добавяли например в детските каши, за да не страдат децата от безсъние.

В миналото цветовете на полския мак са били използвани за оцветяване на вина или сиропи. Ленените и вълнените тъкани се боядисвали в червено със сока от венчелистчетата.

В древни времена маковете са били засаждани в нивите, за да се подобри качеството на зърното. Хората вярвали, че ще има много по-голяма реколта, но и макът ще я пази. Затова се е принасял в жертва заедно със символично парченце зърно на богинята на реколтата и зърното Церера. Въпреки това, според легендата, тя все още била толкова уморена, че не се интересувала много от реколтата, така че богът на съня Сомнус създал мака, за да й осигури необходимата почивка.

Някога макът е бил най-важният символ на пророчески сънища и сън, но и на изобилие, плодородие и излишък. Също и на саможертва.

Макът е бил използван за украса на печива по време на празненствата по прибиране на реколтата. На езика на цветята макът означава – да не разкриваме любовта си.

Символизъм

На 11 ноември, когато се празнува Денят на ветераните, цветето на мака се използва като символ за почитане на войниците, загинали през Първата световна война. Зад този символ, първоначално използван в Британската общност, стои канадският хирург Джон Маккрей, войник и автор на поемата „В полетата на Фландрия“. Отнася се за дивите цветя, растящи между окопите по време на война, същият произход е синята метличина (bleuet de France), която ветераните помнят във Франция.

Статуи на маковото момиченце и пеперудата Емануел, направени от лед (2016).

В Чехия и Словакия това цвете, наричано вълчи мак, е известно и с много народни имена: див мак, сляп мак, кучешки мак, лигавче, карамфил, огънче, запъртък, момиченце, маково момиченце и др. Цветята на мака са били популярно наричани "момиченца", защото приличат на червени фусти. Този мотив е използван от чешкия писател Вацлав Чтвъртек, автор на историите за легендарния Румцайс, в приказката „За маковата кукла и пеперудата Емануел“  (на чешки: O makové panence a motýlu Emanuelovi). На базата на тази приказка през 1972 г. е заснета 13-серийната чехословашка анимационна поредица „За маковото момиченце и пеперудата Емануел“. На словашки заглавието на филма е „O dievčatku Makovičke“ („За Маковото момиченце“) 

Маковото момиченце се грижи за маковото поле. То носи червена пола от цвят на полски мак. Когато не знае какво да прави, отива за съвет при един мъдър стар мак.

Пеперудата Емануел е малко старомодна пеперуда, носеща цилиндър и пръчица. Той помага на маковото момиченце в работата, но понякога по-скоро й създава притеснения. В последния епизод се появява и негов двойник.

Изображенията на маковото момиченце и пеперудата Емануел могат да се видят в музея Добраноцек в полския град Ржешов.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |