Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПТИЦАТА КОЛИБРИ И АЛКОХОЛА

23.06.2023

Много животински видове понякога консумират малки количества алкохол. Колибритата не правят изключение, но дори след огромни дози, те не се напиват.

Колибритата, поради малкия си размер и невероятно бърз метаболизъм, се нуждаят от много храна: всеки ден те трябва да ядат около 80% от собственото си тегло. Основната храна на тези птици е висококалоричният цветен нектар, съдържащ голямо количество различни захари.

Въпреки това, нектарът в цветята не е в асептична опаковка и следователно е достъпен за различни бактерии и гъбички, които могат веднага да започнат да ферментират захарта, превръщайки я в етанол. Как това се отразява на колибритата? Учени от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) решиха да разберат този въпрос докрай. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Учените са изследвали процента на алкохол в захарни разтвори, пълни с няколко хранилки за колибри и редовно посещавани от Calypte anna, вид колибри, често срещан в Северна Америка. Експериментирайки с различно съдържание на алкохол в разтвора, учените установяват, че птиците охотно пият захарен разтвор, съдържащ до един процент алкохол - приблизително същото като в кваса или светлата бира.

Но изглежда, че алкохолът в нектара не е много по вкуса на птиците и ако съдържанието му достигне два процента, колибритата започват да пият такъв нектар по-малко охотно, консумирайки половината от нормата. Като цяло в обикновените захарни хранилки се съдържа не повече от 0,05% алкохол и това не е толкова много. Все пак трябва да се има предвид, че дори такъв нискоалкохолен нектар за колибрито е внушително количество.

Ако 80-килограмов човек трябва да консумира същото количество етанол на час, което колибрито е консумирало по време на експеримента, тогава дозата му ще бъде от порядъка на 172-344 грама алкохол на час или около половин литър водка. Ясно е, че за човек смъртоносният изход в този случай би настъпил на втория час.

Въпреки това, колибритата никога не се напиват, защото поради високия си метаболизъм телата им изгарят захари и етанол толкова бързо, че нямат време да повлияят на мозъка. В бъдеще изследователите планират да проучат навиците на колибритата, когато се хранят не с изкуствени хранилки, а с диви цветя (нектарът на някои от тях достига силата на обикновената бира), както и да анализират, като използват примера на много други животни, как реагират на съдържанието на алкохол в храната им.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |