Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО СЛОНОВЕТЕ ИМАТ КОСМИ НА ХОБОТИТЕ СИ

17.06.2023

Върховете на слонския хобот са покрити с твърди косми. За първи път от 130 години учените успяха да разберат защо тези огромни животни се нуждаят от "космати" носове.

За първи път слонските косми по върховете на хобота им са описани през 1890 г. Група учени от няколко научни центрове в Германия са проучили подробно върховете на хоботите на шест африкански и осем азиатски слона, които живеели в зоологически градини и или са умрели от естествена смърт, или са били евтаназирани поради сериозни здравословни проблеми.

Взети са проби от 11 възрастни животни, едно младо и две новородени малки. Учените са изследвали и мустаците на шестседмични мъжки лабораторни плъхове, за да сравнят анатомията на космите на слона с тези на други бозайници.

Учените са установили, че космите по хобота на слоновете се различават значително от мустаците на плъховете: те са цилиндрични (при плъховете те са конични), сравнително дебели и здрави. И техните фоликули са по-прости и очевидно не позволяват на мозъка на слона да улови фините движения на космите. Открити са и междувидови разлики в количеството на космите: при възрастните африкански слонове те са били средно 1,7 пъти повече, отколкото при азиатските.

Дори по време на сложни движения на хобота, космите остават неподвижни и авторите на изследването, публикувано в списанието Communications Biology, смятат, че те не са необходими на слоновете, за да „усещат“, а за да избегнат изпускане или повреда на предмети, държани с хобота. Наличието на чувствителни косми позволява да се разбере с точност колко сила е необходима за да се стисне нещо с хобот. Това е важно, тъй като слоновете често се хранят с растителна храна, която може да променя доста формата си, когато бъде стисната.

Учените предполагат, че междувидовите различия в космите могат да се обяснят с разликата в диетата на африканските и азиатските слонове. В Южна Азия те се хранят главно с треви, които не изискват фини движения на хобота, но в Африка тези животни често откъсват клоните на дървета и храсти, което означава, че трябва да държат по-добре малки предмети в хобота.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |