Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВЕЛИКДЕНСКО ПИЛЕНЦЕ

16.04.2023
Норвежка великденска картичка, 1947

Пиленцето е един от елементите на великденската символика и украса. То изразява плодородието и новия живот, както в езическите, така и в християнските традиции.

Тъй като пиленцата не се появявват през зимата, те са символ и на пролетта.

Великденското пиленце е най-популярно в Северна Европа, в сравнение с великденския заек, който е популярен на други места в Европа, също и в САЩ. Великденският заек в Скандинавия става особено известен с предлагането на великденски стоки в германските магазини.

Пиленце като великденско украшение на яйце

Пиленцата, кокошките и петлите са били често срещани мотиви за великденски картички през XX век. Изобразявани са били както истински пиленца, така и техните художествени образи.

Пиленца се правят за великденска украса, като се използват различни материали (прежда, плат, влакна, четка със стоманена тел или телове, предназначена за почистване на лули, наречена пиперенсар, тел).

Руска великденска картичка от началото на XX век

Великден може да се празнува с живи пиленца, които се извеждат специално за празника, например в детска градина или във ферма за посетители. Много такива ферми и някои отворени музеи празнуват Великден с живи пилета.

Също така, на децата се подаряват пиленца. Понякога пиленцата се боядисват като великденски яйца. Въпреки това третирането на живите същества като играчки или за украса е силно критикувано.

Торта „Симнел“, украсена с великденски пиленца

Както в случая с други изображения, сладкиши и други храни се приготвят за Великден под формата на пиленца. Например торти, шоколадови пиленца (подобни на шоколадови яйца или зайци). В Съединените щати и Канада се произвеждат разноцветни сладкарски изделия, наричани маршмелоу, с формата на пиленца, които често се намират във великденските кошници.

Като великденско ястие може да се консумира и пилешко вместо, например, агнешко месо.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |