Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХОКЕЙ НА МАСА

05.03.2023
Отборът на Латвия по хокей на маса играе на европейското първенство в град Ескилстуна, Швеция, през 2018 г.

Хокей на маса е игра, играеща се от двама души, която произлиза от хокея на лед. Изобретена е през първата половина на XX век в Канада.

Хокеят на маса е наричана също и игра на хокей с пръти (rod hockey game), хокей със стик (stick hockey), балонен хокей (bubble hockey), и хокей на дъска (board hockey).

Хокеят на маса е игра, която се практикува върху миниатюрно подобие на хокейна пързалка, монтирана върху маса; играчите отбелязват голове, като удрят малка шайба в противниковата „мрежа“ с изрязани фигури, които представляват хокеисти. Фигурите се манипулират чрез пръти под „леда“: всеки от тях се плъзга напред и назад по собствения си тесен процеп, когато играчът натиска или дърпа пръта, или се върти (около вертикална ос), за да стреля или да задържа шайбата, когато играчът върти пръта. Въпреки че са подобни по концепция на въздушния хокей (air hockey), известен като „глайд хокей (glide hockey), разновидностите на хокея на маса са по-скоро симулация на спорта хокей на лед, докато въздушният хокей е по-абстрактен.

Игра на хокей на маса Stiga.

Първоначален вариант

Хокей на маса е игра, е изобретена през 1932 г. от канадеца Доналд Х. Мънро в град Торонто, Канада. Мънро, подобно на толкова много канадци в дълбините на депресията, не е разполагал с пари за коледни подаръци. Имал е жена и три малки деца. През тази година цялото му семейство се включва в произвеждането на първата игра на хокей на маса. Тази механична игра е била изградена от дървени и метални отпадъци и е включвала използвана тел за закачалки, месарски канап, часовникови пружини и дървен материал от контейнера за въглища. За разлика от настоящите игри, хокеят на маса е приличал повече на ранната пинбол (pinball) игра, с една ключова разлика: била е игра за двама играчи. Игралната повърхност е имала връх в средата и е била наклонена към всеки край. Играчите са контролирали лостове (levers) за вратаря и лостове (flipers) за играчите. Историята разказва, че пътуващ търговец забелязал играта и насърчил Mънро да занесе играта в местния универсален магазин на Eaton. Мънро направил точно това. Първата игра е договорена да се продава на консигнация. Когато Мънро се прибрал у дома, играта вече била продадена и са били направени още поръчки.

Европейско първенство по хокей на маса в STIGA Sports Arena в Ескилстюна, Швеция, 2018 г.

Има много разновидности на хокея на маса. Несъществуващите вече Munro Games от Торонто, Онтарио, Канада, са произвеждали оригиналния вариант на играта в Бърлингтън, Онтарио. Stiga Games в Швеция се използват в спорта хокей на маса, администриран от Международната федерация по хокей на маса.

Играта се е практикувала и с помощта на различни дъски в Северна Америка от 20-те години на миналия век. Рик Беней от Гринуич, Ню Йорк, създава игри за хокей на маса от 80-те години на миналия век. Неговият модел е преминал през три различни дизайна и усъвършенствания през годините. Най-популярната дъска в продължение на много години е произведена от вече несъществуващата компания Coleco и повечето северноамерикански дъски (като тези, създадени от The Carrom Company и Irwin toys) са вариант на този модел. Въпреки това, дъската на Stiga започна да навлиза на пазара в Северна Америка, въпреки че продължават да се въвеждат други нови дъски.

Аркадна версия

Аркадната версия се нарича „куполен хокей“ („dome hockey“) или „балонен хокей“ („bubble hockey“ ) заради големия пластмасов купол, който покрива игралната повърхност, за да предотврати загубването или кражбата на шайбата. Най-популярната от тези маси за „балонен хокей“ е Chexx (САЩ срещу Съветския съюз) и нейният наследник Super Chexx (Канада срещу САЩ). Super Chexx е компанията, която първоначално разработва тази игра в началото на 80-те години. По-късно други компании също започват да произвеждат подобни продукти.

До-То-Хо

До-To-Хo

Друга игра на хокей на маса, наречена До-То-Хо (Do-To-Ho), е напълно различна от споменатите игри. Фигурките за игра не се закопчават за пръти, а са подвижни по цялото игрално поле. В основите им, както и в шайбата, има сачмен лагер, така че те се плъзгат като пързалки за кънки върху дъската. Преместването на игрална фигура се извършва чрез кратко, еднократно почукване върху фигурата с малка пръчка, както при билярда. Курсовете на игра се редуват, има „курсове за атака“, с които шайбата може да се играе от игрална фигура, и „курсове за позиция“ (курсове за защита, както и курсове за освобождаване от засада), с които може да се променя само фигура, само за да се смени позицията, без да се докосва шайбата. Притежанието на шайба се променя, ако атакуващият играч пропусне шайбата или удари противникова игрална фигура. Дo-To-Хo е разработена в Германия и публикувана през 1994 г.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |