Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

МОТОБОЛ

07.02.2023
Състезание по мотобол в Германия (2007)

Мотоболът (по-рано в Германия наричан мотоциклетен футбол, а във Великобритания - мотоциклетно поло) е отборен спорт, който се играе с мотоциклети, като целта е да се отбележи гол във вратата на противниковия тим.

Двата крака на мотоциклетиста, предното и задното колело на мотоциклета могат да се използват за вкарване на голове. Играят два тима, всеки с четирима полеви играчи и вратар без мотоциклет. Отборът се състои от десет играчи, двама механици, треньор, мениджър на отбора и физиотерапевт. Играта продължава четири четвърти по 20 минути и се прекъсва от три почивки по 10 минути.

Този спорт се практикува на терен с размерите на футболно игрище, но с малки разлики в оформлението: няма централен кръг, вратарското поле има формата на полукръг. Покритието на полето обикновено не е пръст, а сгурия или асфалт. Асфалтът е поръсен с малко пясък за подобряване на маневреността на мотоциклета. Те играят с топка, чийто размер е много по-голям от футболна топка. Всеки отбор е съставен от 5 души - вратар и 4 полеви играчи на мотоциклети.

Мотоциклетът за мотобол не се различава много от обикновения мотоциклет за мотокрос. Промените засягат само лостовете за управление. Резервен заден спирачен крак е монтиран на мотоболния мотоциклет от задната страна. Тъй като единият крак на играча на мотоциклета е зает с топката. На предното колело на мотоциклета има дъги за дрибъл. И също така в предната част на мотоциклета има т. нар. "плугове", за да предпазят топката от попадане под мотоциклета. При някои мотоциклети от този тип скоростните лостове са преместени директно към волана, за по-лесно управление.

Има различни мнения за родното място на мотобола, които споменават Франция от една страна, но и САЩ от друга. Мотоболът в Европа се играе за първи път във Франция през 1914 г., в Англия първата игра "мотоциклетно поло" се споменава през септември 1923 г. През същата година в Дрезден-Зайдниц се провежда турнир по "мотоциклетен футбол" с различни отбори. 

През 1926 г. в Италия вече има няколко мотоболни клуба. Въпреки глобалната икономическа криза, в края на 20-те и началото на 30-те години в Германия са основани клубове по моторни спортове, които играят „мотоциклетен футбол“. 

В началото на 30-те години в Германия се провеждат множество турнири до регионално ниво. През 1933 г. клубът SUMA от Троа става първият официален шампион на Франция. Това е първият отбор, който подготвя специални мотоциклети за мача. Те намират и правилното решение за лек дрибъл - специален хомут, който в модифициран вид е оцелял и до днес. През 1933 г. се провежда първият международен мач между Chester Motorcycle Club от Англия и SUMA от Франция. Резултатът - победа на французите с резултат 3:1. До 1936 г. са създадени клубове в Белгия, Холандия, Германия, Италия, а до 1955 г. са организирани 10 отбора само в Северна Африка.

Мотоболът като официален спорт твърдо заема мястото си във френския и международния спорт. По време на Втората световна война значението на мотобола намалява и едва около 1950 г. спортът е възроден от няколко мотоспорт клуба, главно в района на Кьолн и Южна Германия.

От много години мотоболът е много популярен във Франция и Русия, където мачовете се играят пред хиляди зрители на подходящо големи стадиони. 

Мотобол в Германия 1931 г

Правила на играта

 Правилата на играта на мотобол и процедурата за провеждане на европейски първенства се установяват от Европейския съюз за моторни спортове (ECM, UEM).

Мотоболните мачове са разделени на три вида:

- Международни мачове на националните отбори - провеждат сe по правилата на ECM.

- Международни клубни мачове – провеждат се по правилата на ECM.

- Национални мачове – провеждат се съгласно правилата на ECM и допълнителни правила, базирани на правилата на ECM.


Продължителност на играта: 4 периода по 20 минути с почивки по 10 минути (разрешава се и друг формат), между 2 и 3 периода отборите сменят страните на терена. В мачовете за купата при равенство в редовното време се играят още 2 части по 10 минути с 5 минути почивка. При равенство се прекъсва серия от 4 дузпи, след което, ако е необходимо, една по една до победа на един от отборите.

Система за точкуване: победа - 2 точки, равенство - 1, поражение - 0.

Техническо поражение: резултат 0-3.

Настилка на терена: разрешени са също сгурия, трева или тартан.

Размери на полето: дължина - 85-110 м, ширина - 45-85 м.

Размери на портата: ширина - 732 см, височина - 244 см.

Топка: обиколка - 119-126 см, тегло - 900-1200 гр.

Състав на отбора: в заявката - 10 играчи, 2 механици, 1 треньор, в полето - 4 играчи на мотоциклети и 1 вратар без мотоциклет. Могат да се използват максимум 10 мотоциклета на мач.

Възраст на играчите: над 16 години.

Съдии: полеви - 2, странични - 2.

Възраст на съдиите: полеви - над 18 години, странични съдии - над 16 години.

Тегло на мотоциклета (без гориво): 70-120 кг.

Дължина на мотоциклета: ≤ 2,2м.

Наказания за играчи:

свободен удар (от мястото на нарушението или от 16,5 м);

дузпа (11 м);

отстраняване за 2 минути (зелен картон ≤ 3 на мач);

отстраняване за 5 минути (жълт картон ≤ 2 на мач);

отстраняване преди края на играта (червен картон);

дисквалификация по решение на арбитрите за следващия мач.

Купа на Франция 1932: среща между Moтоклуб Dионисиен и Moтоклуб дьо Витри.

Един отбор се състои от минимум пет и максимум десет лицензирани играчи, двама механици и мениджър на отбора. Играта винаги се играе от четирима полеви играчи и вратаря. По време на играта полевите играчи могат да се разменят в движение, като влизането е разрешено само на нивото на централната линия и това трябва да бъде указано на съдията чрез сигнали с ръка. Единственото изключение тук е за вратаря. При извършване на смяна и двамата играчи не могат да бъдат на терена едновременно.

Игралното поле е с размерите на футболно игрище и трябва да бъде маркирано, както следва: вратарско поле, наказателно поле, дузпа, централна линия, странична линия и кръг за начален удар. Играта се играе с кожена топка, пълна с въздух, която трябва да има обиколка от 119 до 126 cм и тегло от 900 до 1200 г. Времето за игра е 4 × 20 минути, всяка с 10 минути почивка. Смяната на страните се извършва след втората четвърт на мача. На финал играта може да бъде удължена с две до десет минути. След това следва изпълнение на дузпи, докато не бъде обявен победител.

Играта се контролира от двама рефери и двама линейни съдии. Топката може да се играе с крака, глава или тяло. Само вратарят има право да играе топката с ръце. Забранено е улавянето на топката на двама играчи от един и същи отбор. Вратарят защитава вратата пеша, полеви играчи нямат право да влизат във вратарското поле и вратарят няма право да го напуска.

Играчът, който владее топката, винаги има предимство; той не трябва да бъде възпрепятстван по такъв начин, че скоростта му да бъде силно намалена или да падне. Топката винаги трябва да е в контакт със земята и да се играе над централната линия. Само когато междувременно друг играч в другата половина на играта е докоснал топката, пускащият играч може отново да влезе в контакт с топката.

Нарушенията се наказват със свободен удар, 16-метров удар, дузпа или картон. Зелен картон ще доведе до двуминутно наказание, жълт картон ще доведе до петминутно наказание, а жълто-червен картон ще доведе до отстраняване на играча до края на мача (но може да бъде заменен след десет минути ) . В случай на червен картон обаче не се допуска смяна.

Младежите играят на мотори с 85 кубика и до 15 к.с. Възрастните играят със специални мотоциклети 250cc с мощност до 65 к.с. и развиват скорост до 80 км/ч. За защита играчите носят каска, специални обувки за мотобол, протектори за подбедрицата, наколенките и лактите, броня за торса с пояс за бъбреци и ръкавици. В допълнение към ръчната спирачка, крачната спирачка от двете страни е задължителна и обемът на изпускателната система е строго регулиран.

Играчите, с изключение на вратаря, имат право да се движат по цялата площ на терена, но нямат право да влизат в „вратарската зона“ (полукръг близо до вратата с радиус 5,75 м), включително докосване на линията му. Централната линия на терена, както в едната, така и в другата посока, играчите трябва да преминат само с пас. Вратарят може да задържи топката във "вратарското поле" максимум 10 секунди. Можете да се атакува играч, който се движи с топката, само успоредно на посоката на неговото движение и само от тази страна, на която се намира топката. Всички видове блокиране на състезатели от противоположния отбор в игра без топка са забранени. Забранено е вземането на топката с волана на мотоциклет. Спортистът и неговият мотоциклет са едно цяло - всеки изстрел или дрибъл е възможен с крак или с мотоциклета на състезателя. Зачита се гол, вкарана с глава. Голът се смята за редовен, ако топкото е преминала изцяло голлинията между гредата и напречната греда на вратата.Голът се смята за нередовен, ако ударът е изпълнен в рамките на „вратарската зона“ или нейната линия, а също и ако по време на удара или непосредствено след него един от състезателите на атакуващия отбор пресече линията на тази зона, преди да фиксира съдиите по вратата. Мачът се печели от отбора, който вкара повече голове срещу противника.

Състезанията за Купата на Европа се провеждат от 1964 до 1985 година с прекъсване през 1974 г.

Европейските първенства се провеждат ежегодно от 1986 г. насам. Поради събитията в Украйна Европейското първенство през 2014 г. бива отменено.

В България мотбол се играе от 1958 г. до 1990 г. Практикуван е в Балчик, Бургас, Ямбол, Хасково, Габрово, Горна Оряховица, Попово, Поморие, Павликени, Сливница, град Златарица.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |