Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО ЗЕЛЕНИЯТ ЦВЯТ ОБЛЕКЧАВА БОЛКАТА

29.12.2022

Китайски изследователи са изследвали ефекта на зеленото върху мозъка и са установили защо, когато гледаме този цвят, болковите усещания в тялото ни се притъпяват.

Известно е, че излагането на зелено помага за намаляване на нивата на болка. Такива експерименти са провеждани преди това върху животни. Има и неофициални данни, че този цвят изглежда облекчава болката при хора със заболявания като артрит, мигрена и фибромиалгия. Причините за този ефект остават загадка.

Изследователи от университета Фудан в Китай решават да научат повече за това. Те представят изследването си в списание Science Translational Medicine. Опитите са проведени върху мишки. За да научи повече за това как светлината влияе на мозъка, екипът изследва всяка част от зрителната нервна система на гризачите, от очите до сивото вещество.

Те започват да изследват пръчковидните и конусовидните фоторецептори на външната ретина на окото. Като изключват всеки от тези рецептори по различно време и след това тестват как те водят до промени в усещането за болка, учените откриват, че невронният път към този ефект започва именно от тях.

Впоследствие екипът преминава към изучаване на ролята на ганглийните клетки във вътрешната част на ретината, които получават сигнали от фоторецепторите. Използвайки генетично потискане, авторите на изследването са научили кои от клетките са отговорни за комуникацията с така нареченото вентрално латерално ядро ​​в таламуса, чиято функция е да подпомага координирането и планирането на движенията.

След това учените проследяват този сигнал, когато светлина от различни цветове бива насочена към очите на мишките. Оказало се, че зелената светлина води до по-интензивно сигнализиране на гама-аминомаслената киселина, най-важният инхибиторен невротрансмитер на централната нервна система. Това от своя страна увеличава експресията на така наречения Penk ген, който кодира протеин с подобно име - PENK. Този протеин е предшественик на молекула, наречена ENK, която активира опиоидните рецептори в мозъка, което води до облекчаване на болката.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |