Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КУБА – КОЛЕДНИЯТ ДЕЛИКАТЕС

25.12.2022
Старобохемска куба

Куба, известно и като старобохемска куба, е чешко ястие, популярно и в Словакия, което се приготвя от шрот и гъби. Сервира се предимно на обедната трапеза на Бъдни вечер, тъй като е прието до вечерята да не се яде месо.

Една от легендите, свързана с произхода на това ястие, разказва за келтския вегетарианец Якуб, останал в историята с приготвянето на храна от гъби и зърна. Връзката на името на ястието с името Якуб е очевидна на пръв поглед, но не е документирана. "Куба", "Кубичек" - това е от народното име на гъбата, която първоначално е била добавяна към ястието. В Чехия тази гъба се нарича грудкова шушулка (чех. stroček trubkovýt), а българското й название е тръбенка.

През деня преди Бъдни вечер в Чехия и Словакия се сервират безмесни гозби като ястието куба, което е практика, свързана с т. нар. златно прасенце, чешко коледно поверие, произхождащо от Средновековието.

Поверието твърди, че златното прасенце е видение, обещано за непрекъснат предколеден пост. Според поверието, който не яде месо цял ден до вечерята на Бъдни вечер, ще види златно прасенце. Златото сигнализира началото на заминаването на зимата, прасето обещание за изобилие и просперитет.

Според това коледно суеверие Великият пост е намален от първоначалния цял адвент до Коледа - от полунощ до залез слънце. Традицията е преживяване особено за децата, според местните или семейни обичаи родителите често показват на постещото дете златна касичка, например под формата на огледално отражение на стената.

Рецептата за ястието куба датира от езическите времена. Тогава това е било храна на беден народ, разкъсван от чести войни и глад. Едва по-късно се развива в ястие, свързано с християнския празник на раждането на Исус Христос.

Сред древните славяни гората е била на голяма почит, а гъбите, като нейни плодове, са били считани за нещо свещено, достойно за поклонение. Следователно е напълно възможно ястието куба да води началото си още от предхристиянските времена, когато е можела да се консумира култово като част от езическите празници на зимното слънцестоене.

За щастие, с идването на християнството гъбите не са били прокълнати като един от символите на езичеството. Те продължават да бъдат желана част от ежедневната диета и е документирано, че дори църковни авторитети като Кирил и Методий са се наслаждавали на тях от време на време.

Гъбите не са се консумирали само от бедните чехи. Редовно задължение на поданиците било да предават на владетеля и благородниците поръчания брой кошници с гъби.

Тръбенка

Не се знае с абсолютна сигурност откога е започнало масовото бране на гъби по чешките земи. Може би това е връзка с честите военни конфликти в Централна Европа, когато мирното население намира безопасно убежище в горите и е принудено да се храни с всичко, което предлага гората. А и хората са харесвали гъбите, така че те са били брани в горите дори по време на мир. И във времето на мир и спокойствие гъбите се завръщат на празничната трапеза на Коледа като идеално постно обедно ястие, наречено коледна куба. Този специалитет се разпространява в цяла Бохемия и нейният произход понякога се приписва на Южна Бохемия. Но и това не е потвърдено по никакъв начин.

СТАРОБОХЕМСКА ЧЕРНА КУБА

Основата на тази рецепта е ечемичен шрот и гъбата тръбенка, която придава на полученото ястие много тъмен цвят. Това е много вкусна гъба, въпреки че външният й вид не привлича гъбарите. Подходяща е за супи, сосове, консервиране в оцет и сушене. В Чехия, където е по-популярна, често се изсушава и стрива на прах, който след това се използва като подправка в различни ястия, особено в ястието куба, В днешно време тази вкусна, но малко позната и събирана гъба е масово заменена от по-известни видове, особено от манатарки. Въпреки това, ечемичният шрот все още се използва в приготвянето на гъбена куба, и то не само заради отличния му вкус. Ечемикът, от който се правят зърна, от които е отстранена плявата, е богат източник на минерали и осигурява на тялото енергия, сила и устойчивост. Не напразно ечемикът е бил ежедневна част от диетата на древните гладиатори. Специфична особеност на оригиналната рецепта за гъбена куба е използването на домашна свинска мас, която придава на готовото ястие уникален вкус.

Куба се приготвя в няколко варианта. Най-известният е оризовата куба. Има и картофен вариант, при приготвянето на който се използват картофи.

СТАРБОХЕМСКА КУБА

кратка рецепта

Съставки: 400 г пресни или 50 г сушени гъби, 500 г грис, 2 лъжици свинска мас, 2-3 глави лук, сол, 2-3 скилидки чесън, малко свинска мас за поръсване на ястието и намазняване на тавата.

Начин на притотвяне: Сварете шрота със счукан чесън, сол и мас до омекване. Специално се готвят пресни или сушени гъби. В намазнена тавичка за печене се нареждат слой сварен грис и слой сварени гъби. Последният слой трябва да бъде варен круп. Поръсете повърхността с разтопена мас и печете около 25 минути.

ИЗТОЧНОБОХЕМСКА КУБА

Сварените зърна се смесват със сушени (накиснати и след това сварени) гъби. Добавят се пресни пръжки, пресован чесън, сол, черен пипер, кимион и майорана. Може да се добави свинска мас. Сместа може да се изпече в тава, намазана със свинска мас.

ОРИЗОВА КУБА

Гъбената куба също се приготвя в няколко варианта. най-известният е ориз куба. Както подсказва името, вместо шрот, при приготвянето се използва ориз, а свинската мас често се заменя с растително масло или дори зехтин.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |