Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХОКЕЙ С ТОПКА

05.12.2022
Момент от двубоя между шведските Густавсберг IF и БолтикГота

Хокей с топка, наричан също и бенди (анг. bandy), както и руски хокей, е зимна спортна отборна игра, която се играе на ледено игрище с участието на два отбора.

Всеки отбор се състои от десет полеви играчи и един вратар. Всички играчи използват кънки, за да се движат по леда. Полевите играчи, използвайки стикове, се опитват да вкарат топката във вратата на другия отбор. Вратите се пазят от вратари, които не използват стикове. Продължителността на играта е 2 полувремена по 45 минути (в състезанията на Младежка спортна школа 25.30 и 35 минути в зависимост от възрастта); при неблагоприятни условия, по решение на съдията - 3 полувремена по 30 минути (ако мачът се играе на открито). Победител е отборът, който по време на играта е успял да вкара повече топки (вкарвайки голове) във вратата на противника. При равенство се изпълнява серия от 12-метрови удари, ако състезанията не се пронеждат с кръгове.

Терминът "хокей с топка" е официален в Русия. В международната практика е прието наименованието "бенди". Първоначално в Русия тази игра се е наричала "руски хокей". В страни, където се организират и редовни игри по бенди, се създават съответните федерации или асоциации, които са част от Международната федерация по бенди (Federation of International Bandy).

Хокеят с топка е официално признат от Международния олимпийски комитет като зимен спорт, но все още не е включен в официалната програма на Зимните олимпийски игри. Въведен е като демонстративна дисциплина на VI Зимни олимпийски игри в Осло през 1952 г. На 7-те зимни азиатски игри през 2011 г. е включен в официалната програма. През декември 2012 г. в Алма-Ата за първи път се провежда азиатско първенство.. През 2019 г. хокеят с топка е включен в програмата на XXIX зимна универсиада 2019 г.

Спортните игри, при които топката е била придвижвана с пръчки, възникват в древността. Пирамидата, разположена в египетското село Бени Хасан, датираща от около XX век пр. н. е., изобразява двама души с пръчки, които са ги кръстосали върху кръгъл предмет (топка или пръстен). Игри, при които малка топка бива придвижвана с пръчка, са били известни в Древна Япония („качи” и „дакиу”), Империята на ацтеките („чеука”), Древна Гърция, Древния Рим.

Първите споменавания на игри на леда на замръзнали резервоари, в които с помощта на стикове е трябвало да се порази определена цел, датират от Средновековието. През X-XI век се срещат първите споменавания на игри с пръчки върху лед в Древна Рус. Руските летописи разказват за ледено забавление, при което няколко души забиват с пръчки някакъв кръгъл предмет, обикновено зеленчук. В различните региони играта се е наричала по различен начин: „клубове“, „пръчки върху лед“, „заграда“, „въртящ се връх“, „преследване“, „опипване“, „котел“ и други. Почитател на хокея с топка е бил Петър I, по времето на който играещите тази игра са започнали да използват железни кънки, донесени от царя от Холандия. От IX век исландските хроники споменават „knuttlaker”. На Британските острови се появяват цяла поредица от състезания със стикове и топка - бенди за англичаните, бендо за уелсците, шинти за шотландците и хурлинг за ирландците; през лятото мачовете се играели на трева, през зимата на лед. Игрите на лед с използване на стикове са били популярни и в Холандия.

Полето на игра на хокей с топка

Бенди, в съвременния смисъл на спортната дисциплина, започва да се оформя във Великобритания през първата половина на XIX век. През 1850-1870 г. някои английски футболни клубове (Шефилд Юнайтед, Нотингам Форест и др.) култивират играта банди заедно с футбола. Постепенно се появяват и отделни банди клубове. През 1891 г. във Великобритания е създадена Националната асоциация по бенди (първата такава асоциация в света), която разработва официалните правила на играта. Британците в края на XIX - началото на XX век допринасят за развитието на играта бенди в европейските страни - Швеция, Норвегия, Швейцария и др. Английски специалисти, работещи в промишлени предприятия в Русия, организират футболно- хокейни кръжоци, които оказват значително влияние върху формирането на бендито в Русия като спорт. През 1888 г. петербургският студент Пьотр Москвин основава "Петербургския кръг на любителите на спорта" (клуб "Спорт"), през 1897 г. той разработва и първите правила за банди в Русия. На 8 март (20 март, според новия стил) 1898 г. в Санкт Петербург, на Северната пързалка на Каменноостровски проспект, се провежда първият мач по бенди според одобрените правила - този ден се счита за официалния рожден ден на т. нар. руски хокей.

Венецът на развитието на хокея с топка в началото на века е Европейското първенство, проведено в Давос, Швейцария през 1913 г. Избухването на Първата световна война обаче спира развитието на този спорт за дълго време.

Принудителна петгодишна пауза, взаимна омраза, разпадането на редица държави - всичко това води до факта, че след световната война "английскшят" бенда, популярен в Европа, практически престана да съществува. В началото на 20-те години останалите национални федерации са или разпуснати (както през 1924 г. в Дания), или са приели правилата на „канадския хокей“ (както през 1922 г. в Унгария). Само австрийците продължават да играят редовно бенди, но до края на двадесетте години. Противно на тази тенденция, периодът между световните войни е разцветът на хокея с гопка в балтийските страни, когато редовни първенства се провеждат в Естония и Латвия до средата на 30-те години. Само в Скандинавия (Швеция, Норвегия), във Финландия и СССР играта бенди не прекъсва своята история. До средата на 20-ти век тези четири страни са единствените, в които този спорт се развива и остава популярен. Въпреки това, прилаганите правила, от една страна в Скандинавия, и от друга страна в СССР, се различават до известна степен (основните разлики са в размера на портата, наличието на страни и разделителната способност на конните проходи).

Тези различия задържат популяризирането на банди в други страни, въпреки усилията и на четирите страни: Норвегия, например, през 1952 г. настоява за включването на бенди като демонстрационен спорт на Зимните олимпийски игри в Осло през 1952 г. През 1955 г. с усилията на четирите страни правилата за бенди са унифицирани, след което през същата година се провежда първата международна среща по новите правила между националните отбори на СССР и Швеция.

След създаването на Международната федерация по бенди от 1957 г., редовно се провеждат световни първенства. Координираната работа на четирите държави, насочена към осигуряване на стабилност и редовност на международните игри по бенди, дава резултати. През 1963 г. бендито е възродено в Холандия, през 1988 г. - в Унгария. Голямо постижение на Международната федерация по бенди е навлизането на банди в лагера на "канадския хокей": от 1981 г. редовно се провеждат игри в САЩ, а от 1986 г. - в Канада.

С разпадането на СССР Казахстан, Беларус, Естония, Латвия и Киргизстан биват привлечени в орбитата на международния бенди. Проникването в Азия не е било изчерпано само от Казахстан и Киргизстан, от 2006 г. в първенствата участва националният отбор на Монголия, а след това - на Япония и Китай. В Европа участници в първенствата през 2010 г. стават отборите на Германия, Чехия, Словакия, Великобритания и Швейцария.

Игра на бенди в Лайпциг 1909 г.

От 2004 г. се провежда Световното първенство по бенди за жени. През 2011 г. банди е представен на Зимните азиатски игри, проведени в Казахстан.

Провеждат се и световни първенства сред младежките отбори. През 2013 г. руският отбор стана шампион.

През 2019 г. бенди е включен в програмата на XXIX зимна универсиада 2019 г.

През март 2012 г. Залата на славата на шведския банди е открита в шведския град Упсала за първи път в историята на този спорт.

Бендито като спортна дисциплина произхожда от Обединеното кралство - страна, известна като родоначалник на футбола. Очевидно поради тази причина още първият набор от правила, публикуван през 1891 г. от Британската национална асоциация по бенди, е бил сериозно повлиян от футбола. От своя страна хокеят на лед, който възниква до голяма степен благодарение на спорта бенди, наследява много характеристики от него.

Най-любопитните аспекти на бендито са тези, в които някои елементи са подобни на футбола, а други - на хокея на лед. Например, размерът на полето за бенди е подобно на футболно игрище, но е пълно с лед; играчите използват стикове и движат малка топка с тези стикове; играчите се наказват с отстраняване за определено игрово време, но наказанието се отразява чрез показване на играча на карта от съответния цвят (бяла за 5 минути и синя за 10 минути); всеки отбор има единадесет играчи на терена, включително вратаря, но тези играчи могат да бъдат заменени почти по всяко време и неограничен брой пъти. Скорошните промени в правилата повлияват на възможността да се взима тайм-аут по време на играта и невъзможността да се заменят играчи, когато е отсъден ъглов удар.

Въпреки това, в хокея с гопка има повече характеристики, които го правят свързан с футбола. Това е по-специално стандартната продължителност на мача (две полувремена по 45 минути), а когато се налагат продължения, тогава 2 полувремена по 15 минути, но играта върви като в хокей на лед до първия отбелязан гол, развит система от стандартни фигури (ъглови удари, дузпи и свободни удари), засада, забрана за игра с ръка за всички полеви играчи и забрана за ръце на вратаря извън наказателното поле.

Поради големия размер на игралното поле, бендито е по-бавно и по-малко динамично от хокея на лед. Сравнително бавното темпо на играта изисква много по-подробно тактическо планиране и по-сложни игрови комбинации от двата отбора. Силовите единоборства между играчите са минимални, освен това в самата игра грубата борба за тадмощие, присъща на хокея на лед, почти напълно липсва.

През 1922 г. се провежда първото първенство на РСФСР. През 1927 г. е сформиран първият национален отбор на РСФСР. През 1928 г. се провежда първото първенство на СССР, в което участват отборите на съюзните републики, Москва и Ленинград. През 1936 г. се провежда първото първенство на СССР сред клубните отбори. От 1937 г. се провеждат игри за Купата на СССР.

Единственият игрален филм, в който може да се види първоначалния "руски хокей" от онова време - 22 играчи на голямо пол, филмът "Братът на героя", заснет през 1940 г.

Развитието на модерния бенди в Русия се извършва под ръководството на Руската федерация по бенди. Федерацията включва 47 републикански, областни и областни федерации и отдели по банди. Федерацията по бенди провежда състезания от първенството на Русия в най-високата и първа лига, Купата на Русия, както и първенства сред жени, ветерани, юноши и младежи, детски турнири за наградите на Клуб „Плетена топка“, мини-хокей (ринк-бенди - мини хокей с топка, практивуван в зала с ледена площадка) и редица други състезания.

Във висшата и първа лига на шампионата на Русия са участвали 63 отбора от 26 субекта на федерацията, представляващи 6 федерални окръга и един чуждестранен отбор - "Акжайик" от казахстанския Уралск.

До 2017 г. започва криза, засягаща играта бенди в Русия - за 10 години броят на отборите в руското първенство намалява от 22 на 12, средната посещаемост на мачовете падна почти три пъти, редица клубове в руското първенство са в конфликт с ръководството на федерацията по бенди.

Финален двубой от шведското първенство по хокей с топка за жени, 2015

За показател за популярността на бенди в света може да се смята фактът, че в последните годишни световни първенства, организирани от Международната федерация по бенди от няколко години, участват 17-18 отбора от Европа, Северна Америка и Азия. Най-старите участници в този турнир са Русия (СССР), Швеция и Финландия, които са участвали във всички първенства от 1957 г. насам. От второто първенство отборът на Норвегия също участва в турнири. От 1985 г. САЩ редовно изпращат своя национален отбор на Световното първенство. От 1991 г. в първенствата участват отборите на Холандия, Канада и Унгария, от 1995 г. - отборът на Казахстан, от 2001 г. - Беларус, от 2003 г. - Естония, от 2006 г. - Монголия, от 2007 г. - Латвия, от 2012 г. - Киргизстан и Япония, от 2013 г. - Украйна, от 2014 г. - Германия и Сомалия, от 2015 г. - Китай, от 2016 г. - Чехия, от 2018 г. - Словакия, от 2019 г. - Великобритания и Швейцария.

Резултатите от последните световни първенства позволяват да се каже, че в световния бенди се е формирала своеобразна „таблица с ранглиста“. Най-силните отбори са руският и шведският. При определени обстоятелства те могат да мерят сили с отбора на Финландия, който вече има световна титла в актива си. Тези отбори, както и петкратните бронзови носители на Казахстан и Норвегия, формират „голямата петорка“ на най-силните отбори в света. Правото да играят на Световното първенство в престижната група А, състояща се от шест отбора, през последните няколко години си оспорват отборите на Беларус и САЩ. От останалите отбори канадският отбор е бил смятан за най-силният, но когато през 2007 г. този отбор не успява да пристигне на шампионата по финансови причинии неговото място, както в шампионата, така и в „таблицата с ранглистата“ , заема младия и амбициозен отбор на Латвия. Националните отбори на Холандия, Унгария, Естония и Монголия все още не могат да се противопоставят сериозно на други отбори, но мачовете, които играят помежду си, винаги са много принципни и интересни.

Освен страните, чиито отбори участват на световните първенства, в Международната федерация по бенди са представени още Индия, Италия, Полша, Австралия, Ирландия, Сърбия и Швейцария. През 2008 г. членове на федерацията стават Литва, Армения и Аржентина, а през 2010 г. - Англия и Китай, през 2012 г. - Афганистан, през 2013 г. - Германия, през 2014 г. - Дания, през 2017 г. - Колумбия.

В допълнение към турнирите на националните отбори, бенди е домакин и на международни турнири сред клубните отбори. Най-престижното от тях е Световната купа по бенди, която се провежда ежегодно в Швеция. До 2009 г. се провежда и европейската купа. Провеждат се също и редица комерсиални турнири, най-известният от които е Купата на шампионите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |