Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВИНЕНА НАДЕНИЦА

01.12.2022
Печена винена наденица, картофено пюре и малка гарнитура

Това е традиционен чешки специалитет, който се приготвя предимно във форма на спирала. Консумира се най-често на Бъдни вечер и е приемана за символ на зимното слънцестоене.

Винената наденица (чеш. vinná klobása) е месен продукт, свързан с баварската бяла наденица. Приготвя се от свинско, понякога и от телешко месо, което се смила на ситно и се добавят хлебни рогчета, напоени с мляко, бяло вино, мац и лимонова кора. Получената маса се пълни в естествена обвивка, като се използва предимно свинска или овча, която е по-тънка.

При приготвянето на винена наденица кулинарните експерти препоръчват да се използва бяло вино с фин вкус на индийско орехче. И това е така, защото този вкус се съчетава добре с подправките, които се добавят към сместа. Но качественото месо винаги е в основата на качественатга винена наденица.Винената наденица е полуфабрикат, тъй като не е термично обработени , когато се предлага за продажба. Това намалява трайността й — трябва да се консумира в рамките на 48 часа — и периода на производството му до зимните месеци.

При време на процеса на приготвянето им винените наденици най-често се усукват на спирала, която се продупчва с шишче и се пържи в нагорещена мазнина. Понякога усуканите колбаси първо се варят във вода, а след това се запържват за кратко. Вкусът на наденицата е много мек, тъй като се прави само от свинско, говеждо и телешко месо, без сол, но с много леко пикантен вкус.

Винената наденица се сервира на Коледа от почти 200 години.Тъй като създава червено кръг, наподобяващ Слънцето, винената наденица е традиционна коледна храна като празник на слънцестоенето. С настъпването на зимата настъпва зимното слънцестоене. Следователно включването на този винен колбас в коледната трапеза има това символично значение, което е независимо от християнската концепция на този период.

Заедно с панирания шаран и панираното пиле , винената наденица е сред трите най-популярните чешки коледни ястия. През последната седмица на декември този колбас се пуска за продажба от всичси месари в областта Моравия, за да се появи в менюто на коледната трапеза.

Първите рецепти за винена наденица се срещат в готварски книги от XIX век. Но кой конкретно е „измислил“ този специалитет не може да прочете в тях. Има теории, че това е чешката версия на баварската бяла наденица, защото Бавария е германска провинция, граничеща с Чехия, така че има влияние и върху домашната чешка кухня. Така или иначе, винената наденица бързо се превръща в традиционна коледна храна.

Някои консумират тази наденица на вечерната трапеза на Бъдни вечер, защото казват, че тя не се брои за месо, а други й се наслаждават по време на коледните празници. Това е ястие, което може да присъства в менюто на всички празнични ястия, особено през зимата. Консумацията му обаче е много спорна, тъй като тази наденица е възхвалявана от някои и отричана от други. Въпреки че „обикновените“ колбаси са сред сушените меса, които са канцерогени, винената наденица не преминава през процеса на опушване, така че е по-здравословно ястие.

Приготвянето на този вид наденица не представлява никаква трудност: цялата му тайна се крие в използването на качествени меса и продукти.Винените наденици могат да се приготвят по различни начини. Те могат да бъдат печени или пържени. Тази наденица традиционно се пържи в тиган, но може да се пече и на фурна или на скара. Приготвявнето й е завършено, когато се е променили от първоначалния си бял цвят, поради наличието на мляко, до кафяво-червен цвят и е хрупкава.

За да ги приготвите във фурната, без риск от спукване, просто налейте малко вода в съда за печене. Водата може да се замени с бира или вино (бяло или червено). Но най-често се пържат от двете страни в нагорещена мазнина или олио. Преди това се овалват в брашно, към което е добавен малко сладък пипер.

Винените наденици могат да се сервират с горчица и хляб, лук, грах, моркови, зеле, гъби на филийки, настъргани ябълки, зеленчуци на скара или салата с винегрет. Но се консумират преди всичко с картофи (пържени картофи, пюре или в салата).

Според чешката традиция тези колбаси се консумират или с греяно вино, с грог, в който е разбито яйце, или с яйчен ликьор.

В магазините винените колбаси се продават и в изкуствени обвивки. Те обаче са много по-добри в естествени обвивки.

В магазинната мрежа в Чехия има продукти, които съдържат малко над 50% месо, но и почти 90% месо.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |