Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРИКАЗНАТА ЧАКАЛНЯ

29.11.2022
Фасадата на чакалнята, 2019 г.

В покрайнините на чешкото село Немчовице е построена чакалня на автобусна спирка, представляваща къщичка-пън, вдъхновена от дървената къщичка от култовия анимационен сериал „Милко и Морко“.

През 2017 г., по време на реконструкцията на път II/232 в участъка между село Браси и градчето Либлин, местната автобусна спирка е преместена и препроектирана, за да включва площадки за спиране на автобусите и тротоар. Съществуващата остаряла метална чакалня бива премахната и община Немчовице е трябвало да бъде инвеститор в изграждането на чакалнята на новото място.

В даден участък от този път автомобилите са се движили бързо, според изчисленията, някои дори със 120 км/ч, някои мотоциклетисти са карали на задни колело, а за час са преминавали 90 камиона. Редица пътнотранспортни произшествия биват регистрирани на съседното кръстовище. Затова кметът на селото, Карел Фершман, излиза с идеята вместо обичайната автобусна чакалня да построи къщичка, представляваща в реален вид малката дървена къщичка от чехословашкия анимационен сериал „Милко и Морко“ , издаден през 1968, 1970 и 1972 г. (чешко заглавие: “Приказки от мъх и папрат“;, на чешки „Pohádky z mechu a kapradí“), чийто сценарий е по едноименната книга на Вацлав Чвъртек, автор и на световноизвестните приказки за Румцайс. Общината се е надявала чакалнята, построена в такава атрактивна форма, да служи като забавител на трафика, което бива изпълнено още при изграждането й. Жителите на селото приветстват идеята за самостоятелна спирка.

Интериорът на чакалнята с рисунка на кукувица и един от прозорците

Моделът за формата на чакалнята са рисунките на къщичката-пън, направени от художника и режисьор на анимационни филми Зденек Сметана, който е автор на визуалната форма на сериала „Милко и Морко“, като е и негов режисьор, а също и илюстратор на книгата на Чтвъртек. При строежа общината се е погрижила за запазване на пропорциите, друг критерий е бил всичко да е криво. Жителите на Немчовице предлагат идеи за подобрения като автоматично пускане на музика от нощното шкафче при влизане в къщичката.

Дървената къщичка е изградена от смлени газобетонни блокове във формата на гигантски пън. Къщата достига височина от 5,2 м, с основа около 4 × 5 метра. На приземния етаж има един сводест вход без врата и няколко малки остъклени прозорци, на първия етаж има малък прозорец с изглед към съседното футболно игрище. На фасадата има символ на селото и малка лампичка. Покривът е широк и се простира значително отвъд основата на чакалнята отстрани. Този покрив се поддържа от големи дъбови клони, простиращи се от страничните стени на чакалнята. От лявата страна през покрива минава изкривен комин.

Интериорът е боядисан в синьо по приказния образец и с щрихи на стената е изрисуван часовник с кукувица, под който има дървена пейка. Бетонната фасада има повърхност, модифицирана да изглежда като напукана кора и е боядисана в тъмнокафяво. Къщичката-пън е допълнена от дъбови фигури на гномите Милко и Морко (имена на чешки: Кршемилек и Вохомурка; чеш. Křemílek и Vochomůrka), изработени от резбаря Иван Шмид от град Ичин, с ръчно плетени шалове, също дарение от хората от селото. Има скални растения, мъх и папрати, засадени отвън близо до стените.

Автобусната спирка с чакалнята

Жителите на селото са работили по строежа на непълно работно време. В края на октомври 2018 г. е завършена грубата конструкция с покрива, а през март 2019 г. къщичката придобива окончателен вид. Част от материалите са получени от общината като дарение, някои от работещите се отказват от възнагражденията си. Разходите за строителството се оценяват на над сто хиляди чешки крони през есента на 2018 г., при тържественото откриване те се оценяват на 100–120 хиляди чешки крони. За сравнение, според кмета Фершман, разходите за поставяне на унифицирана будка биха надхвърлили 150 000 чешки крони.

Приказната чакалня е тържествено открита по повод местното честване на Деня на детето на 2 юни 2019 г. с участието на няколкостотин души. Според кмета Фершман строителството и откриването са били приети с вълнение повече от възрастните хора, отколкото от децата, което той обяснява с възрастта на анимационната поредица.

Чешката актриса Иржина Бондалова, която озвучава героите Kршемилек и Вохомурка в сериала, посещава спирката в края на юни, докато снима репортаж за програмата „Хоби на нашето време“. В деня на откриването й медиите наричат тази спирка най-сниманата и вероятно най-фотогеничната автобусна спирка в Чешката република, като вече е била смятана за една от най-оригиналните спирки в района на град Пилзен.

Общината включва спирката в състезанието „Сграда на годината в региона Пилзен“ за 2019 г. в категорията „Сгради за спорт и отдих“, но спирката не получава награда. След откриването си автобусната спирка се превръща в туристическа атракция и дестинация за пътувания. Там спират автомобили, а пътниците правят снимки на необикнвената чакалня.

След изграждането на чакалнята има и други промени за по-голяма безопасност на пешеходците: спирките са осветени, добавен е т. нар защитен остров на платното за безопасно пресичане, спазването на ограниченията на скоростта се следи с радар, който записва регистрационните табели на преминаващите автомобили. Но както казва кметът Фершман, там шофьорите сами намаляват, защото тази необичайна сграда привлича вниманието им.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |