Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРЖЕНО СИРЕНЕ

23.10.2022
Пържено сирене

Това е чешко и словашко ястие, разпространено в цяла Европа. Състои се от парче сирене с дебелина около 15 мм, панирано последователно в брашно, яйце и галета, което се пържи в тиган или фритюрник.

Специалитетът пържено сирене (чеш. smažený sýr, разговорно назание: smažák, слов. vyprážaný syr) обикновено се приготвя от сиренето едамер или гоуда, но също така и от сирената хермелин или нива (в Чехия), както и от сиренето ементал (в Словакия).

Сиренето хермелин, което е с покритие, евентуално камембер, също се пържи (но в такъв случай в менютата то се нарича пържен хермелин) или други видове сирена, например, нива или оломоуцки тваружки (пържена нива, пържени тваружки). Ястието е част от менюто на чешките и словашки ресторанти от средна категория, кръчми и заведения за бързо хранене. Може дори да се поръча в почти всеки китайски и виетнамски ресторант в тези страни. Приготвя се лесно и бързо, засища добре. Най-често се сервира със салата или червено зеле, картофи (пържени картофи или варени картофи) и обикновено със сос тартар или майонеза, или кетчуп.

Пърженото сирене е често срещана улична храна в Чехия и Словакия, предпочитано е от учениците като евтина храна в училищните столове. Това ястие е много популярно особено при децата, които обичат да го консумират с пържени картофи и кетчуп.

Поради факта, че пърженото сирене е относително мазна храна, чиято гарнитура също нерядко се пържи, то се счита за неособено здравословна храна, особено при честа консумация.

В заведенията за обществено хранене това е често срещано (а понякога и единственото) ястие за вегетарианци (заедно с пържен карфиол, гъби или други зеленчуци).

Пърженото сирене е ястие, подобно на италианския пържен сандвич Mozzarella in carrozza. То може да се приготви и с тънка филийка шунка, поставена между две филийки сирене, а в чешките хранителни заведения често се сервира под форма, подобна на хамбургер.

Пърженото сирене не е изцяло чешко ястие. Различни форми на пържено сирене са известно в европейската гастрономия още от Средновековието. Пържено сирене в обвивка от брашно и яйца е съществувало в Америка, Италия, Австрия, Гърция или Кипър, като най-старите рецепти за него са от Англия и Франция от XIX век. В тези страни обаче това ястие не достига такава популярност, както в Чехия, където, за разлика от тях, този специалитет се консумира със сос тартар.

Съставки за приготвяне на пържено сирене

Пърженото сирене става любимо ястие на чехите по време на Първата Чехословашка република (1918 - 1938 ), като още тогава се консумира със сос тартар. Менюто на ресторанта в пражкия Грандхотел „Шроубек“ от 1936 г. е включвало пържено сирене ементал със сос тартар. В това меню ясно пише, така че не може да има съмнение, че „чисто чешката“ комбинация от пържено сирене със сос тартар е измислена преди Втората световна война от някой местен кулинар. Сиренето, приготвяно в този елитен ресторант, посещаван често ат знаменитости, сред които първия президент на Чехословакия Томаш Масарик и британския филантроп Никълъс Уинтън, се е пържило в разтопено масло – гаранция за отличния му вкус.

Но истинската експанзия на пърженото сирене в Чехословакия започва едва по време на социалистическата епоха. В началото то бива възприемано погрешно от широката част от населението. Не само защото е било силно популяризирано от властта, а и защото хората първоначално го смятали за евтин заместител на пържолата. Необходимо е било известно време, докато това ястие представа да бъде свързвано с политическата конюнктура, но накрая чехите и словаците буквално се влюбват в него.

В наши дни пърженото сирене е едно от най-популярните чешки ястия, в анкетата на Dáme jídlo (най-голямата чешка служба за доставка на храна), пърженото сирене е поставено на шесто място в класацията за най-предпочитани ястия от чешката кухня.

От началото на 2000-те години пърженото сирене получава разпространение в цяла Европа.

Пържено сирене в кръгла форма

Начин на приготвяне

Пърженото сирене се приготвя чрез пържене в тиган или в тенджера, като преди това парче сирене се панира с т.нар. тройна панировка (обикновено брашно, леко разбити с вилица яйца и галета). Тъй като сиренето омеква и се топи по време на пържене, препоръчително е да се повтори процеса на панирането два или три пъти, което ще подобри здравината на обвивката му и ще предотврати изтичането на сиренето в тенджерата или тигана.

Пържено сирене с пържено картофи и гарнитура

Начин на сервиране

Пърженото сирене трябва да се сервира бързо след пържене, тъй като при охлаждане то губи своите ценни свойства и вкус. Обикновено се сервира със салата от червено зеле, пържени картофи, американски картофи или варени картофи, по желание с т. нар. зеленчукова гарнитура и със сос тартар или майонеза.

В заведенията за обществено хранене пърженото сирене се слага и в кифлички със зеленчуци и сос тартар или майонеза (пържено сирене в кифличка). Ястието може да се приготви и с тънка филия шунка, вмъкната между две филийки сирене. В чешките заведения за бързо хранене може да се сервира и като сандвич, т.е. между две филийки хляб, обикновено във вид, подобен на хамбургер.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |