Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В КИТАЙ КЛОНИРАХА СУПЕР ПОЛИЦЕЙСКО КУЧЕ

24.03.2019
(CC0 Public Domain)

Учените от провинция Юнан в Югозападен Китай обявиха успешното клониране на полицейско куче, което те наричат "Шерлок Холмс сред полицейските кучета".

Работата е извършена като част от програма за намаляване на разходите и времето за обучение на полицейски кучета.

Учените са взели ДНК от седемгодишното женско куче на име Хуахуанма (Huahuangma), което е получило множество награди за помощта му при разкриването на десетки престъпления и са създали кученце на име Къншън (Kunxun). Клонирането е извършено от служители на пекинската компания Sinogene Biotechnology Co Ltd и Юнанския аграрен университет с подкрепата на Министерството на обществената сигурност.

Кученцето е родено чрез цезарово сечение, теглото му е било 540 грама, а дължината - 23 сантиметра. Според тестовете, Къншън и Хуахуанмае имат 99,9% съвпадение на ДНК.

По информация на държавния таблоид Global Times, в Синоген се надяват да направят възможно постигането на "масово производство" на клонирани полицейски кучета, за да се съкрати значително процеса на обучение. Това съобщи заместник-генералният директор на компанията Джао Джианпин, като добави, че разходите за клониране все още са сериозна пречка.

А кученцето, което сега е на три месеца, не се страхува от тъмни или непознати места, вече има силно обоняние, може бързо да намери скритата храна. Когато навърши 10 месеца, то ще премине специално обучение и ще стане пълноправно полицейско куче. Този резултат е безпрецедентен: обикновено обучението отнема около пет години и струва 500 000 юана (почти 75 000 долара) без никакви гаранции за успех.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |