Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

АЛКОХОЛЪТ ПОМАГА НА РАСТЕНИЯТА ДА ОЦЕЛЕЯТ ПРИ ЕКСТРЕМНИ ГОРЕЩИНИ

15.09.2022

Когато става въпрос за справяне с големи горещини и суша, алкохолът може да бъде решение за фермерите.

Поради глобалното изменение на климата все повече земеделски земи са застрашени от засушаване. Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН една четвърт от въздействията на екстремните климатични промени са в селското стопанство. С помощта на алкохол би било възможно да се управляват краткотрайни периоди на суша и по този начин да се осигурят по-сигурни източници на храна.

Докато за повечето хора алкохолът е релаксиращ, за растенията е обратното. Той активира гени, които управляват процесите за оцеляване при суша. Синтезират се аминокиселини и други вещества, които влияят на фотосинтезата, и затварят микроскопичните отвори, разположени на повърхността на листата. Така се предотвратява загубата на вода и растенията се справят по-добре със сушата. Всичко това се потвърждава от изследване, публикувано в Plant&Cell Physiology.

Преди всичко, става въпрос за подготовка на растенията за периоди на суша и горещини. Японски екип, изследващ ефектите на алкохола върху растенията, добавил етанол, т.е. алкохол, към почвата, три дни преди началото на 14-дневна суша.

Учените са изследвали различни растения, като пшеница, ориз, маруля и др.

Разликата между растенията, третирани с алкохол и без него, била очевидна. В случая с пшеница и ориз, 75% от третираните растения оцеляли, и само 5% от нетретираните. При марулите, третираните с алкохол оцелели растения били три пъти повече от нетретираните.

При това в почвата не се добавя много етанол. Най-подходящият разтвор за пшеницата е 0,3%. Етанолът може да се произвежда и от растителни остатъци.

Предстои да се проведат по-широкомащабни изследвания, за да се потвърдят обнадеждаващите резултати.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |