Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОТКРИТА Е ВАЖНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ХОРАТА И МАЙМУНИТЕ ПРИМАТИ

10.09.2022

Само при хората в кората на главния мозък са открити имунни клетки, в които функционира ключовият за гласовия апарат и речта ген FOXP2.

Според статия, публикувана в списание Science, учени от американския университет Йейл са сравнили активността на гените в клетките на мозъчната кора при хора и други видове примати. Това е дало възможност да се открият много общи неща между тях - и няколко важни разлики, които може да са ключови за формирането и функционирането на човешкия мозък. Сред тези разлики са микроглиалните клетки, които използват гена FOXP2, който е важен за речта.

Биолозите са изследвали структурите на дорзолатералната предна кора (dlPFC) - област, тясно свързана с работата на речта и емоциите, краткосрочната памет, вземането на решения и други висши когнитивни функции на мозъка. Използвани са dlPFC тъкани от четири вида примати: хора, шимпанзета, макаци и мармозетки. За тези тъкани учените са идентифицирали транскриптом - пълен набор от РНК, които се синтезират от активни гени, показвайки кои функционират във всяка конкретна клетка. Така авторите са получили повече от 600 хиляди транскриптоми за различни видове примати, след което са ги сравнили помежду си.

Сравнението направило възможно идентифицирането на повече от сто типа клетки, общи както за хората, така и за други животни, и пет вида клетки, които не се срещат във всички. Четири от тях се срещат само при хора, а един се среща при хора и шимпанзета. Тези клетки принадлежат към микроглията, имунната система на мозъка, която е важна не толкова за борбата с инфекциите, колкото за формирането и поддържането на нервната тъкан.

Генетичният анализ на тези микроглиални клетки показва, че генът FOXP2 работи при хората, докато остава неактивен при други примати. Този ген действа като регулатор на много други гени, участващи в развитието не само на мозъка, но и на други органи. Известно е, че неизправностите на FOXP2 в нервната система водят до нарушения на речта и цялостното функциониране на гласовия апарат. Сега учените са открили, че FOXP2 функционира в някои неврони при всички примати, но в микроглията - само при хората.

„Дорзолатералната префронтална кора се счита за ключова част от човешката идентичност“, казва Ненад Сестан. „Но все още е загадка, какво точно я прави уникална при хората, отличавайки ги от другите видове примати. Сега имаме нови данни за това“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |