Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВИЯТ МУЛТИМЕДИЕН ТЕАТЪР

29.08.2022
Латерна магика

Латерна магика е авангарден театър, основан през 1958 г. в Чехословакия. В неговите представления за пръв път в света е използван компютър в театрален спектакъл.

Латерна магика е един от ансамблите на Националния театър в Прага и изнася представленията си в помещенията на Новата сцена на Националния театър. Художествените изпълнения на този театър са разбираеми за хора от всяка националност, тъй като постановките са невербални. Спектаклите съчетават танц, кино и театър на черен фон. Латерна магика е едно от най-посещаваните туристически места в Прага и се смята за ключова точка в развитието на модерния чешки театър.

За около 50 години от съществуването на трупата са създадени около 30 представления и с тези великолепни експериментални проекти Латерна магика обикаля света.

Основното усилие, което до днес оформя Латерна магика, е да се създаде синтетичен театър, който разказва история, използвайки по-голям брой средства, особено чрез мултимедийна прожекция, комбинирана с работата на живи изпълнители на сцената. Основният принцип, интерактивната връзка на филмовата прожекция с движението и актьорската игра, постепенно бива допълнен от нови технологии, например цифрова прожекция или нови медии, включително програмируем софтуер в реално време. В продукциите на Латерна магика жанровете са свързани от самото начало: от драматичната актьорска игра, през привилегированото положение на танца и балета, до пантомимата и черния театър. Характерно е също, че постановките, създавани за Латерна магика, винаги са оригинални авторски произведения, предназначени директно за тази трупа - никога не са били приемани като готови произведения и с абсолютни изключения никога не са се появявали в репертоара на друга трупа.

През 1956 г. Чехословакия се готви да представи свой културен павилион на Всемирната изложба в Брюксел, която трябва се проведе две години по-късно. Програмата трябва да включва нещо изключително. Става въпрос за създаване на благоприятна визитна картичка на комунистическия режим. Ангажирана е цяла плеяда от „национални артисти“, на никой от тях не успява да измисли такова събитие в продължение на година и половина, поради което чешкият театрален режисьор Алфред Радок е върнат от „изгнание“ (по политически причини той е изпратен в пътуващ театър в провинцията), като получава "карт бланш" и неограничени ресурси.

За шест месеца Радок заедно с брат си Емил, режисьора Милош Форман и сценографа Йозеф Свобода, реализира проекта „Латерна магика“. Този театър представлява нова форма на театър, съчетаващ традиционния театър, опера, балет, кино, симфонична музика, джаз, спорт, пропагандни коментари на три езика, управлявани като игра между три изображения на една и съща актриса, прожекции на документални филми за индустрията, селското стопанство и туристическите места, всичко това в движение на сцена, оборудвана с транспортни ленти, люкове, асансьори, стационарни и мобилни кино екрани, безброй проектори, някои от които са изобретени за случая... създаване на ансамбъл, в който всички тези елементи се преплитат в едно ослепителено цяло.

Латерна магика се представя като представителна културно-рекламна програма на Чехословашката република за международното изложение Expo 58, което се провежда от 17 април до 19 ноември 1958 г. в белгийската столица Брюксел.

Описание на типична „скица“ на спектакъла дава възможност да се добие представа за вида на представения спектакъл, едно описание на типична „скица“ на спектакъла: на сцена, заемаща приблизително 1/3 от ширината на тази сцена, има стена (параван който се простира от пода до тавана на сцената), зад който актьорът бързо се движи на кънки от едната страна на сцената до другата на черен фон. На екрана се прожектира действието на същия актьор, който се пързаля. Координацията, синхронът на двете действия (проекция, реално пързаляне) е абсолютно перфектна. Когато актьорът на кънки минава зад екрана, това, което се проектира върху екрана, е идеално синхронизирано, има перфектна непрекъснатост.

Програмата е съставена група от отделни числа, които свързват излизанията на водещия. Тяхната продукция е била предварително записана на няколко езика и проектирана по такъв начин, че е имало привидно реално взаимодействие на актрисите на сцената с техните образи, а също и между самите тях. Същият принцип е използван и в съставянето на останалите номера, които използват музика, танц и актьорско майсторство.

Технически постановките на Латерна магика са толкова сложни, че е трябвало да се управляват от (огромен) компютър. Това несъмнено е първият път, когато компютри се използват в театъра, от самото начало като един от решаващите елементи.

Латерна магика, портал

Латерна магика е с огромен принос за успеха на Чехословакия на световното изложение. При окончателното оценяване павилионът на Чехословакия получава най-висок брой точки и наградата „Златна звезда“, 56 индивидуални награди и редица други грамоти и медали. По времето, когато програмата е представена на Експо и точно след края на изложението, Латерна магика получава предложения за концерти в СССР, Сирия, Египет, САЩ, Англия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Испания и Израел . Представители на други страни питат за възможностите за получаване на лиценз. Латерна магика става световноизвестна марка и след завръщането си в Чехословакия започва официална дейност на 9 май 1959 г. като независим ансамбъл на Националния театър, изпълняващ представления в помещенията на Адрия палас (на ъгъла на улица „Народни трида“ и площад „Юнгман“).

Успехът на Латерна магика е такъв, че Чехословакия е трябвало да направи две копия, за да отговори на всички изисквания за провеждане на турнета. Оригиналната версия е инсталирана в Прага, но на Радок не е позволено да създаде нова програма. Името му дори изчезва от брошурата. Впоследствие никой, дори и Йозеф Свобода, не успява да овладее този инструмент и Латерна магика редува филмови прожекции, придружени от действие на сцената или, обратно, представления, илюстрирани с филми. (Днес Латерна магика в Прага няма нищо общо с проекта на Радок.)

Формата на първата представителна програма дълго време се е използвала като модел за създаване на нови композирани вечери. Ансамбълът е бил част от Народния театър като отделна "научна" сцена със собствено художествено ръководство. Режисьорът Алфред Радок става артистичен директор. През 60-те години на миналия век Латерна магика се насочва както към местната публика, така и към турнета, за които пъзелът на първите представления е предимство. Според архивни материали и свидетелства на очевидци, отделни части от програмата на премиерата и последвалите турнета са били променяни, допълвани, коригирани или са променяни имената им. Второто представление на Латерна магика е подходящо наречено „Гастролна програма“ и има премиера на 5 декември 1960 г. като част от гостуване в Ленинград. Създаването на новата програма е свързано и със сблъсък с идеята на културните кадри за социалистическо реалистическо изкуство по онова време: министърът на културата Вацлав Копецки не разрешава сценичното представяне на танцовия филмов номер „Откриване на кладенците“. Алфред Радок доброволно напуска позицията артистичен директор и е заменен в ръководството на компанията от танцьора и хореограф Олдржих Стодола. В по-спокойната атмосфера на 1966 г. произведението се завръща в репертоара, а с него и Радок на поста ръководител на ансамбъла. Единственото изключение в програмата за тази епоха е пълнометражната драматична продукция по разказа на Хофман от 1963 г. Музикалното произведение на Жак Офенбах се освобождава от второстепенни мотиви и концентрира сюжета върху образа на Хофман и трите му любови, включва само три главни герои, балетна и оперна трупа. Критиката обаче не приема разказите на Хофман и изисква ревю програма за Латерна магика. На Световното изложение Expo в Монреал Латена магика представя по-кратка програма, която по-късно представя в Прага под името „Ревю от кутия“, на Световното изложение се играе до дванадесет пъти на ден.

Програмата, състояща се от различни номера, е основно съвместна работа на Алфред Радок и Йозеф Свобода, които още в началото определят принципите на връзката между действието на сцената и филма, които Латерна магика развива и днес: прожекцията не е просто движещ се фон, нито създава само вид на реалност. Ключът е да се свърже съдържанието на събитията на сцената с действието на екрана. Днес Латерна магика използва широк спектър от средства, с използването на които има богат опит поради богатата си история, така че всяко представление се основава на различен принцип на свързване на сцена и образ.

Повратна точка в драматургията на Латерна магика настъпва през 1973 г., когато групата започва да търси нов артистичен израз под формата на пълнометражен спектакъл. Пражкият карнавал (1974) става прототип на новото пълнометражно представление, черпейки теми от стари пражки легенди. Продукцията върви успешно около месец, но не преминава през окончателния процес на одобрение. Представена е иновационна версия със заглавие „Любов в цветовете на карнавала“ (1975).

Лателна магика опитва да се хареса и на детската публика, за първи път през 1975 г. с пиесата „Изгубената приказка“ и особено с премиерата на „Магическият цирк“ през 1977 г. Тази постановка и днес е в репертоара като най-старото непрекъснато изпълнявано заглавие в репертоара, а освен това е и най-изпълняваното театрално произведение в Централна Европа. С магическия цирк Латерна магика ясно влиза и на сцената на многофункционалния театър. Йозеф Свобода отбелязва на честването на двадесет години от представянето на Магическия цирк: „В основата на целия план беше циркова тема, за която щастливата идея за панорамно движещо се платно, носещо филмово изображение и също изобразяващо цирк marquee, е роден. Тази сценография изобразява цялата история и принципа на Латерна магикa." В началото на 70-те години постоянен сътрудник на театъра става операторът Емил Сиротек. През 2013 г. филмовият материал на продукцията Magic Circus е професионално дигитализиран, заглавието Magic Circus е изпълнено в общо над 6200 повторения.

Успешна е и следващата „Снежна кралица“ (1979). В Латерна магика е представен и експериментален спектакъл: „Нощен изпит“ (1981). В продукцията за първи път е използвана синхронна прожекция с използването на телевизионни камери. С този спектакъл Латерна магика се опитва, освен всичко друго, да убеди, че играе и за чешката публика, тъй като по това време вече е имала етикета на театър, предназначен за туристи. Две години по-късно е представена драмата „Черният монах“.

Със своята драматургия Латерна магика се доближава до формата на репертоарен театър, където се смесват забавни и сериозни теми, експериментални и традиционни процедури, създадени от самата нея. Елементите на т. нар. мултимедиен театър трябва не само да съдържат комбинация от медии и жанрове, но и да развиват оригинални методи и нови сценични подходи. Нивото на танцовата трупа се повишава и тя получава все повече и повече място, особено след премиерата на „Pragensia, Vox Clamantis“ (1984) на хореографа Марчела Бенони.

В началото на 80-те и 90-те години на 20-ти век „Одисей“ (1987) е една от основните в репертоара. По време на подготовката, продължила почти три години, се казва, че това е най-трудната задача, Латерна Магика някога е поемала. Имало е дори две версии, едната се е играела в помещенията на Двореца на културата (днешния Конгресен център), другата вече е била предназначена за новосъздадената Нова сцена на Националния театър (започнала работа през 1983 г.), на чиято сцена Латерна магика играе от 1984 г. до днес.

Сградите на новата сцена на Народния театър, където е базирана Латерна магика.

През периода, когато Лателна магика е активна в помещенията на Adria Palace, тя се превръща в едно от най-гледаните места в Чехословакия за три седмици от 21 ноември 1989 г. По това време всички помещения на театъра се използват от новосъздадения Граждански форум, първоначално създаден в Драматичния клуб. Латерна магика е центърът на "нежната революция". Ръководството, продукцията и членовете на ансамбъла стават отговорни лица за контакт с гражданите на цяла Чехословакия. Двадесет и четири часа в денонощието те регистрират новопоявилите се ОФ в цялата страна, провеждат телефонни разговори и водят кореспонденция. Всеки ден в залата на театъра се провеждат пресконференции с журналисти от цял свят, произвеждат се и се разпространяват листовки и други печатни материали, извънстолични дисиденти спят в театъра.

Революцията донася, с малко забавяне, голяма промяна в статута на Латерна магика: през 1992 г. тя стана независима организация с принос. Тя продължи в заложената драматургична и артистична линия. Спектакълът за трима танцьори Минотавър, базиран на текста на едноименния разказ на Фридрих Дюренмат в превод на Иржи Хонцик, включва компютърна анимация за първи път (през 1990 г.).

След революцията започва да се заражда и сътрудничество с чужбина. Първо е „Игра на вълшебната флейта“ (1992 г., премиера в Анакапри, Италия) в копродукция с Италия, по-късно в тясна връзка със света на френската модерна хореография. Жан-Пиер Авиот, чиято първа хореографска работа в театъра е балетът Казанова (1995), застава три години начело на балетната трупа Laterna magiky. Последват загадки, високо оценени от критиците.

Латерна магика все повече се насочва към стила на модерния и съвременен танц и това усилие кулминира в постановката Graffiti (2002). Солистите на Латерна магика Ева Хоракова и Павел Кноле са отличени като най-добра соло танцова двойка за тяхната интерпретация на дуета „Les Bras de Mer“. Тази награда им е присъдена от Танцовата асоциация на Чешката република и Съюза на танцовите изкуства в Словакия съвместно с Фондацията на чешкия и словашкия литературен фонд за 2002 г. През същата година те са номинирани за чешките театрални Награди Талия. „Графити“ е последната работа на сценографа Йозеф Свобода през 2002 г.), който използва своето изобретение на виртуален екран, който позволява прожектиране пред сцената. За първи път е използван през 1999 г. в балета „Капан“.

През 2004 г. продукцията „Аргонавти“ е поръчана от Гръцкия олимпийски комитет и има премиера в навечерието на Летните олимпийски игри в Атина. „Rendez-vous“ (2005) е създаден в копродукция с френската La Compagnie Commun, хореография на J.-P. Премиерата на „Aviotta“ се състои в град Авиньон. През 2008 г. Латерна магика отпразнува 50 години от своето съществуване с постановката „Коктейл 008“, създадена по мостри от репертоара, като бонус е добавено кратко ретро ревю „Код 58.08“, създадено за юбилея на Експо 58 и премиерно като част от изложба, наречена „Брюкселска мечта“ през май 2008 г.

През 2010 г. Латерна магика отново става част от Народния театър. От 01.01.2010 г. до 31.12.2011 г. функционира като четвърти художествен ансамбъл на НД. От 1 януари 2012 г. е част от Новата сцена на Народния театър. През пролетта на сезон 2010/2011 се състои премиерата на постановката „Магичните легенди на Прага“, в която Латерна магика артистично се завръща към своето наследство, класическото театрално произведение с филм и танц. През сезон 2011/2012 продукцията „Магичен цирк“ отбелязва своя 35-ти рожден ден, а през сезон 2011/2012 се трансформира в „Коктейл 008“ - нова ретроспектива на „Коктейл 012 – The Best of“. Съставената програма е променена и известният номер „Главоломна езда“ от 1963 г. е реконструиран от най-стария репертоар.

През сезон 2012/2013 Латерна магика представя две премиери под надслова „Нова сцена“. Първата от тях е е кратка семейна продукция, наречена „Виждам, не виждам“. Предназначена е за най-малките посетители на театри, училища, има и версия с превод на езика на знаците за хора с увреден слух. През март 2013 г. е премиерата на експерименталната продукция „Антикодове“, вдъхновена от едноименния сборник с визуална поезия на Вацлав Хавел от 60-те години на миналия век. Като основен принцип на продукцията е използвано т. нар. проследяване в реално време, откриването на хора или обекти в предварително определени зони.

През сезон 2013/2014 под флага на Латерна магика е създаден успешният проект „Human Locomotion“, синтетичен театрален спектакъл, посветен на живота и работата на известния пионер на фотографските технологии Едуард Мейбридж.

През сезон 2014/2015 Латерна магика представя постановка на „Чудното пътешествие“ на Жул Верн с режисьор Давид Драбек. Постановката е базирана по-скоро на актьорски екшън, предназначена е за семейна публика и по характер се доближава до гротеската. Действието се развива в началото на 20-ти век в пионерско филмово студио, където пионерите на тази нова среда се опитват да заснемат „Тайнственият остров“. Самият застаряващ Жул Верн и неговата авторитетна съпруга се намесват в снимките, а целият екип трябва да се изправи пред цяла поредица от други неочаквани събития.

През сезон 2015/2016 г. се състои премиерата на новата авторска постановка „Малкият принц“, режисирана от Владимир Моравек.

През 2017 г. е създаден проект като част от цикъла LaternaLAB, е създадена постановката “Куб“. През юни 2019 г. Латерна магика с „Cube“ печели наградата за най-добър спектакъл на международния театрален фестивал BABEL FAST в Търговище, Румъния. Ян Хладил и Франтишек Пехачек получават Почетно отличие за прожекциите и видеокартата в продукцията като част от конкурса за съвременна танцова творба BALET 2019, който включва танцови и балетни продукции, представени в страната през последните две години.

След това ядрото на този екип успява на конкурса за създаване нова продукция за 60-годишнината на Латерна магика – с постановката „Градината“. През 2020 г. продукцията „Bon Appétit!“ хореографът Ян Кодет и режисьорското дуо SKUTR, в което за първи път се обединяват за съвместна работа танцьорите от Латерна магика и Балета на Народния театър.

От 1 януари 2021 г. международно признатият представител на мим театъра Радим Визвари става артистичен директор на Латерна магика.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |