Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХЕРМЕЛИН – КРАЛСКОТО СИРЕНЕ

10.08.2022
Сирене хермелин

Хермелин е чешко сирене с кръгла форма, плътна кора, мека сърцевина и фин аромат. Нарича се така, поради сходството на фината плесен на повърхността му с кралската мантия от бял хермелин.

Историята на сиренето хермелин започва да се пише по време на Първата световна война, когато френското сирене камамбер e внесено в Чехословакия. Благодарение на неговата популярност, в страната започва производството на хермелин – специалитет, който наподобява сиренето камамбер.

През 1923 г. група фермери от Височина, регион в Чехословакия, решават да създадат кооперация за преработка на мляко. През юни следващата година заводът получава първите си 207 литра мляко и произвежда първото сирене с ръчна форма с бяла плесен на повърхността. Мястото на производство е в Хесов, селищна единица на град Пршибислав, в млечна кооперация, която днес е известна като Прибина. Тъй като марката „Camembert“ (името на френското сирене „Камембер“) е патентована, новодошлият инженер Йозеф Хойдар, по-късно ръководител на фирмата за преработка на мляко и производство на млечни изделия Madeta, го нарича хермелин. Името е избрано поради сходството на благородната плесен на повърхността му с кралската мантия от бял хермелин, която има сиренето камембер. Названието на сиренето хермелин е използвано за първи път през 1944 г. или 1945 г., като е регистрирано на 9 февруари 1946 год.

Напълно узряло сирене хермелин

През 50-те години на миналия век в млекарната в град Седълчани, област Централна Бохемия, започва производство сиренето хермелин, първоначално само ръчно в малки количества.

От 1976 г. механизацията и новите изби за зреене заменят остарялото ръчно и така нареченото зимно производство на плесенясали сирена в Пршибислав. Благодарение на това става възможно да се произвежда хермелин целогодишно и да се транспортира до по-отдалечени части на Чехословакия.

В края на 80-те и 90-те години на 20-и век кутия с традиционен чешки хермелин бива украсена за първи път с картина на крал, яздещ буен кон. Кралският мотив демонстрира и потвърждава изключителните свойства на това сирене.

Печен хермелин

През 1993 г., след разделянето на Чехословакия, заводът в Прибина има нов собственик: Жан-Ноел Бонгрен, френски експерт по сирена. Неговата фирма Bongrain SA (след 2015 г. Savencia Fromage & Dairy, SA) започва да рaботи в Чехия и Словакия.

През 1996 г. сиренето от пршибилавска Прибина, известно с благородната си бяла плесен на повърхността, официално придобива право върху марката „Крал на Сирената“. Тази марка се дава на синьо сирене, което е узряло до съвършенство. Такова сирене се отличава с кремообразна консистенция и благородна плесен, което му придава типичен бял вид и деликатен гъбен аромат.

От 2016 г. млекопреработвателните компании от градовете Седълчани, Ходонин и Пршибислав работят под едно име Savencia.

От 2019 г. млекарната в Седълчани спира производството на хермелин, като сиренето отново започва да се произвежда в град Хесов, Височински край на Чешката република.

Днес Savencia Fromage & Dairy е лидер на пазара на специалитети със сирене и млечни продукти в двете страни. На словашкия пазар компанията обхваща и други известни марки като Liptov, Bambino, Lučina, Pribináček, Lunex.

Маринован хермелин

Тестовете показват, че сиренето хермелин е най-доброто сирене с благородна плесен в Чехия и Словакия.

Дори след закупуване и съхраняване в студени помещения органолептичните свойства на сиренето хермелин се променят. Сирената с плесен като хермелин или камамбер имат характерен вкус, който е подходящ да се комбинира с леко пикантни млади червени вина (Андре, Каберне Совиньон, Франковка и др.)

В ресторантите сиренето хермелин се сервира консервирано в олио (nakládaný), панирано и пържено на сухари (smažený) или на скара (grilovaný). Обикновено се сервира като мезе за виното, предимно бяло, или като самостоятелно блюдо. В маринован вид, с добавени към него чесън, лук, чушки феферони и люти чушки, намазани със зехтин („nakládaný hermelín“) сиренето хермелин e традиционно чешко бирено мезе. Особено подходящо е и за консумация с бяло гроздово вино. Използва се и за приготвяне на т.нар. хермелинова помазанка (сирене за намазване).


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |