Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЕЛФИНИТЕ ИМАТ ЕПИЗОДИЧНА ПАМЕТ

09.08.2022
Делфин-афалина (Tursiops truncatus)

В продължение на много години се смяташе че епизодичната памет е изключително човешки прерогатив. Сега се оказва, че и делфините имат тази способност.

Освен при делфините, наличиета на такава памет е открита и при някои птици, плъхове и кучета.

Епизодичната памет е спомен за автобиографични събития, включително времето, мястото на тяхното осъществяване, емоциите и други данни свързани с това.

През последните години бяха публикувани огромен брой публикации, които доказват, че делфините-афалина имат невероятни способности, които много напомнят на човешките. Те използват специални звуци, подобни на човешките имена, и могат да научат нови трикове от други делфини, понякога просто за забавление.

Сега учените са открили, че тези животни са в състояние не само да си спомнят събития от миналото, но и тяхната последователност, мястото, където са се случили, и свързаните с това емоции. Обяснението е, че делфините-афалина - заедно с няколко вида сухоземни животни - имат епизодична памет, за която дълго се смяташе, че е възможна изключително при хората.

За да разберат това, учените провеждат експеримент с осем делфина, на които е предложена игра: на различни места на ръба на кръгъл басейн стоят хора, но само един има топка в ръцете си. Животното е трябвало да доплува до правилния човек при първия опит и да „помоли“ за играчката.

Тренировката е била разделена на две части: първо се сменят хората, които държат топката, след това се сменят местата, на които те застават. Впоследствие играта става по-сложна: сега топката е скрита зад гърба, така че делфините трябва да отгатнат правилния човек, като се ровят в паметта си и си спомнят къде е стоял „държащия топката“ последния път (въпросът „Къде?“), или ако хората са заемали позиции от другата страна на басейна, кой беше той (въпросът "Кой?").

Целият експеримент отнема два дни, като в тестовата фаза всичките осем животни успяват да отговорят правилно на въпроса „Къде?“, а седем от осем отговорят успешно на въпроса „Кой?“. С други думи, делфините са показали, че не само помнят събития от миналото („Човекът ми даде топката“), но и съпътстващия контекст („Човекът на второ място отдясно / Човекът с червената фланелка").

Изследването е публикувано в списание Current Biology.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |