Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ДАЛЕЧНАТА ЗВЕЗДА, ВИЖДАНА НЯКОГА

01.04.2022
Позицията на звездата Earendel по протежение на вълна в пространство-времето (пунктираната линия), която я увеличава и прави възможно звездата да бъде видяна на такова голямо разстояние. (Credits: Science: NASA, ESA, Brian Welch, Dan Coe)

Космическият телескоп Хъбъл успя да заснеме най-далечната единична звезда, съществувала в рамките на първия милиард години след раждането на Вселената.

Новооткритата звезда е толкова далеч, че на нейната светлина са били необходими 12,9 милиарда години, за да достигне до Земята, като я виждаме така, както е изглеждала, когато Вселената е била само на 7 процента от сегашната си възраст. Най-малките обекти, виждани преди на такова голямо разстояние, са звездни купове.

„В началото почти не повярвахме, беше толкова по-далеч от предишната най-отдалечена звезда с най-голямо червено отместване“, каза астрономът Брайън Уелч от университета Джон Хопкинс в Балтимор, водещ автор на статията, описваща откритието, публикувана в списание Nature.

Хъбъл успя да заснеме звездата, наречена Earendel (препратка към "Властелинът на пръстените"), поради случайно подреждане зад галактически куп, което създаде ефект на гравитационна леща и увеличи невероятно далечното небесно тяло.

„Обикновено на тези разстояния цели галактики изглеждат като малки петна“, казва Уелч. „Галактиката, в която се намира тази звезда, е увеличена и изкривена от гравитационните лещи в дълъг полумесец, който нарекохме дъгата на изгрева.“

Изследователският екип изчислява, че Earendel е поне 50 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце и милиони пъти по-ярка, като съперничи на най-масивните известни звезди. Но дори такава звезда с толкова голяма маса би било невъзможно да се види на такова голямо разстояние без помощта на естественото увеличение от огромния галактически куп WHL0137-08, стоящ между нас и Earendel.

В този момент астрономите не са в състояние да определят дали Earendel е двойна звезда, въпреки че повечето масивни звезди имат поне една по-малка звезда-придружител.

Астрономите очакват, че Еарендел да остане силно увеличена за години напред. Тя ще бъде наблюдавана от космическия телескоп James Webb на НАСА. С него учените се надяват да потвърдят, че Earendel наистина е звезда, както и да измерят нейната яркост и температура.

Композицията на Earendel ще бъде от голям интерес за астрономите, тъй като се е образувала преди Вселената да се напълни с тежките елементи, произведени от последователни поколения масивни звезди. Ако последващите проучвания установят, че Earendel се състои само от първичен водород и хелий, това би било първото доказателство за легендарните звезди от Поколение III, за които се предполага, че са първите звезди, родени след Големия взрив.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |