Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВОЕННО-КОСМИЧЕСКИ НЕВОЛИ

03.03.2022

Настанаха трудни времена на борда на Международната космическа станция, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Международната космическа станция е международен проект, стартирал преди 23 години. Станцията е била непрекъснато населена от астронавти и космонавти в продължение на повече от две десетилетия - велико човешко и научно-технологично постижение.

Поддръжката и функционирането на МКС са разпределени между различни държави, като САЩ са ангажирани със захранването и животоподдържащите системи, а Русия осигурява задвижването на 500-тонната структура, използвайки своя космически кораб "Прогрес", закачен към станцията.

Без помощта на ускорителите на кораба "Прогрес", Международната космическа станция може да слезе на по-ниска орбитата и евентуално да падне към Земята, нещо, за което ръководителят на руската космическа програма Дмитрий Рогозин предупреди, че може да се случи.

Засега станцията все още работи „номинално“, но НАСА търси нови начини за задвижване на МКС и компанията Northrop Grumman вече е предложила своите услуги. Northrop Grumman предлагат да се използва за задвижване товарния кораб Cygnus, който акостира на МКС миналия месец.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск също каза, че неговата космическа компания може да се включи, но не е ясно дали космическият кораб Crew Dragon на SpaceX ще може да осигури достатъчно тласък, за да поддържа станцията безопасно в орбита.

Редица космически експерти са на мнение, че ако Русия реши да изтегли своите модули, по-добре ще Международната космическа станция да бъде унищожена. Въпреки че тя може да продължи да функционира с помощта на корабите на Northrop Grumman или SpaceX , може да не си струва усилието, защото станцията е проектирана да съществува до 2031 г.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |