Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ТУРКМЕНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИСКА ОТНОВО ДА ЗАГАСИ „ПОРТАТА НА АДА“

12.01.2022
Портата на ада

Президентът на Туркменистан нареди да се загаси така наречената „Порта към ада“. Според президента горящата яма в пустинята Каракум, от която излиза газ и гори вече 50 години, е вредна за околната среда и застрашава здравето на хората.

Гурбангули Бердимухамедов каза, че газът може да донесе значителна печалба и да подобри стандарта на живот в страната.

„Губим ценни природни ресурси, от които можем да реализираме значителни печалби. Бихме могли да ги използваме, за да подобрим живота на нашите хора", каза президентът в телевизионен коментар.

Бердимухамедов каза, че трябва да намерят решение за гасене на горящия кратер. Той издаде подобена заповед през 2010 г. и в миналото имаше много други неуспешни опити за гасене на пламъците.

Така наречената „Порта към ада“ е най-популярната туристическа атракция в страната. Не е ясно как се е образувал горящият кратер. Много хора смятат, че това е остатък от неуспешен съветски опит за добив на газ през 1971 г .

Въпреки това през 2013 г. канадският изследовател Джордж Курунис изследва обстоятелствата около образуването на кратера и заключи, че никой не може да каже как се е образувал. Версиите са различни. Според туркменски геолози, например, гигантският кратер е създаден през 60-те години на миналия век, но гори от 80-те години на миналия век.Според Йероним Перовице, историк, фокусиран върху историята на Източна Европа, ръководителите на СССР изглежда не са искали обществеността да знае за ямата. „По това време се съобщаваха само успехи, а не провали“, каза той по-рано пред Би Би Си. Той добави, че е трудно да се получи допълнителна информация поради факта, че много документи все още са класифицирани.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |