Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗЕМЯТА ИМА ВТОРА ЛУНА

09.11.2021
Орбитата на Kamoʻoalewa (преди това астероид 2016 HO3)

Земята има още една малка Луна, която се е откъснала от голямата и ще обикаля около нашата планета само още 300 години.

През 2016 г. учените откриха, че Земята има втора Луна, която за разлика от много по-известната й сестра, обикаля нашата планета на 38 до 100 пъти по-голямо разстояние.

В продължение на години, произхода на този "квази-Луна" е загадка за астрономите. В ново проучване, публикувано в Nature , учените твърдят, че са открили доказателства, че квази-Луната - наречена Kamoʻoalewa, хавайската дума за движещ се космически обект - е древен фрагмент от първичната Луна на Земята. Те смятат, че мини-Луната може да се е откъснала от лунната повърхност поради епичен сблъсък от незапомнени времена с астероид или друг астрономически обект.

От наблюденията с телескоп учените са установили, че Kamoʻoalewa е съставена от обикновени силикати, които се срещат в състава на много астероиди. Астрономите обаче откриват, че инфрачервеният подпис на квази-Луната се различава от типичните астероиди.

Тази разлика дълго време е загадка, докато Бен Шарки, аспирант в Университета на Аризона не сравнява данните с анализите от лунните проби, взети по време на мисията Аполо 14 през 1971 г. Това сравнение показва, че космическото изветряне, на което се подложени лунните силикати, обяснява разликата в инфрачервеният подпис - което означава, че Kamoʻoalewa вероятно произхожда от нашата първична Луна.

Втората Луна несъмнено е симпатична, но не бива да се привързваме прекалено към нея. Според учените, тя ще обикаля около Земята още около 300 години, преди вероятно да се отправи към дълбините на Космоса.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |