Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КИМЧЕНИРИЯ

23.09.2021
Кимченирия

Кимченирия е името на хибридна бегония с яркочервени цветове, селектирана през 1988 год. Наречена е в чест на Ким Чен Ир, бивш върховен ръководител на Северна Корея.

Кимченирия (кор. 김정일화), което представлява хибриден сорт луковична бегония (научно име: Begonia × tuberhybrida), е с височина от 30 до 70 см и има до 10-15 съцветия, всяко от които е с диаметър 20-25 см.

През 1988 г. японският ботаник-селекционер Moтотеру Kaмо, в резултат на 20-годишна работа, отглежда нова многогодишна бегония, създадена по повод 46-ия рожден ден на Ким Чен Ир – син на първия ръководител на Северна Корея, неин основател и „вечен президент“ Ким Ир Сен. Камо, който изповядва севернокорейската държавна идеология чучхе, нарича цветето кимченирия - „Цветето на Ким Чен Ир“, в чест на Ким Чен Ир, наричан в страната си „Любимият ръководител“. Цветето е било представено като „знак за приятелство между Корея и Япония“. То символизира мъдрост, любов, справедливост и мир. Твърди се, че цветето кимченирия цъфти всяка година на рождения ден на Ким Чен Ир на 16-ти февруари.

Когато Ким Чен Ир умира през декември 2011 г., по време на поклонението в мемориалния дворец Къмсусан, ковчегът с тялото му бива украсен с цветя кимченирия.Тъй като цветето е лесно за отглеждане и красиво и издръжливо, откакто е внесено в Северна Корея, местните хора започват да го засаждат масово, като то става популярно и в съседен Китай. Цветето кимченирия е разпространено широко в КНДР от Корейската централна ботаническа градина и впоследствие до повече от 60 страни, между които Виетнам, Сирия, Сингапур, Куба, Австрия, Швеция, Русия и САЩ.

Цветето кимченирия е участвало в много специализирани международни изложби в Китай, Швеция, САЩ, където е получава първите специални награди. Цветето кимченирия, както и семената му често се подаряват на чуждестранни делегации в знак на уважение.

В КНДР има "Съюз на цветето кимченирия", който включва ботаници и любители на декоративни растения. В страната се провеждат симпозиуми, на които се дискутира това как най-добре да се отглежда този хибрид. Голямо внимание се отделя на масовото популяризиране на това цвете извън страната, а също така се работи за получаване на нови лекарства за поддържане на по-дълъг цъфтеж и защита от насекоми вредители и болести.

Плакат с изображение на кимченирия по улиците на Пхенян.

В Северна Корея са публикувани два големи научни труда, посветени на отглеждането на кимченирия. Специален комитет, който включва притежатели на научни степени по биология и градинарство, работи по написването на 10-те тома на изданието. В тях са дадени подробни отговори на всички въпроси относно биологичните характеристики, историята на отглеждането и успеха в разпространението на .

На 21 октомври 2008 г. Корейската централна телеграфна агенция обявява вещество, което може да поддържа цветето кимченирия в състояние на цъфтеж за дълго време.

Характеристиките на цветето кимченирия, което е уязвимо към студа, са подобрени в Северна Корея.

Цветето кимченирия често се излъчва по телевизията, създават се и значки с изображение на цветето.

Изображението на цветето кимченирия е използвано при проектирането на новата монета от 50 вона, пусната в обращение на 30 ноември 2009 год.

От 1997 г. изложби на кимченирия се провеждат в Пхенян по време на церемонии, отбелязващи рождения ден на лидера Ким Чен Ир на 16-ти февруари.

През 2004 г. Международното дружество по градинарски науки (SISH) официално регистрира цветео кимченирия като нов сорт бегония, под името Begonia × tuberhybrida Voss „Kimjongilhwa“.

В Северна Корея съществува музей, посветен на цветето кимченирия.

Няколко севернокорейски композитори съчиняват песен за цветето кимченирия, която има същото име.

Кимченирия

На 16 февруари 1989 г. в КНДР е издаден пощенски блок (Sc # 2813), посветен на цветето кимченирия, с неговото изображение върху печата в блока, а в полетата - нотите на песента „Кимченирия“ (корейски 김정일 화) и текста му на корейски, под Заглавието на песента вдясно показва автора на текста – Парк Мисон и на музиката – У Чонхи.

През май 1991 г. цветето печели висока оценка и е отличено със специална награда и златен медал на 12-ия международен панаир на цветята в Братислава, Чехословакия.

През март 1995 цветето кимченирия печели награда на изложба на северните страни, проведена в Швеция.

През август 1997 г. цветето на Ким Чен Ир е наградено на изложбата на цветя Цзилин в Китай.

През май 1999 г. цветето кимченирия е наградено на Световното градинарско изложение, проведено в Кунмин, провинция Юнан, Китай.

През август 2004 г. цветето печели Голямата награда и първа награда на изложението на бегонии, проведено в Калифорния, САЩ.

През 2006 г. цветето на Ким Ир Сен печели Голямата награда и сертификат на Световната градинарска изложба в Шенян, Китай.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |