Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНОТО: СОЛУН, ПЕЛА И ВОДЕН

17.09.2021
Солун - останки от древна стена. Фото: Илиана Джагова

Отдавна, много отдавна, може би преди още да се появи, човечеството изгубило нещо много важно. В търсене на "изгубеното нещо" наш изследовател обикаля света и се озова в земите на Древна Македония.

Солун е голям град, който въпреки големината си вдъхва едно провинциално спокойствие. Пристигам в Събота преди Света Богородица и целия град се готви да си почине и да затвори всички магазини.

Това което трябва непременно да се види в Солун е ротондата от IV век. Впечатляващ купол с остатъци от златна старо-византийска мозайка на покрива. Някак напомня на Партенона, някак на мозайките в Палермо. Впечатлява със суровостта си и че е оцелялa след всички земетресения, и пожари, които е претърпялa.

Ротондата в Солун. Фото: Илиана Джагова

Купола на ротондата. Фото: Илиана Джагова

Иначе, Солун не е много грабващ. Има един вероятно многолюден пазар, когато е отворен и някои хубави кътчета с интересни заведения. Човек може да гледа разни разкопки и не е лошо за залеза да отиде на величествената стена на върха на града, например при Вардарската порта, където може да открие и едно приятно барче за отмора.

Величествената стена на върха на Солун. Фото: Илиана Джагова

Чарът на Солун донякъде е унищожен от пожарите и земетресенията, които е претърпял в миналото. За съжаление, на съвременните жители им е хрумнало да построят навсякъде високи сгради, накацали екзотично около древните разкопки.

Солун - нови сгради съжителстват с древните руини. Фото: Илиана Джагова

Приятни кътчета:

• Барчетата между морската променада и бул. Тсимиски (Tsimiski) (напр. ъгъл Karolou Ntil/Proxenou Koromila)

• Пазарът и няколко ресторантчета (напр. Katsamaka)

• Matute Rooftop Bar и ресторанта FINOKIO (ресторант в урбанистическа градина с графити и огромни вентилатори над градината)В Солун става доста оживено, когато магазините отворят. Ho e време да тръгвам на път.

Солун - Триумфалната Арка на Максимус Галериус. Фото: Илиана Джагова

Индустриалната долина около Солун е огромна и пътят е дълъг и еднообразен. Следващата спирка е дем Пела. Тук Филип II и Александър Македонски са родени и тук е била столицата на Древна Македония. Градът е изоставен след силно земетресение, което разрушава почти всички сгради.

Пела впечатлява със съхранените мозайки от древността. И в Солун в двореца от IV век имаше интересни мозайки, но в тях преобладаваха геометричните фигури. Тук наред с мащабните геометрични мозайки има и цели шедьоври – картини с ловни сцени, лъвове, леопарди и други диви животни. Невероятно изкуство от IV век пр. н. е.

Древните мозайки на Пела. Фото: Илиана Джагова

Непременно трябва да се видят разкопките, където се намират по-мащабните мозайки и археологическия музей, съхраняващ по финните мозайки и други артефакти от живота в древна Пела.

Продължавам към Воден (Edessa) – Градът на водата. Малко преди Воден пейзажът се разхубавява и раззеленява. Във Воден се намира най-високият водопад в Гърция и целият град е прорязан с поточета и канали с вода.

Водопадът в Градът на водата. Фото: Илиана Джагова

Изведнъж му става на човек най-после хладно и може да се зарадва на приятното градче с къщи в стар селски стил, напомнящи България.

Фото: Илиана Джагова

Покрай водопада се вие хубава пътека, която води чак до долу. Има и балкончета, а за 1 евро човек може да влезе в една доста малка, но приятна пещеричка зад водопада.

Изглед от пещеричката. Фото: Илиана Джагова

Има няколко приятни хотелчета в стария град, както и симпатични ресторантчета. Тук животът е доста спокоен.

Къщите на Воден в стил, напомнящ България. Фото: Илиана Джагова

Решавам да продължа, защото към 18 часа започва да се захлажда и е приятно да се кара на отворен прозорец и гръцка музика от радиото на колата.


 Илиана Джагова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |