Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КИМИРСЕНИЯ

07.09.2021
Кимирсения

Кимирсения е името на хибридна орхидея, клонирана през 1964 г. в Индонезия. Наречена е в чест на Ким Ир Сен – основател и пръв ръководител на Северна Корея.

Кимирсенията има необичайно красиви цветове, малки и нежни, привлекателни със своята особена форма и уникална структура – наподобяващи пеперуда. Това е тропическо тревисто многогодишно растение, което представлява клониран сорт от култивирани орхидеи.

Диаметърът на цветето е около 70-80 мм и продължава да цъфти около 100 дни. Цветът на кимирсенията е наситено червеникаво-лилав, а върху венчелистчетата се наблюдават три ясни бели петна. Цветето расте с височина от 30 до 70 см. Листата му се прилепват към възлите и всяко стъбло дава 3-15 цветове. Цветовете имат три венчелистчета и три чашки и са с размери от 6 до 8 см. Цъфти 60-90 дни. Расте най-добре при дневни температури от 25 до 30 ° C и 18 до 23 ° C през нощта. Паразитира върху скали и клони. Корените на цветето имат продължителност на живота две години. 

Цветовете на кимирсенията стоят разтворени от два до три месеца, а понякога и в продължение на 100 дни. След опрашването цветовете започват да изсъхва в рамките на 24 часа.

Кимирсения

Селекционерът и производител на орхидеи Карл Лудвиг Бунд създава цветето кимирсения през 1964 г. в индонезийския град Макасар.

По данни на публикуваната в столицата на Северна Корея Пхенян книга „Корея през XX век: 100 значими събития“, през април 1965 г. Ким Ир Сен пътува до Индонезия за участие в африканско-азиатската конференция, която предстои да се проведе в столицата Джакарта. Там той бива поканен от индонезийския президент Сукарно да посети Ботаническата градина в град Богор.

По време на разходката севернокорейският лидер се спрял пред особено цвете, чието стъбло било изправено, красиво разперените му листа му придавали привлекателен външен вид, а розовите му цветове подчертавали неговата елегантност и деликатност. Ким казал, че растението изглежда великолепно, оценявайки успешния му растеж. Сукарно отвърнал, че цветето все още няма название и че ще го именува в негова чест. Ръководителят на КНДР отклонил предложението му, но Сукарно горещо настоял, че Ким Ир Сен има право на такава голяма чест, защото вече е извършил велики дела в полза на човечеството.

Директорът на ботаническата градина, който съпровожда двамата държавни ръководители по време на разходката им, обяснил, че това е нов сорт орхидея, отглеждана от ботаник от Индонезия. Отглеждането на орхидеите е направено така, че да разцъфтят за първи път специално за посещението на Ким Ир Сен в страната. Силно впечатлен, Ким Ир Сен благодарил на директора за тези прекрасни цветя и предал поздрави на ботаника за постиженията му в растителните изследвания.

Тъи като технологията на отглеждането на кимирсения през 1965 г. все още не е била завършена, Сукарно обещава да достави в Пхенян цветето, когато това стане факт. Но през 1967 г. президентът на Индонезия бива свален от власт и доставката на кимирсенията в Северна Корея се отлага за дълго време. 

По ирония на съдбата сваленият от власт Сукарно бива поставен под домашен арест в оранжерията в ботаническата градина в Богор, прилежаща към двореца Богор.

През 1970 г. Кралското градинарско дружество в Лондон официално регистрира цветето кимирсения като хибрид под името Dendrobium Kim Il Sung.

В крайна сметка, това цвете пристига в Пхенян през 1974 г., около 10 години по-късно, като според официалната информация, КНДР самостоятелно изследва, разработва и довършва технологичните работи по отглеждането му.

След като бива доставено в КНДР, цветето кимирсения започва да бъде използвано за политическа и идеологическа пропаганда.

Изобразяване на цветето кимирсения по време на масовите игри Ариранг

Според Корейската централна информационна агенция „несравнимият характер“ на Ким Ир Сен се „отразява напълно в безсмъртното цвете“, което „цъфти навсякъде на петте континента“.

В Северна Корея това цвете е възможно да бъде видяно на различни места. В Пхенян и други места в страната са изградени повече от 300 оранжерии, в които за да бъде предпазена от ниските зимни температури, се отглежда кимирсения.

Кимирсенията е регистрирана в международното общество на орхидеите във Великобритания на 20 април 1982 г. от Гюнтер Сукарно Путера, син на президента Сукарно и оттогава тази орхидея се сдобива неоспоримия статут на известно цвете по целия свят.

Фестивалът на цветята кимирсения, който води началото си от 1998 г., се провежда всяка година в Пхенян на „Деня на Слънцето“ (15 април) , който е рожденият ден на Ким Ир Сен. Традиционно чуждестранните посланици, намиращи се в столицата Пхенян, трябва да даряват букет от цветя кимирсения всяка година по време на провеждането на фестивала. На изложението на цветето кимирсения, се представя и кимченирия – цвете, култивирано през 1988 г., по случай 46-ия рожден ден на сина на Ким Ир Сен - втория ръководител на КНДР Ким Чен Ир.

Нито кимирсенията, нито кимченирията, обаче, представляват националното цвете на Северна Корея. Националното цвете на страната е бялата магнолия - Magnolia sieboldii.

Първата изложба на цветето кимирсения се състои през 1999 год. С ежегодното увеличаване на мащаба си и участие не само на КНДР, но и на различни страни, международни организации и организации за приятелство, изложбата се превръща в международен фестивал на цветята. От петото си издание този фестивал се нарича Kimilsunga Festival. На фестивала винаги присъстват голям брой посетители - работници, студенти, чужденци, както корейци, живеещи извън страната.

16-ият фестивал на зветето кимирсения, проведен в Пхенян през април 2014 г., е бил посетен от 200 000 души. На фестивала са изложени над 23 000 цветя кимирсения.

През април 2002 г. на брега на живописната река Тедонган в Пхенян е построена изложбената къща „Кимрсения-Кимченирия“.

Кимирсения и кимченирия

В една от сцените на масовия танц по време на игрите „Ариранг“, провеждани ежегодно в Северна Корея, актриси възпроизвеждат цветето кимирсения. Всеки плодник е представен от участващите в спектакъла войници.

На 20 август 1984 г. в КНДР, в поредицата „Цветя“, е издаден пощенски блок с изображение на цветето кимирсения и надпис „Цветето на Ким Ир Сен“ (анг. Kim Il Sung Flower) в полетата.

Кимирсения се отглежда също в Япония и САЩ (Калифорния).

През юни 2004 г. на международен семинар в Берлин е представена изложба на кимирсения.

По случай Денят на Слънцето, изложби на кимирсения са проведени в градовете Джакарта (Индонезия), Конакри (Гвинея), Находка, Артьом (Русия), Джилин, Далиан и Дандонг (Китай) и различни други страни и области.

Орхидеята кимирсения печели най-големите награди и сертификати в изложенията за цветя, проведени в Пекин през 2009 и 2013 г., както и златни медали на международните изложения по градинарство, проведени през 2006, 2011 и 2014 год.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |