Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЧЕРНАТА СУПА

04.05.2021
Шварцзауер, черна супа от Германия

Спартанската супа, известна още като черна кървава супа, представлява яхния от свински бутчета, кръв, оцет и сол, която е символ на пестеливостта на спартанските обичаи и основната храна, консумирана в т.нар. сиситиа - колективна храна на спартанците.

Преводът „черен бульон“ не отразява напълно смисъла на гръцкия термин, който по-буквално означава „черна супа“: всъщност ястието е било свинска яхния, в която са добавяни кръв и оцет. Въпреки, че няма запазена точна рецепта за тази супа, се смята, че е съдържала оцет, който действа като емулгатор, предотвратявайки съсирването на свинската кръв по време на готвене.

Черната супа е ястие, включващо пикантно свинско месо, кръв, оцет и сол и е била едно от малкото ястия, познати по име на мъжете от Спарта. Спартанците са консумирали тази супа заедно със смокини, сирене и понякога с месо на животно, убито по време на лов или риба. Специалното в това ястие било употреба на много свинско месо. Свинското месо не е било необичайно, но в Древна Гърция са се употребявали и други меса (овче, козе, птиче, но също и говеждо месо). Ежедневната консумация на месо, както в Спарта, е била възможна и в други гръцки градове само за богатите жители. Армията на Спарта е включвала предимно тази супа като част от рациона си. След изчезването на спартанската държава през 2 век пр.н.е. черната кървава супа е отдавна забравена.

Черна супа или чернина (Полша и Литва)

Много автори разказват историята на „черната яхния“ на спартанците по различни начини.

Когато бил в Гърция, персийският цар принудил пленен спартанец да му сготви такава яхния, опитал я и казал: „Сега разбирам защо спартанците отиват толкова смело към смъртта си: те обичат смъртта от такава храна“.

В третата част на „Пътешествията на Гъливер“, където по молба на разказвача се призовават духовете на исторически личности, Гъливер казва „Един илот от Агесилая ни приготви спартанска яхния, но след като я вкусих, не можах да преглътна втора лъжица."

Плутарх пише в „Животът на Ликург”, че царят на Понт (историческа област в Североизточна Мала Азия), след като е чул за тази известна супа и е проявил любопитство, е поканил спартански готвач да я приготви. Когато я опитал, той я намерил за ужасна, след което готвачът му казал, че за пълно удоволствие вие първо трябва да плувате в река Евротас (река, която тече през Спарта), което означава, че трябва да цените спартанските обичаи и традиции, докато се адаптирате към стила на обикновения и необходим живот.

Кървава супа (Корея)

Плутарх твърди, че „сред ястията най-ценен е бил черният бульон, всъщност до такава степен, че възрастните хора изобщо не са търсели месо. Те го оставяха за по-малките и вечеряха само с бульона, който им беше предоставен ". За останалите гърци това е било странно. По-специално атиняните смятали „багрилото“, както се наричало иначе, за отвратителна храна и поради тази причина имитирали спартанците. „Разбира се, спартанците са най-смелите от всички – се казва в една шега от древния гръцки град Сиварит - всеки здравомислещ човек би предпочел да умре хиляди пъти, отколкото да живее толкова оскъден живот.“

Атеней, гръцки ретор и граматик от град Навкратис, Египет, илюстрира упадъка на Спарта, посочвайки, че готвачите, свикнали да правят изискани сосове, вече не могат да правят черен бульон.

Каша от картофи с кръв (Португалия)

И в днешно време в различни страни по света все още се консумират супи с кръв:

Слартсоппа – черна супа с гъша кръв (Швеция)

Шварце Суппе - черна супа (Германия)

Шварцзауер – черна супа (Германия)

Чернина - супа от патешка кръв (Полша, Литва)

Динугуан – яхния от задушено свинско, свинска кръв, чили и оцет (Филипините)

Сунде-гук - кървава супа с наденица (Корея)

Папас де сарабуло – каша с картофи и свинска кръв (Португалия)

Кървавата супа все още е част от кухнята и на Гърция (особено Лакония и Мани), Италия, Франция и Сърбия.Суровите жители на Спарта са консумирали тази яхния с удоволствие, но всички останали гърци я намирали за отвратителна и негодна за ядене. Анекдоти, свързващи легендарната смелост на спартанците с черната яхния, се срещат в много древни автори. Същността на всички тези шеги се свежда до факта, че тези, които постоянно ядат такова безвкусно ястие, нямат причина да ценят живота си.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |