Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЛКО "ГОЛЯМО" Е БЕДСТВИЕТО СПОЛЕТЯЛО ЗЕМЯТА

09.02.2021

Според Кристиан Йейтс, който е старши преподавател по математическа биология в Университета на Бат, всички съществуващи частици на вируса на SARS-CoV-2, биха се събрали в една чаена чаша.

За да може Йейтс да изчисли общия обем на всички частици на вируса на SARS-Cov-2 в света, е било нужно да знае приблизителния брой заразени в момента. За това той е използвал статистическите и епидемиологичните модели на Института за здравни показатели и оценки. Според тях всеки ден около три милиона души са заразени с коронавирус в световен мащаб.

След това Йейтс е изчислил колко коронавирусни частици съдържа човешкото тяло по време на инфекцията. Вирусният товар на заразените зависи от това колко дълго хората са били болни. Обикновено се приема, че количеството на вируса в организма е най-високо около шест дни след инфекцията, след което постепенно намалява.

Грубите оценки за пиковите вирусни натоварвания варират от 1 милиард до 100 милиарда вирусни частици. Поради това при изчисленията си Йейтс е работил с числото 10 милиарда и е стигнал до извода, че има приблизително двеста квадрилиона (двеста милиона милиарда) вирусни частици в света по всяко време. Например, има приблизително същото количество песъчинки на Земята. Трябва обаче да се има предвид, че SARS-CoV-2 частиците са миниатюрни. Смята се, че един коронавирус е около сто нанометра в диаметър.

Продължавайки с изчисленията ученият заключава, че общият обем на коронавирусните частици в света е приблизително 120 милилитра.

Ако обаче всички тези вирусни частици бъдат събрани заедно, те няма да се прилепят напълно една към друга поради формата си и ще останат празнини между тях. Смята се, че това празно пространство ще заема приблизително 26% от общия обем. Това би се увеличило общия обем на коронавирусните частици до приблизително 160 милилитра и спокойно биха се побрали в една чаена чаша.

Но не ви препоръчваме да пиете от тази чаша. Това несъмнено ще е най-лошата напитка в живота ви. Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |