Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ТРИ НОВИ ВАРИАНТА НА КОРОНАВИРУСА

20.01.2021

Въпреки че коронавирусите мутират бавно, понастоящем огромен брой от тях се репликират. Имаме три нови варианта, „британски“, „южноафрикански“ и „бразилски“, които заслужават максимално внимание. Оказахме се в средата на еволюционна надпревара.

Известно е, че коронавирусът, мутира по-бавно в сравнение с други вируси. Мутациите, т.е. индивидуалните промени в РНК на вирусния геном, се появяват рядко. За съжаление пандемичният вирус успя да се разпространи значително - има десетки милиони заразени хора. Поради това мутациите вече не са толкова редки.

В случая с коронавируса ние се сблъскваме с еволюционни процеси, при които случайно създадени успешни промени се натрупват и придобиват все по-застрашаваща форма. Що се отнася до еволюцията, основният интерес на вируса е да се възпроизвежда и разпространява колкото е възможно повече. За съжаление, това не означава, че вирусът автоматично става по-малко опасен. Особено в случай на заболявания, които се разпространяват дори преди появата на симптомите и сериозните форми на заболяването се развиват след дълго време.

Не можем да разчитаме на вируса да отслабне от собствената си еволюция. Явно сме изчерпали времето, в което сме можели да се справим с вируса в оригиналната му форма. През последните месеци и седмици се появиха нови варианти на коронавируса.

Първият от тези нови варианти беше „британският“ вариант. Британският консорциум Covid-19 Genomics UK, който го откри, го означи като B.1.1.7. Други изследователи го наричат 501Y.V1. Този вариант се разпространи драстично във Великобритания, Ирландия, Дания, а след това и на други места.

Все още, обаче не е ясно какво е различното при него. За това са необходими експерименти и те отнемат известно време. Явно е по-заразен. Но също така по-добре издържа на студения климат. За момента този „британски“ вариант изглежда не променя тежестта на хода на заболяването, нито може да избегне антителата от предишна инфекция.

За съжаление, това вероятно не може да се каже за друг от трите нови страховити варианта - „южноафриканския“. Него го обозначават като 501Y.V2. Регистриран е за първи път на 18 декември в южноафриканската провинция Източен Кейп и вече се разпространява по света. В Германия вече са открити 5 случая на този вариант. Според първите експериментални резултати, които са едва на няколко дена, „южноафриканския“ вариант поне частично пробива временната имунна защита, получена при преболедуване от covid 19.

Ситуацията е подобна с друг проблематичен вариант, известен като „бразилски“ или 501Y.V3. Наскоро беше открит в град Манаус, Бразилия. Броят на болните и умрелите там е нараснал драстично. Има опасения, че вариантите "бразилски" и "южноафрикански" увеличават риска от реинфекция.

И трите варианта имат редица общи мутации. Свидетели сме на еволюция, при която възникват едни и същи мутации на различни места независимо едно от друго. Все още битката с коронавирусите не е завършила. Ключов въпрос е как настоящите ваксини ще се справят с новите вирусни варианти. Засега те изглежда могат да го направят. Но вероятно е въпрос на време да се появят вирусни варианти, които ще преодолеят текущата ваксинация. Най-добрата ни стратегия сега е да намалим максимално броя на пациентите и да ограничим максимално разпространението на вируса.

Така че ваксинирайте колкото се може повече хора. И се молете наистина опасните варианти да не се появят твърде скоро.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |