Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА АВТОМАТИЧНАТА ВОДНА ПОМПА

18.01.2021
Йозеф Карол Хел

Първата в света автоматична водна помпа е изобретена от Йозеф Карол Хел – словашки минен инженер и изобретател.

Йозеф Карол Хел е роден на 15 май 1713 г. в град Банска Щявница, Словакия, Австрийска империя, днес част от Словакия. Син е на минния инженер Матей Корнел Хел. От 1731 г. учи инженерство заедно с баща си. През 1737 г. той става ученик на професора по минно дело Самуел Миковини и получава дълбоки теоретични знания по математика, геометрия и геодезия.

В края на XVII - началото на XVIII век избухва криза в минната индустрия на Австрийската империя. Мините стават по-дълбоки, производството е затруднено от наличието на подземни води, развитието без изпомпване на вода става невъзможно. Това налага до затворяне на мините, но Йозеф Карол Хел предлога изход - да се използва енергията на водата.

Паметен медал в Словакия чест на Йозеф Карол Хел

Според разработката, предложена от него, са построени т. нар. тайхи (нем. Teich, в превод означава езерце, затънтена вода) - система от 60 водохранилища в Щявницките планини. Изградени са главно за производството на енергия, необходима за сребърните мини на Банска Щявница. Свързани помежду си с канали и тунели с обща дължина над 100 км.

В тази област няма значителни реки, така че тайхите събират вода от дъждове и топящ се сняг. По-нататък по системата от канали водата се насочвала към машините за изпомпване на вода от мините. Височината на язовирите е била около 30 метра. Капацитетът на системата на тайхите е 3 милиона кубически метра.

Изграждането на тайха изисквало големи ресурси. Две тайхи на езерото Ричнява са построени от 4000 души за 3 години (1738-1740 г.). Тези гигантски структури предоставяли на мините енергия и в резултат на това добивът се възобновява. Но помпите от онова време са били с ниска мощност и за изпомпването на водата са изразходени огромни парични суми. Първите в света помпи с парно захранване вече са били конструирани, но изграждането им е изисквало огромно количество дърва и е било много скъпо.

През 1736 г., на 23-годишна възраст, инженер Йозеф Карол Хел разработва и предлага автоматична водна помпа, много по-мощна от всички останали, съществували по това време. Първата му машина успява да изпомпи вода от дълбочина 212 метра. Тази помпа е пусната в експлоатация през 1738 г. в Банска Щявница. Постепенно неговите изобретения са възприети в други европейски страни. Помпените машини на Йозеф Карол Хел, построени през 1749-1768 г., са сред най-добрите технологии в тази област в световен мащаб. В наши дни те се използват главно за производство на нефт (маслени помпи).

След смъртта на баща си през 1744 г. Йозеф Карол Хел става главен минен инженер в минните мини на района на Банска-Шявница.

Умира в бедност на 10 март 1789 г. в Банска Щявница.

Мемориална плоча на Йозеф Карол Хел в гимназията в град Естергом

Изобретения на Йозеф Карол Хел

1736 г. – балансираща машина за изпомпване на вода

1738 г. – изобретява дървена балансираща помпена машина, която за минута изпомпва почти 200 литра вода на височина 80 метра (система от две една върху друга, водата, която тече от първата, захранва втората машина за циклично повдигане на помпения прът). Тези гениални помпени машини работят надеждно в продължение на четири години в мина Сиглисберг в Банска Щявница и изпомпват руднична вода от дълбочина 162 метра.

1749 г. - помпена машина с водна колона в шахтата Леополд (експлоатационен живот над 60 години - през 1770 г. вече работят осем машини на Хел, с които той влиза в историята на световната технология)

1753 г. - В шахтата Амалия Хел построява следващото си изобретение, „въздушната“ помпена машина

1758 г. - "пожарна" помпена машина със собствен дизайн (вал Кьонигсег)

Хел също е проектирал устройство за почистване на въздуха в мините и за издухване на свеж въздух в подземните дълбини. Тези революционни промени значително подобряват условията на работа на миньорите и се отразяват и на приходите от минно дело.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |