Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОСНОВАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРХЕОЛОГИЯ

22.11.2020
Гробът на Херман Шкорпил край Шкорпиловата базилика

За създатели на българската археологична наука се считат чехите Карел Шкорпил - историк, археолог и музеен деец, и брат му Херман Шкорпил – археолог, музеен деец, геолог, ботаник, архитект и библиотекар. Те са основоположници и на музейното дело в България.

Двамата са работили в тясно сътрудничество с брат си Владислав Шкорпил, археолог и класически филолог, директор на античния музей в Керч – град разположен в източната част на Крим, на брега на Керченския пролив.

Техен първи братовчед е Константин Иречек - чешки историк и български политик, български министър на народното просвещение (1881-1882 г.).

Карел Шкорпил е роден на 15 май 1859 г. в град Високе Мито, Източна Бохемия (Чехия), тогава част от Австрийската империя. Завършва гимназията в Пардубице, Карловия университет и Висшето техническо училище в Прага. След Освобождението на България той идва в тази страна през август 1881 г., преподава математика, природни науки, технически и точни науки, и рисуване в гимназиите на Пловдив (1882-1886), Сливен (1886-1888), Варна (1888-1890 и 1894-1915 ), Русе и Велико Търново (1890-1894).

Карел Шкорпил

След като се преквалифицира в младостта си като професионален археолог, Карел Шкорпил, самостоятелно и в съавторство с брат си Херман, публикува около 150 научни трудове за 50 години от своята дейност, включително 30 от тях на немски, руски и чешки. Той е един от основателите на Варненския археологически музей и Варненското археологическо дружество (1901). Научните заслуги на К. Шкорпил включват археологическите му разкопки и открития на територията на първата българска столица - Плиска.

През 1899 г. К. Шкорпил става член-кореспондент на Австрийския държавен археологически институт във Виена. От 1915 г. до смъртта си той ръководи Варненския археологически музей. Успоредно с това той преподава в Морските инженерни и търговски училища във Варна.

През 1917 г. Шкорпил е включен във Военната разузнавателна експедиция в Добруджа, която току-що е била завладяна от румънците. Извършва проучвания на старобългарски селища и укрепления. През май 1918 г. директорът на Националния археологически музей д-р Богдан Филов изпраща Шкорпил в Македония, за да разкопае древен некропол, открит от българските военни край село Требенище (недалеч от Охрид). През същата 1918 г. Шкорпил е избран за член на Българската академия на науките.

През 1924 г. Карел Шкорпил става инициатор и първи председател на археологическата общност „Българска старина“, която организира мащабни разкопки на българските исторически паметници Плиска, Мадара и Преслав.

Карел Шкорпил е бил тясно свързан с българското спортно и туристическо движение. Като учител във варненската мъжка гимназия той става „кръщелникът“ на първото официално футболно общество в България.

През 1929 г. Карел Шкорпил е назначен за почетен консул на Чехословакия във Варна.

Карeл Шкорпил умира във Варна на 9 март 1944 г. и е погребан в Плиска.

Херман Шкорпил

Вацлав Херменегилд Шкорпил, известен в България като Херман Шкорпил, е роден на 8 февруари 1858 г. в град Високе Мито, Австрийска имприя. Учи в Техническия университет в Прага и Лайпцигския университет. От 1880 до 1906 г. е учител в различни български градове: Пловдив, София, Сливен, Русе и Варна, преподава естествена история, география, зоология, ботаника, аритметика и немски език.

Той е автор на първата геоложка карта на Южна България. През 1884 г. основава музей в Сливен, както и музей на природните науки в Русе през 1902 г. От 1906 г. до смъртта си е уредник на Варненския археологически музей.

Умира в града, където прекарва голяма част от живота си с брат си Карел, българското черноморско пристанище Варна, на 25 юни 1923 г. Погребан е в район близо до града, където е открил раннохристиянска базилика.

Херман и Карел Шкорпил, Археологически музей Варна.

Улица във Варна, където се намира къщата им и варненското село и морски курорт Шкорпиловци са кръстени на братята Шкорпил. Родният им град Високо Мито е побратимен с град Варна.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |