Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАСА СТАРТИРА НАЙ-СЛОЖНАТА МАРСИАНСКА МИСИЯ

30.07.2020
Марсоходът Perseverance

Точно в 14:50 ч. българско време НАСА успешно изстреля своя марсоход Perseverance (Постоянство) с изрична мисия да намери живот на Марс.

Роувърът, заедно със своя хеликоптер Ingenuity Mars, беше изстрелян от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида с ракетата Atlas V на United Launch Alliance.

Още две държави наскоро изпратиха своите космически кораби, предназначени да изследват Червената планета. Китай стартира своята мисия с роувъра Tianwen-1, а Обединените арабски емирства изстреля спътник за проучване на марсианския климат от орбита.

Perseverance, петият марсоход на НАСА, ще прекара следващите седем месеца, изминавайки стотици милиони километри на път за Марс. Кацането на червената планета е насрочено за 18 февруари 2021 г в кратера Jezero, предполагаемо древно изсъхнало езеро. Тогава роувърът, ако всичко върви по план, ще приведе в експлоатация експерименталния си хеликоптер.

Perseverance е натъпкан с научни инструменти, като се започне от устройство, наречено MOXIE, предназначено да тества дали бъдещите посетители могат да произвеждат кислород от атмосферата на Марс, до SuperCam - мощен лазер, способен да идентифицира органични молекули в скали и почви.

Роувърът ще бъде и първият робот, който ще може да „чуе“ звуците на Червената планета благодарение на чифт микрофони.

Освен това Perseverance ще събере скални проби и ще ги постави в малък контейнер - с цел друга мисия по-късно да ги върне на Земята.

Същевременно Европейската космическа агенция съобщи, че официално е наела аерокосмическия гигант Airbus, да изгради космически кораб, предназначен да върне на Земята скалните образци от Марс, събрани от роувъра Perseverance. Това ще бъде първият междупланетен космически кораб, проектиран за превоз на товари между Марс и Земята.

Космическият кораб, наречен Earth Return Orbiter ще тежи цели 6,5 тона и се очаква да бъде готов през 2026 г. Йонните двигатели, зареждани от масивни слънчеви панели, ще осигуряват пътуването до Марс и обратно.

Връщането на скалните образци от Марс на Земята ще включва екип от роботи на НАСА и Европейската космическа агенция, които ще работят в тандем.

Първо, един роувър на Европейската космическа агенция ще извади контейнера с образците от роувъра Perseverance и ще ги постави на подходящо място, откъдето ще ги вземе малка ракета, проектирана да кацне на Марс, за да вземе образците и да ги изведе в орбита около червената планета. От там контейнерът ще бъде взет от космическия кораб Earth Return Orbiter и ще потегли обратно към Земята.

Ако всичко върви по план през 2031 г. Earth Return Orbiter трябва да достигне Земята и да изстреля капсула със скалните образци, която трябва да се приземи в пустинята Юта.


 Ваньо Янков