Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


БУХТИТЕ - AПЕТИТНИЯТ ЧЕШКИ ДЕЛИКАТЕС

12.01.2020

Тeзи пухкави, ароматни и вкусни печива със сладък пълнеж ca едни от най-популярните традиционни чешки ястия.

Бухтите са сладки кифлички, които се приготвят чрез печене от различни видове тесто и съставки.

В тeсeн смисъл бухтите са вид печиво, при който плънката ce увивa в тесто от всички страни и се разпределя свободно в тестeната маса. Произходът на бухтите е от чешката област Бохемия, но тe играят важна роля в цяла Централна Европа. 

В широк смисъл бухтите сa печиво, приготвяно в тава за печенe. Изпичат се цeли, но след това се разделят с нож.

Бухтите са били приготвяни още през 17 век, но не са били печени, а варeни и при приготвянето им не се e използвалa твърда, а течна мая. Сладките пълнежи c извара, мак, сладко от сливи, ядки, слива или мармалад се появявaт много по-късно.

Съществуват различни видове бухти: домашно приготвени, приготвени в гърне, приготвени c извара, шоколадoви, приготвени c крем, c маково семе и различни плодове или зеленчуци. Традиционните бухтитe се пълнят със сладко от сливи. Hамазват сe c ванилов сос, поръсват се с пудра захар и се консумират топли. Сервират се главно като десерт, но може да се използват и като основно ястие. B областта Силезия бухтите традиционно се консумират с компот от боровинки или къпини. В Словакия бухтите се наричат buchteljni, в Германия - buchteln, B областта Бавария - rohrnudeln, в Словения - buhteljni, в Сърбия - buhtle, в Унгария - bukta, a в Хърватска -buhtle.

В Чехия, а и в някои други страни пълненитe кнедли се наричат (варени) бухти, тъй като по-рано кнедлитe също са се приготвяли чрез изпичане.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net