Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДА ПАЗИМ ИЛИ ДА БЯГАМЕ?

12.10.2019
Майкъл Майор и Дидие Келос, Нобелови лауреати по физика за тази година, работиха заедно в Женевския университет. През октомври 1995 г. те обявиха откриването на планета извън Слънчевата система, която се върти около звезда от слънчев тип в Млечния път. Планетата, наречена 51 Пегас, е газообразна топка, която може да се сравни с газовия гигант Юпитер. Работата им бележи началото на революция в астрономията и допринесе за откриването на повече от 4000 екзопланети само в Млечния път.

Астрофизикът Мишел Майор нарече "абсолютна лудост" популярното днес мнение, че човечеството ще може скоро да мигрира към други планети.

Мишел Майор, швейцарски астрофизик, който тази година спечели Нобеловата награда по физика за откриването на първата екзопланета, обикаляща около звезда от слънчев тип, каза в интервю за AFP: „вместо да бягаме от Земята, трябва да положим всички усилия, за да запазим това, което имаме на нашата родна планета“.

"Ако говорим за екзопланети, тогава веднага ще поясня: няма да се преместим там", казва ученият. "Тези планети са твърде далеч. Дори при изключително оптимистичния сценарий, че ще намерим подходяща планета, ... отнема много време за да стигнем до там. ... Говорим за стотици милиони дни, ако го правим със средствата, които в момента имаме. Трябва да се грижим за нашата планета, тя е много красива и все още жизнеспособна. "

В допълнение Мишел Майор подчерта, че всяко предположение, че всяка планета може да стане подобна на Земята чрез тераформация, е „лудост“.

Според астрофизика, обаче следващото поколение учени трябва да разработи нови методи, чрез които все пак да можем да намерим екзопланета, подходяща за живота - или с възникнал вече живот.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |