Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПЪРВИТЕ РАСТЕНИЯ ОТГЛЕДАНИ НА ЛУНАТА ВЕЧЕ СА МЪРТВИ

20.01.2019

На снимките, изпратени преди няколко дни от китайската космическа станция "Чанъе-4" от обратната страна на Луната, се виждаха покълнали семена от памук. Те се намираха в специален контейнер, заедно със семена на още няколко други растения, като целта беше да се отгледат първите „лунни“ растения.

За съжаление въодушевлението, което обзе човечеството се оказа прибързано.

„Животът в контейнера няма да оцелее в лунната нощ.“ – попари надеждите Се Генсин – един от специалистите отговарящи за експеримента.

„Те не могат да оцелеят при спада на температурата до -170° C. Животът вътре в контейнера просто не може да издържи на такива условия.“

Независимо от това, дори и този резултат е гигантски скок за човечеството, защото в бъдеще това може да помогне за отглеждането на храна за астронавтите на Луната.

По думите на Се Генсин, експериментът е бил насочен към вдъхновяване на ентусиазма на младите хора за изследване на космоса и популяризиране на науката.

Обществото, особено младите хора, бяха насърчени да участват в мисията на „Чанъе-4“. Китайското министерство на образованието, Китайската академия на науките и други организации започнаха конкурс сред студентите в Китай през 2015 г., събирайки идеи за дизайна на полезния товар. Експериментът "Лунна мини биосфера" беше избран от повече от 250 предложения.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net