Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЧОВЕШКИЯТ РОД НЯМА САМО ЕДНА "ТОЧКА НА ПРОИЗХОД"

23.09.2019

Нов популационен модел оспорва хипотезата, че началото на човечеството е в едно-единствено място в Африка.

В статия, публикувана в списанието Nature Ecology and Evolution, учени твърдят, че еволюционното минало на човечеството трябва да се разглежда като резултат от взаимосвързани динамични промени или дрейф на гени между няколко първи хора, разпръснати в различни места на Африка.

Опитите да се открие една единствена точка на произход на човечеството прилича на стремеж към недостижим научен идеал. „Хората в подобна форма на съвременния човек са започнали да се появяват преди около 400 000 години“, казва един от авторите на изследването, професорът по археология Елеонора Скерри. – „Това са около осем хиляди поколения, достатъчно дълго време за ранните хора да мигрират и населят големи пространства. Техните движения, смесване и обмен на гени са това, което ни е създало."

„Генетиката на съвременния човек е установена. Най-голямото генетично разнообразие е открито сред африканците“, обяснява друг автор на изследването, генетикът Марк Томас. „Старата теория, че сме се развили от регионални популации, които са били разпръснати през последния милион години навсякъде по Стария свят, не се подкрепя от генетични данни.“ Според Томас, въпреки че „неафриканците“ днес имат известна връзка с неандерталците и човека на Денисов, 90% от външния ни вид се формира от първите хора от Африка.

Учените смятат, че нашият произход се обяснява най-добре с концепцията за метапопулациите - няколко динамично взаимодействащи си популации.

„Моделът на динамичните промени чрез взаимодействието между различни групи изглежда по-обоснован и по-добре обяснява някои модели на геномното разнообразие, които не се вписват в алтернативните модели“, отбелязва от своя страна, генетик Лоунес Шихи.

Сравнение на два различни модела на развитие на човечеството. A е метапопулационен модел, който включва разделяне и сливане на населението, дрейф на гени и изчезване. В – дървовиден модел, който включва само разделянето и изчезването на популациите (© Клаудиу Пантиру) Институт за наука за човешката история Макс Планк.

Според учените моделът на структурираните метапопулации може значително да опрости изследването на човешката еволюция. Това ни позволява да изоставим безплодното търсене на „едно и също“ място на произход на Homo sapiens и постоянно да изясняваме факторите, довели до „еволюционните разцепления“. Новият модел ви позволява да изберете целия африкански континент за дом на предците на човек и отлично обяснява различни странности – като например „хобитите от Флорес“, джуджетата, обитавали един от островите на Индонезия.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |