Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОИ СА ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА ШОКОЛАДА

21.09.2019
Какаови зърна (public domain).

Археологически находки показват, че използването на какаови зърна е започнало преди около 5400 г., в джунглата на горното течение на Амазонка.

Дълго време появата на шоколада се приписваше на цивилизацията на маите и други древни народи от Централна и Средна Америка, които са култивирали и използвали какаови зърна преди около 3900 години. По-нови изследвания обаче сочат, че 1500 години по-рано плодовете на какаото са се консумирали от представители на културата на мао-чинчипе, които са живели много по на юг - на територията на съвременен Еквадор.

Професорът от Университета на Британска Колумбия Майкъл Блейк и неговите сътрудници са работили на източния склон на Андите, в известния археологически обект Санта Ана. Разкопките там започват през 2002 г. и именно те стават ключови за описанието на неолитната култура на мао-чинчипе, която съществува до 1700 г. пр. н. е. Самият спомен за тези хора е потънал в забрава, но, както изглежда, благодарение на тях познаваме шоколада.

Проучвайки местни артефакти, учените откриват в 25 керамични и 21 каменни съда запазени останките на теобромин - основното вещество на какаовите зърна. Сред керамиката са открити и фрагменти от стара митохондриална ДНК от култивираното шоколадово дърво Theobroma, както и неговия близък див родственик Herrania.

Плодове от различни видове на шоколадовото дърво Theobroma.

Радиовъглеродният метод дава възможност да се датират някои от тези артефакти на възраст над 5300 години. Съдовете, в които са открити следи от какаови зърна и начинът на съхранение, показват значението на тези растения в живота на индианците от каменната ера. Може би поради изразения ефект върху психиката, те са били използвани по време на религиозни ритуали и церемонии.

По-рано е имало само косвени индикации за консумация на какао в Еквадор много преди появата на мезоамериканските цивилизации. Такава е например, древната керамика с разпознаваеми изображения на какаови зърна, а също и фактът, че в горите на горната част на Амазонка растат 22 вида дървета от групата Theobroma и 17 вида от групата Herrania.

Статуя на мъж с какаов плод (Национален музей на антропологията и историята на Мексико).

Черупки и други артефакти, открити в изобилие в Санта Ана, показват активната търговия, която са водили индианците мао-чинчип. Може би по този начин дърветата от групата Теоброма "мигрират" на север, където по-късно се превръщат в един от култовите елементи на силно развитите култури на Средна Америка. Разбира се, няколко хиляди години след това, когато културата на майо-чинчипе и дори маите са вече изчезнали - шоколадът завладява целия свят.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |