Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ВИСОКАТА СГРАДА В СЕВЕРНА КОРЕЯ

17.09.2019
Хотел Рюгон.

Наричана „Прокълнатият хотел“, сградата-небостъргач, която има форма на пирамида, прилича на гигантско лъскаво чудовище.

Хотел Рюгон се намира в Пхенян, столица на Северна Корея. Името идва от старото име на град Пхенян - Рюгьон („столица на върбите“). Сградата има 105 етажа, височината й е 330 метра. Вътрешните площи са 360 000 кв. м.

Това е най-голямата и най-високата сграда в Пхенян и Северна Корея. Първоначално се е предполагало, че Рюгьон ще се превърне в най-високият хотел и седмата най-висока сграда в света. През 2009 г. хотел Роуз Тауър (Дубай, ОАЕ) надминава Рюгьон по обща височина, но е значително по-нисък от него по отношетие на височината на покрива на сградата и броя на етажите. Въпреки това, дори след завършването на хотелската кула на комплекса Абрадж ал-Бейт (Мека, Саудитска Арабия), се смята, че Рюгьон ще остане хотелът с най-голям брой етажи и единственият с повече от 100 етажа в света.

Строежът на хотела започва през 1987 година. Структурата от напрегнат бетон се състои от три крила, фасадата на всяко от които има дължина 100 метра и ширина на крилото 18 метра. И трите крила се издигат под ъгъл от 75 градуса и се сближават в една точка, образувайки горната част на сградата. Хотелът е увенчан с масивна четиридесетметрова кръгла конструкция, осемте долни етажа на която могат да се въртят, а горните шест са неподвижни. Фасадите са от огледално стъкло. Около хотела има няколко парка, градини и павилиони.

Планът за строеж на 105-етажния небостъргач възниква по време на Студената война като отговор на строителството от южнокорейската компания на хотел "Стамфорд" в Сингапур. За да привлече чуждестранни инвестиции в строителството, е създадена специална компания, „Рюгьон Хотел Инвестмънт енд Мениджмънт Ко“. Изчислено е, че тя ще набере 230 милиона долара инвестиции. Севернокорейското правителство обещава на чуждестранните инвеститори облекчаване на контрола, включително дори разрешение за изграждане на казина, нощни клубове и японски салони за отдих. Хотелът, който е наполовина незавършен, е отпечатан върху картите, пътеводителите и пощенските марки на страната.

Предполагало се е, че 3 хиляди хотелски стаи и 7 ресторанта ще бъдат открити през юни 1989 г. за XIII Световен фестивал на младежта и студентите, но проблеми, свързани със строителството и липсата на строителни материали възпрепятстват откриването на хотела. Японската преса оценява сумата, изразходвана за строителството на сградата на 750 милиона долара (списание „Инженеринг Нюз-Рекорд“, 15 ноември 1990 г., стр. 41), сума, която съставлява 2% от севернокорейския БВП. През 1992 г. поради липса на финансиране и общата икономическа криза в страната строежът бива спрян. Точно тогава Рюгьон се сдобива с прозвището си – Прокълнатият хотел.

Основната част на кулата е построена, но не са монтирани прозорци, липсват комуникации и оборудване. Според доклада на компанията Емпорис горната част на сградата е построена нестабилно и може да падне. Според този доклад настоящата сградна структура не може да бъде експлоатирана.

През 2008 г. правителството на страната обявява намерението си да завърши сградата по случай 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен (1912-1994).Работите по довършването на покрива започват през първото тримесечие на 2008 г. В началото на същата година севернокорейските власти подписват договор за 400 милиона долара с египетската компания „Ораском груп”, за да й предоставят правото да развие в страната мобилна мрежа за 100 хиляди номера. В замяна на това компанията обещава да реконструира небостъргача. В допълнение компанията получава изключителните права за използване на Рюгьон в продължение на 100 години.

През ноември 2012 г. международната хотелска верига Кемпински обявява, че ще управлява хотел, чието частично откриване е насрочено за средата на 2013 г., но през 2013 г. съобщава оттеглянето си от проекта, поради заплахата от санкции от страна на САЩ.

Към 2016 г. хотел Рюгьон е завършен, но не е въведен в експлоатация.

В близост до хотела се намира метростанция „Консол“ , част от метросистемата на Пхенян.

Италианският архитект Стефано Боери нарича хотел Рюгьон "единственият фрагмент от научната фантастика в съвременния свят".

Архитектурният критик Ева Хагберг го нарича в изданието „Дейли телеграф“ „най-лошата сграда в света“.

През 2008 г. списание „Ескуайър“ го определя като „най-грозната сграда в историята на човечеството“.

През 2012 г. хотелът попада на втория ред от антирейтинга на на изданието „Дейли Телеграф“.

През септември 2017 г. хотел Рюгьон е обявен за най-високата необитавана сграда в света.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |