Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В ТЪРСЕНЕ НА НАЙ-ПРАВДОПОДОБНОТО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЛОХ НЕС

09.09.2019
Статуя на чудовището Неси.

Международна група от учени стигнаха до извода, че световноизвестното „чудовище“ най-вероятно е гигантска змиорка.

В края на август тази година стана известно, че изследователи от няколко държави под ръководството на проф. Нийл Гемел са събрали за анализ 250 проби от водата на шотландското езеро Лох Нес. Целта на изследването е била да се намери обяснение за феномена от Лох Нес.

Освен вода пробите са съдържали ДНК фрагменти от животни, обитаващи езерото, като люспи, частици от кожа и др.

Учените са анаизирали милиони ДНК последователности за съответствие с всеки биологичен вид, който би могъл да съществува в тази част на света. След една година изследователска работа те стигат до извода, че чудовището от Лох Нес е гигантска змиорка или по-скоро повече от една змиорки.

Известно е, че размерите на най-големите от тях могат да достигнат 1,8 метра. Голям брой фрагменти от ДНК на змиорки, открити в пробите, говорят в полза на тази теория.

"Нашите данни не ни позволяват да определим техния размер, но огромното количество материал показва, че не можем да отхвърлим възможността за съществуването на гигантски змиорки в Лох Нес", казва проф. Нийл Гемел.

Подобно обяснение съществува още от 30-те години на ХХ век. Професорът обаче смята, че тяхното откритие е малко вероятно да постави точка на вековната загадка. Винаги ще има хора, които ще вярват в „чудовището“. Очевидно е също, че опитите за намирането му няма да спрат.

Езерото Лох Нес.

Много привърженици на съществуването на мистериозното „чудовище“ смятат, че можем да говорим за някакъв вид плезиозавър. Тези влечуги, които са живели на Земята преди около 199,6-65,5 милиона години в някои случаи са достигали дължина от 20 метра.

Учените многократно са отхвърляли тази версия, тъй като съществуването на толкова големи животни трудно би могло да се запази в тайна за дълго време. Също така, труповете на тези същества рано или късно щяха да бъдат открити изхвърлени на брега.

Друг проблем е, че плезиозаврите са живеели в топлите тропически морета. Такова създание не би оцеляло дълго в студените води на езерото.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |