Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГМО: ДОМАТИ ПРОТИВ АЛЦХАЙМЕР

17.01.2019

В първите години на ГМО революцията, усилията на учените бяха насочени към модифициране на растенията с цел да станат по-устойчиви на вредители и неблагоприятен климат. С усъвършенстване на технологията, генетичното модифициране създаде и редица странни био съчетания.

ДОМАТИ ПРОТИВ АЛЦХАЙМЕР

Британски генетици са създали домати забавящи стареенето и развитието на болестта на Алцхаймер. За целта те са взели ген от растението Arabidopsis thaliana (див родственик на зелето) и са го вградили в ДНК генома на обикновени домати. Този ген AtMYB12 стимулира клетките на плода да произвеждат антиоксидантите ресвератрол и генистеин.

Ресвератролът се съдържа и в ципата на червеното грозде и е отговорен за благоприятния ефект, който оказва червеното вино върху здравето на човека и дълголетието му. За съжаление количеството ресвератрол в една чаша вино е от порядъка на един милиграм, така че преди да постигнете необходимия ефект върху дълголетието ще съсипете черния си дроб.

Генистеинът, който се съдържа и в градинския боб, също е много силен антиоксидант, забавящ развитието на раковите клетки.

Генетично модифицираните домати, създадени от британските учени, решават проблема с негативните ефекти от червеното вино. Само един такъв домат съдържа толкова ресвератрол, колкото има в 50 бутилки червено вино, и толкова генистеин, колкото се съдържа в 2,5 кг боб.

Една шопска салата от тези ГМО домати, не само ще ви достави удоволствие, но и ще нанесе мощен удар върху старостта, потенциалното развитие на раковите клетки и болестта на Алцхаймер.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |