Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-СТАРИЯТ СРЕДНОВЕКОВЕН МОСТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНТИНЕНТ

26.07.2019
Карловият мост през нощта.

Карловият мост е средновековен мост в Прага, разположен над река Вълтава, свързващ историческите квартали Мала Страна и Стария град.

Това е най-старият средновековен мост в Европа.

Дължината на моста е 520 м, ширина - 9,5 м. Разположен е върху 16 мощни арки, облицовани с изсечени блокове от пясъчник. Каменният мост първоначално се нарича Прага, през 1870 г. официално е преименуван в чест на основателя му крал Карл IV. Украсен е с тридесет скулптури, предимно с религиозно съдържание.

Карловият мост осъщесвява връзката между Пражкия замък и Стария град. През моста се простира т. нар. "Кралски път" (по него сега преминава Пражкият маратон). Много ключови събития в историята на града са свързани с този мост. Например през 1420 г. мостът помага на хуситите да влязат в Мала Страна, а през 1648 г. от него шведите, които превземат Пражкия замък и Мала Страна, нападат десния бряг на Стария град.

Мостът Юдитин, предшественикът на Карловия мост, е построен и завършен през 1172 г. по времето на Владислав II и неговата съпруга, кралица Юта от Тюрингия. Използван е в началото на властването на Карл IV, но тогава, поради търговската, обществената и строителната експанзия, вече е имало нужда от по-модерен мост. През 1342 г. мостът Юдитин е почти напълно унищожен по време на наводнението. Останките на една от сводовете са разположени в сутерена на къщата на ул. Лужицка, 82 (Мала Страна).

Новият мост е замислен от Карл IV. Построен почти на същото място, където е бил издигнат моста Юдитин. Останки от Юдитинят мост могат да се видят в основата на пилона, на който стои кулата на Стария град. Строителството на моста е продължило от 1357 г. до началото на XV век. Поверено е на майстор Петър Парлер. Мостовата кула на брега на Стария град е построена от архитекти от работилницата на Парлер около 1380 година.

Според легендата първият камък е положен от Карл IV на 9.7.1357 г. в 5:31 часа сутринта. Тази дата и час са избрани по препоръка на астролозите. Ако се запишат числата по следния начин: 1 3 5 7 (година) 9 (ден) 7 (месец) 5 (час) 3 1 (минути), първо ще се получи възходящ и след това низходящ ред на нечетните числа (палиндром). По това време магическите фигури са били много важни. Положеният в този момент мост трябвало да стои векове наред.

Карловият мост. (CC BY-SA 2.5)

Легендата за Св. Йоан Непомуцки

Тази легенда гласи гласи, че Св. Йоан Непомуцки е бил хвърлен в мешка от Карловия мост. Според нея крал Вацлав IV, разгневен от това, че свети Йоан, който тогава е бил свещеник, е отказал да съобщи за тайната на изповедта в разговора си насаме с кралицата, го наказал жестоко, като заповядал да му отрежат езика и да бъде убит. Казват, че, че над мястото, където тялото на светеца потъва във Вълтава, над водата проблясва светлина във формата на 5 звезди. Оттогава Ян Непомук е изобразен с пет звезди над главата на статуята му. Мястото, близо до което Непомук е изхвърлен над парапета, може да се види от дясната страна по пътя към Мала Страна, е белязано от кръст, закрепен в парапета на моста с два медни пирони близо до кръста.

Статуята на Св. Ян Непомук.

Фигурата на Йоан Непомуцки се среща често на публични места в Централна Европа – Чехия, Италия на Милвийския мост, Германия, Полша и Литва. Гробът на светеца се намира в пражката катедрала Свети Вит. Интересна статуя на св. Йоан има в село Дивина в Словакия.

Катастрофалното наводнение, настъпило в Прага от 2 до 5 септември 1890 г., сериозно поврежда Карловия мост. Голям брой дървесни трупи и други плаващи отломки, отмити от наводнения по течението, залепват в участъка на моста, образувайки естествен язовир. От огромния натиск на трите полета и два стълба на моста се срива. Реставрационните работи продължиха две години, мостът беше възобновен на 19 ноември 1892 година.

До 1908 г. на Карловия мост е имало конни надбягвания. През 1905 г. то е електрифицирано, след което през него преминава трамвай.

Староместката мостова кула

Източната мостова кула е проход от моста в Старе Място и затова се нарича Староместка. Кулата е разположена на междинната, а не на крайната опора, т.е. директно над водата. Височината на сградата е около 47 метра над нивото на моста. От южната страна има стълба, водеща към вътрешните помещения на сградата. Кулата е украсена с фигуративна пластмаса с високо художествено ниво, с герба на земите на Свещената Римска империя; над портата, поставена в заострената арка, са изображения на цистерна. На втория етаж са скулптурите, изобразяващи Св. Вит (покровителят на моста), Карл IV и Вацлав IV. Скулптурите на покровителите на чешките земи - Св. Войтех и Св. Сигизмунд са разположени на самия връх. Заслужават внимание и мрежовите арки в прохода на западната кула. Кулата е завършена с висок покрив с характерна седловидна форма и еркери със заострени кули по ъглите.

Когато през 1648 г. Прага е била обсадена от шведите, скулптурите, които богато украсявали портала на кулата срещу града, били разрушени. По време на революционните въстания през 1848 г. в портите на Староградската мостова кула е подредена барикада.

Малостранските мостови кули.

Малострански мостови кули

Западните кули на моста са построени по различно време. Първоначално по-долната и по-мощна кула е била в романски стил, а след 1591 г. е възстановена в ренесансов стил. По време на властванетона крал Иржи от Подебради (1464 г.) е положена втора, по-висока кула. По стил и архитектурни детайли тя прилича на Стария град, в противоположния край на моста, който е построен от архитекти от работилницата на Петър Парлер и който вероятно е послужил за модел. По време на крал Вацлав IV са построени порти между кулите. Докато скулптурите са били монтирани на моста, кулите от двете страни са били единствената му украса.

През бароковия период мостът е украсен с уникална галерия скулптури, създадени от най-добрите майстори на времето: Матиас Б. Браун, Ян Брокоф и синовете му Брокоф, Михал и Фердинант Максимилиан. На моста има 30 скулптури и скулптурни групи, повечето от които са монтирани от 1683 до 1714 година. Това са предимно точни копия на оригиналите, които са прехвърлени в Националния музей през 20 век.

Някои от скулптурите и скулптурните групи са:

“Визия на Св. Луитгард "(1710), чийто автор е М. Браун, се счита за най-красивата скулптурна група, монтирана на моста.

Групата „Разпятие” е най-старата скулптурна група, датираща от 1657 година. Еврейският надпис съдържа тетраграматон.

Работата на Брокоф, изобразяваща турчин, който пази християни, намиращи се в плен, е създадена през 1714 г. и се счита за най-популярната скулптурна група.

“Св. Богородица с младенеца и Св. Анна”, “Богородица и Св. Тома Аквински”, “Богородица и Св. Бернхард” са творби на сърболужишкият скулптор Матей Вяцлав Екел.

Стълба към Кампо

Част от архитектурния комплекс на Карловия мост е монументална неоготическа стълба, която води директно от моста до остров Кампо във Вълтава. Стълбата е построена през 1844 г. вместо предишната дървена.

Карловият мост се появява в различни филми. В трилъра на "Невъзможна мисия" на Брайън Де Палма един от героите бива убит на Карловия мост.

В реклама за часовник, заснет от Тим Бъртън, Карловият мост играе ролята на покрив, на който започва битката на героите от ролерите.

Легендата за кръста

Друга легенда е свързана с кръста на Карловия мост . Ако погледнете отблизо втория стълб на моста от Старата градска кула, могат да се забележат издатините от двете страни . На една от тях е намерен кръст от времето на Карл IV. Смята се, че мястото за екзекуция е било на противоположното място . Хората, които или осъдени на смърт, са имали възможност да коленичат и да се молят пред кръста . Минавайки покрай моста на кръста, минувачите винаги спирали и се молеха за душите на екзекутираните. Кръстът на моста се е издигал, докато съпругата на Фредерик Палатин Елизабет Стюарт, не решава да го премахне заради омразата към католицизма. Но гражданите на Прага го връщат след известно време.

Легендата за строителя и дявола

Легендата за строителя на Карловия мост и дявола възниква след като крал Вацлав IV заповядва да бъде хвърлен в Св. Ян Непомук да бъде хвърлен в реката. Легендата смята, че заради това действие е посмедвало наказание - една от арките на моста се срутва. Не е било възможно да се ремонтира мостът, тъй като след всички нови строителни работи арката отново се срутвала на сутринта . Тогава един от строителите решил да се свърже с дявола . Като награда за ада дяволът обещал душата на първото създание да влезе в моста. Но строителят не искал да нарани никого, затова пратил петел на моста . Но дяволът разбрал хитростта и подлъгвал бременната жена на строителя да отиде на моста. Жената била спасена от случаен минувач и оттогава отново станало възможно да се ремонтира Карловия мост.

Друга легенда гласи, че Св. Ян Непомук се противопоставя на крал Вацлав IV, заради което бил хвърлен в тъмница наред с още трима свещеници. Измъчвали го, но дори и изгарянията не успели да го пречупят волята му. Затова бил овързан с вериги и отведен на Карловия мост, откъдето бил хвърлен във водите на реката и оставен да се удави.

Казват, че ако човек докосне кръста на светеца, това ще му ще донесе десет години късмет, или пък ако си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне.

Легендата за заровения меч

Друга легенда гласи, че в Карловия мост е бил заровен неразрушим меч, който ще помогне на Чехия в момент, когато страната има най-голяма нужда. Може да види и статуята на човекът, открил меча – името му е Брунцвик.

Легендата за яйцата

Казват, че още когато Карл IV заповядал построяването на моста, един от строителите отишъл при него и му казал, че замазката ще е много по-здрава, ако хоросанът се смеси с яйца. В Прага нямало достатъчно яйца, затова монархът наредил хората от цялото кралство да изпратят колкото може повече от тях. Жителите от страх, че яйцата ще се счупят, докато пристигнат, решили да ги изпратят сварени. На другият ден всичко се сринало и строежът трябвало да започне наново.

Учени от Химикотехнологичния институт провеждат изследвания, които доказват, че хоросанът не съдържа никакви яйца, но съдържа вино и мляко.

Легендата за водните духове

Друга легенда гласи, че под Карловия мост, във водите на река Вълтава живеят водни духове – свръхестествени същества от народния фолклор, типични за старините вярвания на славянските народи. Казват, че те затваряли душите на падналите от моста хората в големи тенждери, в които да ги пазят.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net