Deutsch           English           Русский           Български    
ZNAMBG.com


ЧУДОДЕЙНАТА НАПИТКА, НАРЕЧЕНА БОРОВИЧКА

03.07.2019

Боровичка (слов. Borovička) е името на словашка алкохолна напитка, единствена по рода си, популярна и в Чехия, с алкохолен градус от 37% до 55%, получена чрез многократна дестилация на зърнен алкохол, с използване на запарени плодове от хвойна.

Притежава някои от характеристиките на брендито, джина и уискито, но не може да бъде причислена към никоя от тези напитки.

Според речника на словашкия език, боровичката получава името си от словашката дума borievka, означаваща хвойна. Това название датира от 16-ти век, когато напитката е произведена в окръг Липтов, сега част от Северна Словакия, и е транспортирана на юг главно чрез салове, плаващи по река Вах.

Основната суровина за производства на боровичка са пресни и зрели черни плодове от хвойна, натрошени на каша, които се прибавят към натрошеното зърно от ечемик. След това се заливат с топла вода и едва след това се оставят да отлежават. Хвойната съставлява една четвърт до една трета от общото сухо тегло, но не повече. След това, за седем до десет дни, узрява смесена ечемично-хвойнова брага, която се дестилира три пъти. Полученият резултат с алкохолен градус от 35 до 50 градуса може да издържи два до три месеца и се бутилира. Нормализация, (привеждане на алкохолния градус до 40 градуса не се практикува!)

Дестилатът от чиста хвойна е много скъп и се разрежда с комбинация от алкохол и вода. Но някога са използвали картофен алкохол с добавянето на вкус на плодове от хвойна.

Според речника на словашкия език, боровичката получава името си от словашката дума borievka, означаваща хвойна. Това название датира от 16-ти век, когато напитката е произведена в окръг Липтов, сега част от Северна Словакия, и е транспортирана на юг главно чрез салове, плаващи по река Вах.

Някои вярват, че бирата е вредна за здравето, други вярват в нейната полза, същото се отнася и до боровичката. Словакия вярва в чудотворната полза от тази напитка. И най-често в различни източници се говори за нейния положителен ефект върху храносмилателната система, пикочните пътища, споменава се, че премахва токсините, унищожава чревните гъби, премахва запека, както и, че помага при различни бъбречни заболявания. Интересно е, че преди много години хвойната е била разпространено народно лечебно средство, а през 19 век ревматизмът, подаграта и артритът са били лекувани с тинктури от плодовете й. Някои словашки баби я нанасят директно към зъбите и венците с памучен тампон, за да намалят болката в устната кухина. Понякога жените я изполват за намаляване на менструалните болки. Все пак не трябва да забравя за високото съдържание на алкохол в напитката, която следва да се употребява съвсем умерено.

Смятана за една от националните напитки на Словакия, боровичката се консумира като предястие, комбинирана с малко сок от лимон жълт или зелен, с подправки или тоник. Лесно може да замени джина в състава на много коктейли.

Марката „Боровичка” е под закрилата на Европейския съюз.

Само в Словакия могат да бъдат произвеждани следните видове боровичка:
• Spišská borovička
• Slovenská borovička Juniperus
• Slovenská borovička
• Inovecká borovička
• Liptovská borovička

Оригиналената Spišská Borovička KOSHER се произвежда от GAS Familia в град Стара Любовна. С тази напитка, през 2007 г., компанията исторически следва рецептата за дестилация от 1797 г. Европейската комисия, оценявайки изключителните характеристики на този аперитив, дава защитено географско означение на Спишската боровичка от Стара Любовна.

В Чехия боровичка се произвежда в град Визовице – от фирма „Рудолф Йелинек“. Но в Чешката република има и други компании, произвеждащи тази уникална напитка. От 2011 г. боровичка произвежда и фирма „Жуфанек“. Във фабриката в град Простейов се приготвя боровичка с алкохолен градус 38 градуса., също така е известен и още един производител - компанията“Бонфус“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net