Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВОТО УСТРОЙСТВО, ПОДДЪРЖАЩО 6G МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИИ

09.05.2024

Устройството, проектирано и представено в Япония, дава възможност пет HD филми да бъдат изтеглени за секунда.

Това устройство може да осигури свръхвисоки скорости на трансфер на данни от 100 Gbit/s, според японския мобилен оператор DOCOMO, който участва в проекта.

Изследванията в областта на субтерахерцовите устройства се извършват от четири организации от 2021 г. насам: освен DOCOMO, това са японската телекомуникационна компания NTT, електронните корпорации NEC и Fujitsu.

„Към днешна дата тестването на съвместно разработеното безжично устройство е постигнало свръхвисока скорост на трансфер на данни от 100 Gbit/s. За сравнение, 100 Gbps е около 20 пъти по-бързо от максималната скорост на трансфер на данни от 4,9 Gbps в настоящите 5G мрежи“, се казва в доклада.

В същото време реалната пропускателна способност на 5G мрежите според услугата Statista е по-ниска - в края на 2023 г. в САЩ скоростта не е била по-висока от 0,2 Gbit/s. А руски медии и специализирани портали съобщават, че в Русия се очакват 5G мрежи със скорост до 20 Gbit/s.

Все още 6G устройството не работи напълно. Сега е възможно да се установи връзка с необходимото качество само на разстояние до 100 метра и само ако предавателят и приемникът са разположени един срещу друг в права линия и няма препятствия между тях.

Но дори този резултат е изисквал много работа. По-специално е установено, че такъв комуникационен капацитет е наличен в честотните ленти 100 GHz и 300 GHz.

„За разлика от 28 GHz и милиметровите вълнови ленти, използвани в настоящите 5G системи, много по-високите честоти в този суб-терахерцов диапазон (за 6G комуникации) ще изискват напълно различни безжични устройства. И сега те се разработват от нулата. За да бъде успешен, ще трябва да се отговори на няколко ключови предизвикателства, като например определяне на специфични изисквания за производителност за безжични устройства. И тогава ще трябва да създадем такива устройства“, отбелязва DOCOMO.

Очаква се тези усилия да донесат много добри печалби за компаниите и потребителите. По този начин, според изчисленията, безжичните мрежи от новия формат ще могат да предоставят различни задачи, от гледане на поточно видео с ултрависока разделителна способност до управление на автономни превозни средства в реално време.

В същото време тази програма за разработване на 6G устройства не е единствената, въпреки че успява да демонстрира комуникация на рекордно разстояние. Например специалисти от университета в Осака (Япония) и технологичната компания IMRA America, Inc съобщиха, че са успели да създадат комуникационен канал със скорост 240 Gbit/s, но техните устройства работят на разстояние само 20 метра едно от друго.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |