Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО МЛЯКОТО ОТ ФЛАМИНГО Е РОЗОВО?

05.03.2024

Съществуват повече от 10 000 вида птици, но само три вида птици произвеждат „мляко“: гълъби, фламинго и императорски пингвини.

Това не е типичното мляко на бозайниците, но съставът му е подобен и служи за подобна цел, въпреки че няма много физическа прилика. По-скоро изглежда като извара.

Как гълъбите правят мляко?

При гълъбите „млякото“ се отделя от клетките на гушата, в нещо подобно на торбичка. Хормонът, който стимулира производството на мляко при гълъбите, се нарича пролактин, който е същият хормон, който причинява лактация при бозайниците.

Съвременният гълъб или скалният гълъб обикновено живеят в сложни среди като градовете, така че когато бебетата им се родят, те се нуждаят от много протеини и мазнини. Възрастните птици започват да произвеждат мляко няколко дни преди яйцата да се излюпят и започват да хранят с него бебетата, веднага щом се появят. Птиците се хранят изключително с храна от растително мляко през първита седмица или две от живота си, а след това постепенно родителите го смесват с друга храна.

Розово мляко

Подобно на гълъбите, мъжките и женските фламинго произвеждат мляко от специфични жлези на хранопровода и стомаха. Причината, поради която са развили способността да създават мляко, е, че имат много специфичен механизъм за хранене, който е възможен благодарение на уникалния им клюн. Когато малките фламинго се раждат, човките им все още не са достатъчно развити, така че родителите ги хранят с мляко, докато започнат да се хранят сами. Млякото от фламинго е червено или розово поради всички каротеноиди (вид органичен пигмент) в диетата им от малки скариди.

Пингвините

Мъжките императорски пингвини мътят едно яйце на краката си за около два месеца през антарктическата зима, докато женската отива в морето, за да се храни. Когато малкото се излюпи, мъжкият храни пилето с мляко от своя хранопровод, докато женската се върне с храна. Само мъжките могат да произвеждат мляко при този вид.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |