Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО НАСЕКОМИТЕ ЛЕТЯТ КЪМ СВЕТЛИНАТА?

05.02.2024

Поетите отдавна предполагат, че насекомите летят към светлината от желание за самоунищожение. Ново изследване показва, че причината е съвсем различна.

Насекомите са свикнали да използват светлината като знак, за да разберат къде точно е „горе“. Учените смятат, че изкуственото осветление по-скоро обърква вродените навигационни системи на летящите насекоми, отколкото да ги привлича, карайки ги да пърхат объркано около изкуствените източници на светлина, съобщава Асошейтед прес.

„Насекомите не летят директно към източника на светлина, а всъщност обръщат гръб към светлината. Това би имало смисъл, ако най-силният източник на светлина е в небето. Но когато във въздуха има изкуствена светлина, насекомите се объркват“, обяснява Сам Фабиан, ентомолог от Импириъл колидж Лондон и един от авторите на изследването, публикувано в Nature Communications.

По време на експеримента си изследователите са прикрепили малки сензори към молци и водни кончета в лабораторията, за да заснемат видеоклипове на полет, подобно на това както режисьорите прикрепят сензори към актьорите, за да проследяват движенията им. Учените са използвали и камери с висока разделителна способност, за да заснемат насекоми, обикалящи около осветителни тела в изпитателно поле в Коста Рика. Това им е позволило да наблюдават прецизно как водните кончета и молците кръжат постоянно около светлинен източник, с гръб по посока на светлината. Изследователите са установили, че някои насекоми се обръщат на 180 градуса и често падат на земята при наличие на светлини, които са под тях. Полетът на насекомите е най-слабо засегнат от светлинни потоци идващи отгоре, констатира изследването.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |