Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ПОВЕЧЕ ОТ СТРАНИЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЛЕКАРСТВАТА

31.12.2023

Вероятността мъжете да изпитат такива страдания е по-малка. Но каква е причината за това?

Страничните ефекти на лекарствата са по-чести при жените, отколкото при мъжете, но не поради биологични различия, както се смяташе досега, а по социални причини, съобщава Харвардският университет (САЩ).

Изследователите са анализирали повече от 33 милиона записа от отворена база данни за нежелани лекарствени реакции, при които жертвите сами съобщават за инциденти. И те успяват да опровергаят вече утвърденото схващане, че причината за по-честите „странични ефекти” при жените е физиологична.

„Жените са по-склонни от мъжете да участват в „здравословно поведение“, като приемане на лекарства с рецепта или по-често посещение на лекар. Те с по-голяма вероятност са изложени на не добро отношение и дискриминация в болниците, което влияе върху това дали е поставена правилната диагноза и дали е предписано правилното лечение“, съобщават от университета.

Жените са по-склонни да изпитват проблеми с психическото и физическото здраве, включително защото, за разлика от мъжете, е по-вероятно да живеят в бедност, да изпитват насилие от партньор и да изпитват сексуален тормоз и насилие на работното място.

Освен това половите стереотипи, стигмите и социалните норми влияят върху това как самият пациент възприема това, което му се случва. По този начин жените са по-склонни от мъжете да считат наддаването на тегло като страничен ефект.

„Следователно нашето проучване показва, че полът – тоест социалните различия, свързани с половата идентичност на хората – има много силно влияние върху съобщенията за неблагоприятни лекарствени реакции“, казва Катрин Лий, член на екипа в Tulane University, друг американски университет.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |