Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЕДИНСТВЕНАТА СТОЛИЦА, ГРАНИЧЕЩА С ДВЕ ДЪРЖАВИ

13.12.2023
Площад Хлавне Наместие, на заден план катедралата Св. Мартин и Братиславския замък

Братислава, столицата на Словакия, граничи с Австрия и Унгария, което я прави единствената национална столица, намираща се на границата на три независими държави.

Братислава, известна като Красавицата на Дунав, Град на фонтаните, Град на мира (титлата е присъдена на града от Световния съвет на мира), впечатлява преди всичко с романтичния си облик и сепло изразената си красота, Намира се в сърцето на Европа, но животът там тече в спокоен темп. Това е град, където времето се цени особено, тъй като това място предразполага не толкова към динамични преживявания, колкото към съзерцание и естетическа наслада. И ако го съзерцава задълбочено, човек може да долови и лека меланхолия, полъхваща от неговите старинни сгради, тесни улички и зелени градини.

Братислава (Прешбург на немски, Пожони на унгарски, Прешпорок/Прешпорек на словашки до 1919 г., Прешпурк на чешки до 1919 г.), освен столица, е и най-големият град на Словакия, центърът на Братиславския регион и историческата метрополия на бившите окръзи Прешпур и Братислава. Разположен е на двата бряга на река Дунав, в югозападната част на страната, близо до границата с Австрия и Унгария. Населението на града е приблизително 476 хиляди жители.

Символът на Братислава (също изобразен на нейното лого) е Братиславският замък с четири кули в ъглите и двор в средата, или архитектурно интересният Мост на Словашкото народно въстание (построен през втората половина на XX век), извиващ се близо до историческия ядрото на метрополията като един от шестте моста над река Дунав, която минава през Братислава.

Най-старото известно име на града е Braslavespurch (907) в Залцбургските анали (Annales Juvavenses maximi). Градът вероятно е получил името си от своя владетел или администратор. Може да е бил славянският княз Браслав Савски (починал през 897 г.), който управлява града през IX век, или човек на име Предслав, който се появява в списъка с имена на великоморавски магнати, но нито един от тези два варианта не е бил достатъчно документиран.

Други исторически имена на града са: Brezalauspurch, Poson (1002), Brezesburg (1042), Bosenburg (1045),Brecesburg ( 1048), Bresburc, Brezisburg, Preslawaspurch (1052); латински Posonium, гръцки Istropolis, унгарски Pozsony, немски Pressburg (бивш Preßburg); това е довело до имената Prešpurk или Prešporok (Прешпурк/Прешпорок).

Целият град е разположен в северозападната част на Дунавската равнина, в подножието на Малките Карпати, недалеч от вливането на Моравия в Дунав. Именно Малките Карпати представляват едва докосната част от природата, впръскана в мегаполиса като клин. Днес те са подредени като голям лесопарк. Около Дунав също има голям брой слепи ръкави със заливни гори и заливни низини, някои от които са рекултивирани и възстановени като паркове.

Равнинният характер на ландшафта позволи разширяването на Братислава от средновековен град до модерен метрополис, разположен от двете страни на големия Дунав. Ограниченията пред растежа са и следователно са били по-скоро от политическо естество (държавни граници) – Австрия се простира на запад от 1918 г., а Унгария на юг. Така Братислава е единствената столица в света, която граничи едновременно с две държави.

Братислава (Прешпорок) през XIX век

Пътят от Братислава до Виена отнема час, а разстоянието е 66 км по идеална магистрала. Това е най-късото разстояние между две европейски столици, освен Ватикана и Рим, които на практика споделят един град. От Виена до Братислава до 1936 г. е могло да се стигне и с трамвай. От Братислава до Будапеща може да се стигне за два – два часа и половина, а до Прага – за четири часа.

Това е единствената столица в света, която граничи едновременно с две държави (Унгария на юг, Австрия на запад). Заедно с Виена, унгарския град Гьор (Раб) и моравския град Бърно, Братисламва образува важния централноевропейски метрополен регион ЦЕНТРОП.

Братислава е най-малката сред четирите столици, разположени на река Дунав.

Местоположението на Братислава в северозападната част на Дунавската равнина го прави един от градовете с най-топлия климат в Словакия. Околностите на града се използват интензивно за селско стопанство и принадлежат към най-плодородните части на страната. Средната годишна температура там е около 9,9 °C, достигайки 21 °C през юли и −1 °C през януари. Има средно 2447 слънчеви часа годишно, а общите валежи са 401 мм годишно.

Околностите на Братислава са били обитавани още през неолита, но непрекъснатото заселване датира от периода между 400 г. пр. н. е. и 50 г. пр. н. е., когато келтите са живели тук и дори са имали опидум (укрепено селище ) със собствен монетен двор. По-късно те са заменени от германците; границата на Римската империя тогава е минавала по средата на реката.

Загиването на Рим е последвано от преселение на народите и славяни и авари идват в днешна Братислава. През VII век градът става част от саамската империя и по-късно от княжество Нитра. През IX век е присъединен към Великоморавската империя.

След този период градът става част от унгарската държава за хиляда години. По време на управлението на първия унгарски крал Стефан I има развитие, главно религиозно; построени са нови църкви и е построен каменен замък , по това време един от най-добре укрепените в цяла Унгария. Значението на града от времето на Великоморавия все още се запазва. Братислава, подобно на Посон или по-късно Пожони, впоследствие се развива като провинциален унгарски град.

През 1241 и 1242 г. монголите нападат Братислава по време на своите нападения, но не превземат града или замъка. Въпреки това, опустошението на околностите на града води до притока на немски колонисти и по този начин до разпространението на немския език. В края на XIII век (1291 г.) крал Андрей III дава Градски права на Братислава, през 1436 г. крал Сигизмунд Люксембургски дава на града свой собствен герб. През 1465 г. Maтиаш Корвин основава Academia Istropolitanu, първият университет на територията на Унгария. Братислава е била подкрепена по този начин, като се има предвид, че тя и нейното население преди това са били унищожени от военни битки и наводнения. Въпреки това, голямото нарастване на значението му за цялото Кралство Унгария идва заедно с нахлуването на Унгария от османците. Будин пада и Османската империя го окупира за повече от сто години. Важни институции е трябвало да бъдат преместени в Братислава, която става столица между 1536 и 1784 г. Няколко крале са били короновани тук и архиепископът на Естергом също е имал резиденция там.

По време на чумната епидемия от 1711 г. в Братислава умират 3860 души. В тяхна памет е построена колоната Света Троица. Следва период на всестранно развитие и просперитет. Благодарение на позицията си на столица на Унгария, в Братислава се строят нови сгради, търговията и занаятите процъфтяват. По време на управлението на Просвещението на Мария Терезия градските стени са разрушени през 1775 г. и са създадени първите паркове.

Братиславският замък

Още осем години по-късно император Йозеф II заповядва столицата на Унгария да бъде преместена обратно в Буда, а скъпоценните камъни от замъка да бъдат занесени във Виена. По този начин значението на Братислава като цяло значително намалява.

Дори Наполеоновите войни оставят своя отпечатък върху града. Първо руските войски преминават през Братислава (1800 г.), а пет години по-късно и силите на Френската империя до подписването на Прешпурския мир на 26 декември 1805 г. Въпреки това през 1809 г. войските на Наполеон отново обсаждат и бомбардират града; впоследствие обаче е подписано примирие. Три години по-късно изгаря и замъкът над града; по това време там е имало военна казарма и благодарение на невниманието на войниците при боравене с огъня е избухнал голям пожар. Замъкът е окончателно възстановен едва през 60-те години на XX век.

В средата на XIX век обаче развитието на технологиите достига и там. От 1840 г. градът е свързан със село Свати Юр с жп-линия с конски впряг.

Развиват се и възрожденски дейности сред словаците и градът става център на словашкото национално възраждане. През революционната 1848 г. Братислава играе относително значителна роля; тук са приети така наречените мартенски закони, които премахват крепостничеството в Унгария. На 11 април те са подписани и провъзгласени от император Фердинанд I Благоверни в Примациалния дворец. По време на самата революция Братислава застава на страната на въстаналите унгарци и срещу Виена; обаче впоследствие е окупиран от войските на принц Алфред от Виндишгрец през есента и от руската армия през пролетта на следващата година.

През май 1849 г. се провежда процес с участници в революцията. Стотици обвиняеми са осъдени на затвор, но 13 бунтовнически водачи биват екзекутирани.

Статутът на Братислава също постепенно се променя. От края на 40-те години до 1859 г. той е седалище на така наречения Братиславски окръг (първо военен, а след това граждански). От 1871 г. градът губи съдебните си правомощия. През 70-те години на миналия век, от друга страна, Братислава става т.нар. общински град, което е нов статут, произтичащ от кралските градове.

Техническият прогрес е напредвал значително. През годините 1848–1850 г. се появява железопътната линия до Виена и Будапеща. Това е последвано от газификацията на осветлението през 1856 г., малко след пускането в експлоатация на втория газов завод. От 1873 г. към града е добавена още една висококачествена железопътна връзка, а именно към Търнава и останалата част от Словакия - първоначалната конска железница е превърната в парна. 80-те години донасят електрифицирането на общественото осветление, въвеждането на водоснабдяване и откриването на Общинския театър (днес една от сградите на Словашкия национален театър). През 1891 г. е построен първият мост над река Дунав (Стари мост, след това Мостът на Франц Йосиф).

По това време (по-точно от 27 август 1895 г.) е създадена и електрифицирана трамвайна мрежа с междурелсие 1000 мм. Четиринадесет години по-късно (от 19 юли 1909 г.) започва да се предлага тролейбусна услуга; отново е един от първите градове в Австро-Унгария, който въвежда този вид транспорт.

На 12 септември 1918 г. е създаден Словашкият национален съвет с център в Братислава и юрисдикция в града и околностите му. На 30 октомври с Мартиновата декларация Горна Унгария се присъединява към Бохемия, Моравия и Силезия и възниква Чехословакия. Поради преобладаващото немско и унгарско население (словаците съставляват само 20% от населението), е имало силен призив за свободен град под егидата на Обществото на нациите. Но то подкрепя териториалните претенции на чехословашкото правителство. На 1 януари 1919 г. градът е военно окупиран и включен в Чехословакия без особена съпротива от страна на населението.

По време на Първата република са построени много нови сгради, някои офиси са преместени там. Около 1927 г. Братислава е била определяна като един от големите градове. Поради стратегическото си местоположение, модерна инфраструктура и достъп до река Дунав, през същата година градът става столица на словашкия и западнословашкия регион. По това време чешки строители, строители, компании и авангардни архитекти също оставят своя отпечатък в града: Ернст Виснер, Ян Ванек, Владимир Карфик, но преди всичко известният Бохуслав Фукс с неговата градът легендарна жилищна сграда на площад Хвиездослав (1935 г.). От 14 март 1939 г. е столица на така наречената словашка държава. Градът е освободен на 4 април 1945 г. в рамките на операцията Братислава-Бърно.

Развитието на града продължава и по-нататък; през 1946 г., само една година след войната, Братислава е разширена, за да включи тогавашните самоуправляващи се общини Девин, Дубравка, Ламач, Петржалка, Привоз, Рача и Вайнори.

През 1968 г. Братислава е обявена за столица на Словакия в рамките на социалистическата федерация. През втората половина на XX век в града бързо се строят жилищни комплекси като Петржалка, Ружинов, Карлова Вес и други, построени са модерни сгради (Словашкото радио) и др. През 1971 г. северната и източната граница на градът отново се премества и са присъединeни Чуново, Девинска Нова Вес, Яровце, Подунайска Бискупице, Русовце, Вракуня и Захорска Бистрица. Братислава става вторият по големина град в Чехословакия и, след разпадането на Чехословакия, столица на независима Словакия от 1993 г.

Повечето от паметниците в Братислава са разположени в историческото ядро на града. Старото кметство е комплекс от сгради, построени през XIV и XV век, в които днес се помещава градският музей. Михаилската порта е единствената порта от оригиналните средновековни градски укрепления и е една от най-старите сгради в града. Университетската библиотека, построена през 1756 г., е била използвана от унгарския парламент в годините 1802 – 1848 г.

Центърът на града се характеризира с множество дворци в бароков стил. Дворецът Грасалкович, построен около 1760 г., днес е седалище на словашкия президент, а седалището на словашкото правителство е в бившия дворец на архиепископа. Прешпурският мир е подписан през 1805 г. в Примациалния дворец, днешното седалище на кмета.

Известните сакрални сгради включват катедралата Свети Мартин, построена през XIII-XVI век, която е била коронационна църква на унгарските крале между 1563 и 1830 г. Францисканската църква от 13 век е най-старата запазена църква в Братислава и е била мястото на рицарски церемонии. Църквата Света Алжбета Унгарска, известна още като Синята църква, е построена в стил Арт Нуво.

Интерес представлява и подземното (преди надземно) еврейско гробище на входа на трамвайния тунел на насипа, където е погребан и равин Чатам Софер. Едно от двете военни гробища е Славин, което е построено през 1960 г. в памет на войниците от Червената армия, паднали по време на освобождението на Братислава през 1945 г.

Университет Коменски

Един от символите на града е Братиславският замък, издигащ се на платформа на 85 метра над река Дунав. Мястото е било населен от енеолита и е било келтски oppidum, част от древната римска граница, укрепено седалище на славяните и икономически, политически и военен център на Великоморавия. Каменният замък е построен през X век, когато областта е била част от Унгария, преустроен през XV век в готически стил, през XVI век в ренесансов стил и през XVII век в бароков стил. По време на управлението на Мария Терезия, замъкът е бил седалище на унгарската част от Хабсбургската монархия. През 1811 г. замъкът изгаря до основи и остава в руини до 50-те години на миналия век, когато е реконструиран през 1953–1968 г., предимно в бароков стил. През 1961 г. тази сграда е обявена за чехословашки национален паметник на културата. В момента принадлежи само към паметниците на Словашката република.

В квартал Девин се намират руините на замъка Девин. Благодарение на стратегическото си местоположение, той е бил ключов замък на границите на Великоморавия и по-късно на ранната унгарска държава. През 1809 г. замъкът е разрушен от армията на Наполеон и оттогава е символ на словашката и славянската история. Първото писмено споменаване на Девин е от 864 г.

Братислава, заедно с Братиславския регион, се нарежда сред най-богатите региони в Словакия. Има най-ниското ниво на безработица в страната и много хора от останалата част на страната пътуват там за работа.

Голям брой важни компании са базирани тук, от телекомуникационни оператори до индустриални предприятия. На юг от града се намира рафинерията Словнафт, която е от голямо значение за цяла Словакия, а недалеч от река Морава, северозападно от центъра, са заводите на Фолксваген Словакия. В покрайнините на мегаполиса има така наречените бизнес центрове, където са съсредоточени например софтуерни компании.

Международният Вишеградски фонд се намира в Братислава.

В центъра на града офисите на компанията са концентрирани в нови административни и бизнес комплекси (например Aupark или Polus City Center). Също се увеличават офис площите и се строят високи сгради (например Tower 115, днес втората най-висока сграда в града, но се планират и други), там е съсредоточен и банковият сектор. Едно от местата, където са създадени офис пространства, е крайбрежието на река Дунав близо до центъра и проекта Eurovea. Изграждането на нови офис сгради съответства на увеличаването на търсенето в областта на услугите и икономическия растеж на Словакия през първото десетилетие на XXI век.

Братислава е разделена на 5 района (това са области, класирани сред националните области), а тези по-нататък на 17 градски района.

„За насърчаване на туризма Братислава използва специално туристическо лого със слогана „Малък голям град“ (Little Big City), в цветовете на града (бяло и червено). Използва се върху рекламни материали или върху боята на някои превозни средства на обществения транспорт.

На насипа в центъра на града в сградата на бившите Водни казарми се намира словашкият Национална галерия, водещата словашка институция в областта на художествените колекции, съществуваща от 1948.

Важни колекции са собственост на Градската галерия на Братислава, която се намира в двореца Мирбах (Централноевропейско бароково изкуство и графичен кабинет) и в двореца Палфи (Готическо изкуство, Централноевропейско изкуство от 19-ти и 20-ти векове, модерно словашко изкуство).

Най-важните галерии за модерно изкуство в Братислава са Галерия Недбалкa, фокусирана върху словашкото изкуство от края на XIX век до наши дни, Данубиана Мьоленстеен Арт Музеум и най-голямата словашка галерия за световно модерно изкуство в Ню Йорк, музея Гугенхайм.

Като столица, Братислава е дом на Словашкия национален театър, основните оперни и драматични сцени в страната. В момента театърът се помещава в три сгради. Историческата опера се намира на площад Хвиездослав в центъра на града. На 14 април 2007 г. представленията на операта и балета са преместени в новите модерни сгради на брега на Дунав.

В допълнение към Словашкия национален театър в Братислава има и други театрални сцени, като например Театър Асторка Корзо '90 или Театър Арена.

Словашкият национален музей се намира близо до моста на Словашкото народно въстание. Градският музей в Братислава (основан през 1868 г.) е специализиран в историята на Братислава. Други музеи са посветени на различни области. Например, в близост до централната гара има Музей на транспорта, а в историческото ядро на мегаполиса можете да намерите още Музей на изкуствата и занаятите и музеи на часовници, оръжия и фармацевтичен музей. Някои музеи имат изложби за личности като Ян Йесенски, Артур Флайшман, Йохан Непомук Хумел и Милан Добеш. Музеят на еврейската култура, разположен на улица Жидовска, е важен за местната еврейска общност.

Основните събития в музиката обикновено са фестивали в Братислава, както и в други градове. Това са например Музикалният фестивал в Братислава, фестивалът на класическата музика или Дните на джаза в Братислава, или международният джаз фестивал. Словашката филхармония също се намира в столицата в сградата Редута.

Много жители на Братислава също посещават кина; след 1989 г. започват да се развиват така наречените мултиплекси, т.е. големи кина с много зали, които са предимно част от бизнес и културни центрове. Те включват, например, мултиплексното кино в Polus City Center, както и Palace Cinemas в центъра Aurpark, а също и Eurovea. По-старите кина включват например Хвиезда, Taтрa, ФК Младост, Kино Кафе и други.

Много жители на Братислава са християни римокатолици. Ето защо в града са построени много църкви, особено през XIX век. Едва в края на XX век се строят нови религиозни сгради, парадоксално в периферните части на града, т.е. в жилищни комплекси. През 2003 г. папа Йоан Павел II посещава Братислава и на срещата присъстват до 200 000 души.

Францисканската църква, готическа сграда от XIII век, е сред най-старите църкви и паметници в Братислава. От друга страна, много по-важна е катедралата Св. Мартин, където са били короновани унгарските крале.

По време на посещението си в Словакия през септември 2021 г. папа Франциск отслужва литургия там.

Преди Втората световна война малцинство от евреи също живее в Братислава. Те построяват синагога през 1920 г.; това е сграда с ориенталски елементи, характерна за синагогите по това време. Синагогата е съборена във връзка със строителството на Новия мост.

Братислава е седалището на Централноевропейската централа на Международната финансова корпорация (IFC) - организацията на Световната банка. Освен това е дом на Програмата за развитие на ООН за Европа и Общността на независимите държави (ПРООН Европа). От 2009 г. Фондът на ООН за населението за Европа и Западна Азия също се помещава в сградата на ООН.

В Братислава има няколко държавни колежа и университета. Най-важните от тях включват Университета Коменски (Великобритания), Словашкия технически университет (STU) и Икономическия университет в Братислава (ЕС).

Основните събития в музиката обикновено са фестивали в Братислава, както и в други градове. Това са например Музикалният фестивал в Братислава, фестивалът на класическата музика или Дните на джаза в Братислава, или международният джаз фестивал. Словашката филхармония също се намира в столицата в сградата Редута.

Братислава, като един от малкото европейски метрополиси, няма собствена обсерватория или планетариум, въпреки факта, че в северната част на града има добри условия за наблюдение на нощното небе; най-близките сгради от този тип са на десетки километри – обсерваторията в град Модра, която е на около 30 км, и планетариумът в град Хлоховец, на около 70 км от столицата. Единственото съоръжение, което може да обслужва съвременните астрономи от Братислава, е астрономическата секция на Парка за култура и отдих, където се провеждат различни лекции по астрономия и наблюдение на нощното небе.

Братислава е важен транспортен възел; четири магистрали водят тук (D1 (посока Жилина), D2 (посока Бърно), има много железопътни връзки, самолети от много страни и Словакия кацат на международното летище MР Щефаник. По река Дунав има оживен речен круиз, както пътнически, така и товарен.

Братислава има трамвайна мрежа (междурелсие 1000 мм), надземна железница (11 станции извън центъра), тролейбусен и автобусен транспорт. Дълго време се е обмисляло завършването на строящото се подземно метро, но сега се подготвя изграждането на така наречената поддържаща система за обществен транспорт - високоскоростни трамваи.

В Братислава има много паметници. На централния площад има фонтан със статуя на крал Максимилиан II, (той го е построил след коронацията си в Братислава през 1563 г., поради липсата на вода в центъра на града, което се оказва проблем при гасенето на пожара, избухнал по време на коронацията; завършен е през 1572 г. Често, но неправилно, се нарича също и фонтанът на Роланд) и старата кула.

Мостът на словашкото национално въстание, пуснат в експлоатация през 1972 г. (официално на 30 август 1974 г.), на който се намира ресторантът НЛО (бивш Бистрица) с платформа за наблюдение на височина 85 метра. По своите параметри този мост е един от световните уникати, той е седмият най-дълъг висящ мост в света, а през 2001 г. е обявен за сграда на века в Словакия.

Двуетажният мост Приставни мост е построен през 1985 г. и е най-натовареният мост в Братислава, като до 40 процента от трафика от всичките пет моста го пресича всеки ден. Това е магистрален железопътен мост: горният етаж е част от магистрала D1, която свързва Братислава с градовете Поважска Бистрица и Жилина, долният етаж се състои от пешеходна алея, велосипедна алея и двурелсовата железопътна линия Братислава-Нове Место - Братислава-Петржалка.

Мостът Лафранцони, построен през 1992 г., също е магистрален мост на магистрала D2 и единственият бетонен мост над река Дунав в Словакия.

Мостът Аполо

Мостът Аполо е пуснат в експлоатация през 2005 г. Този мост е уникален и в света, тъй като е най-големият мост в света досега, чиято конструкция е изградена на брега и след това е обърната към фиксираното си място на другия бряг на Дунава чрез система от свързани кораби. През 2006 г. този мост получава престижната световна награда OPAL Awards 2006.

През 2021 г. е завършен шестият мост над река Дунав, наречен Лужни мост, който е част от магистрала D4 - външният обход на града.

Частен инвеститор обмисля изграждането на седми мост, който ще служи само за пешеходци и ще свързва М. Р. Щефаник пред Народния театър с бъдещия квартал Нове Лидо в пространството между Стария мост и моста Аполо.

Сред най-важните паметници са Academia Istropolitana, замъкът, замъкът Девин, дворецът Eрдьоди, дворецът Грасалкових - президентски дворец, летният архиепископски дворец, портата на Михаил, дворецът Мирбах, дворецът Леополд де Паули, дворецът на примата, Словашкият национален театър, Словашката филхармония, Словашкия Национална галерия Старото кметство (Братислава), Мавзолеят Хатав Софер, Синагогата на улица Хейдукова, Сградата на Словашкото радио - има формата на обърната пирамида, дворецът Зичи и телевизионната кула на Камзик .

Първата висока сграда в Словакия е т.нар Мандерлак (45 м) е построен преди Втората световна война и е най-високата сграда в Чехословакия в периода между двете войни.

Повечето високи сгради в Словакия се намират в Братислава. Най-високата сграда, построена преди 1989 г., е сградата на Словашката телевизия с височина 108 м. Някога това е била най-високата сграда в Чехословакия. Най-високата сграда преди 1989 г. в центъра на града е Пресцентрум, по-късно преименувана на Пресбургцентрум с височина 104 м, която след реконструкция е преименувана на Tауър 115.

В момента, към 2023 г., най-високата сграда в Братислава е Eurovea Tower (168 м.)

Най-известният паметник е единственото действащо военно гробище в Братислава, Славин, което е построено между 1957 и 1960 г. и е открит по случай 15-ата годишнина от освобождението на града от съветската армия през 1960 г. Славин е търсено място от туристите преди всичко заради отличната гледка към почти целия град.

През 2005 г. под замъка Девин е открит паметник, наречен Brána slobody (Врата на свободата), в памет на 400-те жертви, убити по границите на Чехословашката република при опит за бягство зад „желязната завеса“ през годините 1945-1989.

В Братислава има няколко парка и горите на Малките Карпати в околностите. Най-големият парк в града е горският парк Братислава на съседните хълмове на Малките Карпати, в който има няколко туристически центъра. Планинският парк, разположен в Стария град, е уникален с това, че съдържа местни растения и животни. В квартал Петржалка се намира Градина Янко Крал, основана между 1774 и 1776 г., която е първият обществено достъпен парк в Централна Европа. Братиславският зоопарк се намира в квартал Млинска долина.

Братислава е един от малкото градове в света, който има хокеен стадион, футболни стадиони и тенис стадион, концентрирани на много близко разстояние. Зимният стадион Ондрей Непела, футболните стадиони Техелне поле и Пасиенки, Националният тенис център и спортната зала Интер Хала Пасиенки са разположени на сравнително малка площ в кварталите Техелне поле и Пасиенки.

В Братислава традиционно се практикуват различни спортове. Там се провеждат важни спортни събития, например финалът за Купа Дейвис през 2005 г.; през 2011 г. в Братислава се провежда Световното първенство по хокей на лед (заедно с гр. Кошице). По тази причина зимният стадион Ондрей Непела бива реконструиран.

Футболът е един от най-популярните спортове, който тук е представен от четири отбора от словашката първа футболна лига Цоргон. Най-известният отбор е Слован, основан през 1919 г., през 1969 г. той печели Купата на носителите на национални купи. Стадионът му се намира в квартал Техелне поле, където са се провеждали федералните двубои между Прага и Братислава през 80-те и началото на 90-те години. Други клубове от екстралигата включват ФК Интер Братислава, основан през 1945 г., и ФК Артмедия Братислава, който е най-старият клуб, датиращ от 1898 г. Техният домашен стадион е в Петржалка.

Най-известният хокеен клуб е Слован Братислава – шампион по хокей на лед на Чехословакия и многократен шампион на Словакия.

Играят се още баскетбол, хандбал и волейбол; както мъжкият (Интер), така и женският (Словакия) баскетболен отбор участват в най-високото ниво на словашкия клубен баскетбол. Основната арена, която предоставя съоръжения за тези отбори, е Интер Арена Пасиенки. За кану-каяк също има подходящи условия, има много клубове, фокусирани върху водните спортове.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |